Ο εγκέφαλός σου μπορεί να «τρώει» τον εαυτό του όταν είσαι κουρασμένος!

19:52 31/5/2017 - Πηγή: iPop

Ο εγκέφαλός σου μπορεί να «τρώει» τον εαυτό του όταν είσαι κουρασμένος, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα απ’ την Ιταλία.

Ο νευροεπιστήμονας Michele Bellesi, από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Ιταλίας, έκανε τη μελέτη εξετάζοντας την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε κακές συνήθειες ύπνου χρησιμοποιώντας ξεκούραστα και υπερβολικά κουρασμένα ποντίκια.

Η στέρηση του ύπνου έχει ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλός σου να τροφοδοτεί τους νευρώνες και τις συνδέσεις του, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience.

Ομάδες

ποντικιών στη μελέτη έλαβαν ποικίλες ποσότητες ύπνου, που κυμαίνονταν από έναν σταθερό 8ωρο ύπνο μέχρι και το να αναγκαστούν να παραμείνουν ξύπνια για πέντε ημέρες.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα γλοιακά κύτταρα ή τα αστροκύτταρα καθαρίζουν τον εγκέφαλο και τον αναζωογονούν. Το μικρογλοιακό κύτταρο καταστρέφει παλιά και φθαρμένα κύτταρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται φαγοκυττάρωση.

Αυτές οι διαδικασίες έχουν θετική επίδραση ενώ κοιμάσαι, καθώς ξεκουράζεις και ανανεώνεις τον εγκέφαλό σου για την επόμενη ημέρα.

Ουσιαστικά, ο εγκέφαλος εξαλείφει αυτό που είναι άχρηστο, διατηρώντας τα ζωτικά στοιχεία και κάνοντας χώρο για νέες αναμνήσεις.

Ωστόσο, όταν μένεις ξύπνιος, τα κύτταρα στην πραγματικότητα αρχίζουν να βλάπτουν τον εγκέφαλο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που είχαν υποστεί στέρηση ύπνου, είχαν πιο ενεργά αστροκύτταρα απ’ ό,τι τα ξεκούραστα ποντίκια, πράγμα που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος φαίνεται πως αρχίζει να «αυτο-τρώγεται».

Διάβασε ακόμα:

Η αλήθεια για όσους καυχιούνται ότι δεν χρειάζονται πολύ ύπνο

The post Ο εγκέφαλός σου μπορεί να «τρώει» τον εαυτό του όταν είσαι κουρασμένος! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα