Τρέχεις και ακούς μουσική; Πρέπει να το σταματήσεις!

11:12 9/2/2017 - Πηγή: iPop

Σου αρέσει η γυμναστική; Μήπως τη συνδυάζεις πάντα με μουσική; Τρέχεις και παράλληλα έχεις τα ακουστικά στα αυτιά σου; Το ήξερες ότι αυτό μπορεί να έχει και κάποια μειονεκτήματα; Δες γιατί.

Αν τρέχεις συχνά και ακούς παράλληλα μουσική, ή βλέπεις τηλεόραση, ενώ κάνεις διάδρομο, ίσως πρέπει να το σταματήσεις. Μία νέα έρευνα υποστηρίζει, ότι οι ακουστικοί και οπτικοί πειρασμοί, ενώ κάνεις γυμναστική, είναι πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποιον τραυματισμό.

Τα

ευρήματα της έρευνας δεν προκαλούν καμία έκπληξη. Είναι λογικό ότι όσα περισσότερα πράγματα έχουμε στο μυαλό μας, ενώ γυμναζόμαστε, μας κάνει και λιγότερο προσεκτικούς και συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να μην προσέχουμε για παράδειγμα εμπόδια στο δρόμο και έτσι είναι πιθανό, να σκοντάψουμε και να χτυπήσουμε σοβαρά. Αλλά αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές έκαναν λόγο για κάτι τέτοιο.

Για να ελέγξουν κατά πόσο ισχύει η υπόθεσή τους ότι διάφοροι πειρασμοί εν ώρα γυμναστικής θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ζήτησαν από 14 έμπειρους δρομείς να τρέχουν σε διάδρομο τρεις ξεχωριστές φορές. Μία φορά βλέποντας μια οθόνη που είχε διαφορετικά γράμματα και χρώματα. Μία φορά ακούγοντας ομιλίες από διαφορετικές φωνές. Και μία φορά χωρίς εικόνες ή θόρυβο. Στις δύο περιπτώσεις απόσπασης της προσοχής, τους ζητήθηκε να δώσουν προσοχή και να εντοπίσουν ορισμένους συνδυασμούς χρωμάτων και φωνών.

Οι ερευνητές σημείωσαν, ότι όταν οι δρομείς συγκεντρώνονταν σε αυτούς τους περισπασμούς, άρχισαν να εφαρμόζουν περισσότερη δύναμη στα πόδια τους και να τρέχουν με ταχύτερο ρυθμό, σε σύγκριση με όταν είχαν μια ενιαία εστίαση. Έτειναν, επίσης, να αναπνέουν πιο βαριά και να έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παλμών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ακαδημαϊκών Φυσιοθεραπευτών στο Λας Βέγκας, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Οι συγγραφείς δεν φαίνονται σίγουροι ότι αυτά τα ευρήματα δείχνουν με σιγουριά ότι η μουσική, αλλά και η οπτική απασχόληση εν ώρα γυμναστικής, μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε αθλητικούς τραυματισμούς. Αλλά εξηγούν ότι αυτή είναι σίγουρα εφικτή και δρομείς οι οποίοι συχνά τρέχουν και ακούν μουσική, σε συνδυασμό με τον θόρυβο του πλήθους, μπορεί να επηρεαστούν, να αποσπαστούν και να αρχίσουν να τρέχουν ακόμα πιο έντονα με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κάποιο τραυματισμό τους.

Μερικές φορές αυτό το είδος του θορύβου, ο οποίος προκαλείται από τους ήχους που υπάρχουν γύρω δεν βοηθούν. «Είναι σημαντικό να μην συσσωρεύονται πάρα πολλές νέες εικόνες και ήχοι την ίδια ώρα, ενώ ,μάλιστα, κάποιος κάνει γυμναστική», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Daniel Herman, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Τμήμα Ορθοπεδικής και Αποκατάστασης.

Για παράδειγμα, εξηγεί ο Καθηγητής, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος εκτελεί μια διαδρομή σε ένα χαοτικό περιβάλλον, είναι σημαντικό να παραλείψει να ακούει και μουσική, με σκοπό να μην του αποσπάται η προσοχή.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως να βγεις για τρέξιμο; Αυτό το app θα σε κάνει να ξεχυθείς στους δρόμους!

Photos: The Independent, Getty

The post Τρέχεις και ακούς μουσική; Πρέπει να το σταματήσεις! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα