Β. Κορέα: Νέα πυραυλική δοκιμή προκαλεί διεθνή αναβρασμό

09:43 29/4/2017 - Πηγή: iPop

Νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας προκαλεί διεθνή αναβρασμό, παρόλο που ήταν ανεπιτυχής, διότι ο βαλλιστικός πύραυλος ανατινάχθηκε λίγο μετά από την εκτόξευσή του και έτσι δεν βγήκε από τη βορειοκορεατική επικράτεια.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ο μεσαίου μεγέθους πύραυλος είναι γνωστός ως KN-17 στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Μετά την ολοκλήρωση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη όπου οι ΗΠΑ

ζήτησαν πιεστικά ν’ αντιμετωπιστεί η «απειλή» της Βόρειας Κορέας, έγινε η πυραυλική δοκιμή.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο των ΗΠΑ , η κυβέρνηση Trump θα αντιδράσει στη νέα αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή επισπεύδοντας τα σχέδιά της για την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων, με μέτρα τα οποία θα στοχοθετούν συγκεκριμένες βορειοκορεάτικες και κινεζικές νομικές οντότητες.

Ο ίδιος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι:

Όσο η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να δρα αψηφώντας τις πιέσεις των ΗΠΑ και του βασικού της συμμάχου, της Κίνας, η Ουάσινγκτον ενδέχεται να αποφασίσει τη διεξαγωγή νέων ναυτικών γυμνασίων και την ανάπτυξη περισσότερων ναυτικών και αεροπορικών μέσων στην περιοχή σε μια επίδειξη δύναμης.

Είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να επισπευσθεί κάτι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο σχετικά με την επιβολή νέων μονομερών κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ.

«Κάτι που είναι έτοιμο θα μπορούσε να παρθεί από το μεγαλύτερο πακέτο και να επισπευσθεί», δήλωσε ο ίδιος.

Εξαιτίας των εκλογών που θα γίνουν στη Νότια Κορέα την 9η Μαΐου, η αμερικανική Κυβέρνηση περίμενε την εκτόξευση του πυραύλου. Aπό την άλλη, ο Trump ίσως αξιοποιήσει τη δοκιμή για να πιέσει ακόμη περισσότερο το Πεκίνο να συνετίσει τη Βόρεια Κορέα.

Ο ίδιος λίγες ώρες μετά την πυραυλική δοκιμή, έδειξε τις προθέσεις του μέσω ενός tweet:

Η Βόρεια Κορέα περιφρόνησε τις επιθυμίες της Κίνας και του πολύ σεβαστού προέδρου της όταν εκτόξευσε, αν και ανεπιτυχώς, έναν πύραυλο σήμερα. Άσχημο!

Όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, ο ΟΗΕ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διώξει από τις τάξεις του τη Βόρεια Κορέα, καθώς έχει παραβιάσει πολλές φορές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες της απαγορεύουν να προχωρά σε πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές.

Επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας μίλησε για αποτελεσματικά μέτρα σχετικά με την Β.Κορέα.

«Θα μπορούσαμε να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα, όπως η διακοπή των εξαγωγών και της προμήθειας αργού πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα (…), να εξετάσουμε σοβαρά εάν η Βόρεια Κορέα, κατά συρροή παραβάτης, έχει τα προσόντα για να παραμείνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να υποβαθμίσουμε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα», τόνισε ο επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης διπλωματίας.

Ο ίδιος είπε πως τα μέτρα αυτά στοχεύουν στο να επαναφέρουν τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αληθινή αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Στην συνέχεια είπε πως δεν υπάρχει περιθώριο να άσκοπες συζητήσεις και ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να δείξει την καλή της θέληση από την αρχή.

Το Πεκίνο δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τillerson και ο Κινέζος ομόλογός του Wang Yi ξανατόνισαν τη δέσμευσή τους για ειρηνική διευθέτηση των εντάσεων που υπάρχουν στην κορεατική χερσόνησο.

Ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ λέει ότι:

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει προβληματική, επαναβεβαιώνουν τον στόχο της αποπυρηνικοποίησής της και δεσμεύονται σε μια ακόμα πιο αυστηρή τήρηση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ τάσσονται επίσης υπέρ μιας ειρηνικής λύσης μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων

To Τόκιο καταδίκασε τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και μιλώντας για παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Photo: EPA

The post Β. Κορέα: Νέα πυραυλική δοκιμή προκαλεί διεθνή αναβρασμό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα