Ξέρεις τι εμβόλια χρειάζεται η γάτα σου;

11:31 22/9/2014 - Πηγή: iPop

Έχεις υιοθετήσει εδώ και λίγες μέρες ένα μικρό γατάκι. Ξέρεις τι εμβόλια χρειάζεται η γάτα σου για να είναι υγιής αλλά και για να μπορεί να υπάρξει σαν κυρία σ αυτό τον κόσμο; Αν δεν ξέρεις, παρακάτω θα βρεις μία λίστα με τα βασικά εμβόλια αλλά και τα μη βασικά που μπορείς να της κάνεις!

Τα εμβόλια οι κτηνίατροι τα χωρίζουν σε core εμβόλια και μη βασικά εμβόλια. Τα core εμβόλια θα μπορούσαν να θεωρηθούν απαραίτητα για όλες τις γάτες, ενώ τα μη βασικά εμβόλια χορηγούνται ανάλογα με τη γάτα. Οι αποφάσεις που καθορίζουν τη χορήγηση των μη βασικών εμβολίων

βασίζονται στην ηλικία, τον τρόπο ζωής της γάτας και την επαφή της με άλλες γάτες.

Πότε πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός;

Όλες οι γάτες πρέπει να εμβολιαστούν με τα εμβόλια δύο δόσεων σε διάστημα τριών έως τεσσάρων εβδομάδων από την ηλικία των περίπου εννέα εβδομάδων.

Ποια είναι τα Core εμβόλια;

Πανλευκοπενία των αιλουροειδών

Ο ιός της πανλευκοπενίας είναι σοβαρή και συχνά θανατηφόρα ασθένεια. Ο εμβολιασμός είναι πολύ αποτελεσματικός και απαραίτητος.

Ερπητοϊός των αιλουροειδών

Μόλις μολυνθούν από τον ερπητοϊό της γάτας, οι γάτες θα παρουσιάσουν συμπτώματα γρίπης για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι οι κλινικές ενδείξεις φθίνουν, ο ιός παραμένει λανθάνων μέσα στο σώμα, προκαλώντας υποτροπιάζοντα επεισόδια λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και / ή προβλήματα όρασης. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση της νόσου. Η μόλυνση συνήθως απαιτεί αρκετά στενή επαφή με άλλες γάτες, καθώς ο ιός πεθαίνει στο περιβάλλον. Ο εμβολιασμός μειώνει την εξάπλωση της λοίμωξης από γάτα σε γάτα και θεωρείται ότι μειώνει τα κλινικά συμπτώματα της νόσου σε γάτες με χρόνια λοίμωξη.

Καλικοϊός των αιλουροειδών

Όπως και με τον ερπητοϊό, ο καλικοϊός προκαλεί τη γρίπη της γάτας, συχνά με έλκη του στόματος. Οι γάτες μπορούν να απαλλαγούν μόνες τους από την ασθένεια ή να υποστούν χρόνια λοίμωξη.

Ποια είναι τα μη βασικά εμβόλια;

Ιός της λευχαιμίας των αιλουροειδών (FeLV)

Ο FeLV εξαπλώνεται με το σάλιο. Οι γάτες μπορούν να μολυνθούν μέσω της αμοιβαίας περιποίησης, των σκευών της τροφής και του νερού ή από δάγκωμα από μολυσμένες γάτες. Επιπλέον, τα γατάκια μπορούν να μολυνθούν μέσω του πλακούντα και ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί στο ζευγάρωμα.

Χλαμυδίωση των αιλουροειδών

Μια βακτηριακή λοίμωξη από Chlamydophila felis προκαλεί επιπεφυκίτιδα και νόσο του ανώτερου αναπνευστικού. Τα νεαρά γατάκια είναι πιο ευαίσθητα, συχνά σε μια ηλικία όταν είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν. Οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, παρά τον εμβολιασμό.

Bordetella bronchiseptica (Μολυσματική βρογχίτιδα)

Η βακτηριακή λοίμωξη από την Bordetella bronchiseptica μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, όπως βήχα ή πνευμονία. Οι γάτες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνες που ζουν σε χώρους με πολλές γάτες ή οι γάτες που μοιράζονται το περιβάλλον τους με σκυλιά.

Λύσσα

Ο εμβολιασμού κατά της λύσσας ενδείκνυται μόνο για τα ζώα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, όπως η μόλυνση δεν είναι ενδημική ασθένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

The post Ξέρεις τι εμβόλια χρειάζεται η γάτα σου; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα