Το τέλος μιας εποχής | Στην Κρήτη η σορός του Κων. Μητσοτάκη | Την Πέμπτη η ταφή του (Photos)

20:53 31/5/2017 - Πηγή: iPop

ΈφθασεΜητσοτάκη | λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Τετάρτης στην Κρήτη η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ είχε προηγηθεί σε βαρύ κλίμα συγκίνησης η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών. Την Πέμπτη ο Κων. Μητσοτάκης θα οδηγηθεί στην τελευταία κατοικία του.

Το C130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε τη σορό του πρώην Πρωθυπουργού

απογειώθηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και προσγειώθηκε στα Χάνια της Κρήτης.

Στο C-130 επέβαιναν, συνοδεύοντας την σορό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΔ και γιος του Κυριάκος Μητσοτάκης και ο εγγονός του Κώστας Μπακογιάννης.

Η πομπή με τη σορό έγινε επί κιλλίβαντος πυροβόλου και με το άγημα να αποδίδει τιμές, ενώ ακολούθησε εν συνεχεία τον δρόμο για την Χαλέπα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής, όπου θα γίνει αγρυπνία. Η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Στις 13:30 το μεσημέρι της Πέμπτης θα ψαλλεί τρισάγιο και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδρομή προς το κοιμητήριο του Αργουλιδέ, όπου ο Κωνσταντινος Μητσοτάκης θα ταφεί δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα.

Η ταφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα γίνει στις 17:00, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ Χανίων.

Σε βαρύ κλίμα η εξόδιος ακολουθία

Χιλιάδες απλοί πολίτες και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας αποχαιρέτησε νωρίτερα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η σορός του μεταφέρθηκε στις 7.00 το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 1:30 το μεσημέρι.

Η εξόδιος ακολουθία άρχισε λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι και το άγημα από άνδρες των τριών όπλων απέδωσε τιμές.

«Το παράδειγμά σου είναι οδηγός για όλους μας. Να λέμε την αλήθεια και να μην επιδιώκουμε τον διχασμό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον επικήδειο που εκφώνησε κατά την εξόδιο ακολουθία του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

O πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας για τον πατέρα του, σ’ έναν έντονα συναισθηματικό επικήδειο, ανέφερε: «Όποιος θα ήθελε να σε γνωρίσει θα έπρεπε να δει που είναι ο τάφος σου. Χρειαζόσουν μόνο τη Μαρίκα σου και τα Λευκά Όρη που περπατούσες με την κατσούνα σου. Ήσουν ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε μέσα από συμπληγάδες. Μιας γενιάς που τίποτα δεν ένιωθε αδύνατο ή ακατόρθωτο».

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Τέλος εποχής

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 99 ετών.

Με τον θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού κι επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κλείνει ένας ολόκληρος κύκλος της σύγχρονης μεταπολεμικής Ιστορίας της Ελλάδας.

Η ιστορία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη:

Γιος του πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη (1884-1944) και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη και μικρανηψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στα Χανιά στις 18 Οκτωβρίου 1918.

Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, συνελήφθη και καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο από τις Γερμανικές αρχές. Ως στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της συνεννόησης των αντιστασιακών οργανώσεων με σκοπό της αποφυγή του εμφυλίου πολέμου στην Κρήτη.

Εξελέγη βουλευτής Χανίων για πρώτη φορά με το Κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων στις εκλογές του 1946 και από τότε εκλέγεται ανελλιπώς με κόμματα του κέντρου μέχρι το πραξικόπημα του 1967.

Αναλαμβάνει για πρώτη φορά Υφυπουργός Οικονομικών το 1951 και στη συνέχεια σε διάφορες κεντρώες κυβερνήσεις αναλαμβάνει τα Υπουργεία Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, Οικονομικών και Συντονισμού.

Την 21 Απριλίου του 1967 συλλαμβάνεται από τη δικτατορία και τον Αύγουστο του 1968 διαφεύγει στο εξωτερικό και συμμετέχει στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Τον Οκτώβριο του 1973 με την άρση του Στρατιωτικού Νόμου επιστρέφει στην Ελλάδα και φυλακίζεται ξανά από το καθεστώς Ιωαννίδη. Το 1977 επανεκλέγεται βουλευτής ως αρχηγός και ιδρυτής του κόμματος των Νεοφιλελευθέρων Το Μάιο του 1978 προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το Υπουργείο Συντονισμού.

Στη συνέχεια το 1980 αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. Το 1984 εκλέγεται Πρόεδρος της Ν.Δ. και το καλοκαίρι του 1989, με δική του πρωτοβουλία, σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και Αριστεράς, η κυβέρνηση Τζανετάκη. Μεσολαβεί η Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και τον Απρίλιο του 1990 σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και ορκίζεται Πρωθυπουργός.

Στις 11 Οκτωβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 26 Οκτωβρίου 1993, παραιτήθηκε και από πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και στις 3 Νοεμβρίου, ύστερα από πρόταση του νέου προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ και ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.

Τον Ιούνιο του 1997, τιμήθηκε με το μέγα βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Ιπεκτσί» για τη δραστηριότητά του υπέρ της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία.

Τον Ιανουάριο του 2004, μετά από 58 χρόνια παρουσίας στη Βουλή, ανακοίνωσε την απόφασή του να τερματίσει την κοινοβουλευτική του σταδιοδρομία και δήλωσε ότι θα παραμείνει στην ενεργό πολιτική.

Τον Οκτώβριο του 2005, ιδρύθηκε προς τιμήν του έδρα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ του Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ.

Συνέγραψε τον πρόλογο της συλλογικής έκδοσης του βιβλίου «Μπροστά από την εποχή της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993», της οποίας υπήρξε Πρωθυπουργός.

Παντρεύτηκε την Μαρίκα Γιαννούκου (1930-2012), με την οποία απέκτησε τρεις κόρες και έναν γιο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Photos: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

The post Το τέλος μιας εποχής | Στην Κρήτη η σορός του Κων. Μητσοτάκη | Την Πέμπτη η ταφή του (Photos) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα