Το νέο ΕΣΡ καλείται να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο

21:09 10/11/2016 - Πηγή: iPop

Με το νόμο Παππά να έχει ανασταλεί και να έχουν επιστρέψει η αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, το οποίο μόλις συγκροτήθηκε, πλέον η απόφαση για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου είναι στο χέρι του φορέα.

Ο Νίκος Βούτσης μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα και τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη το ΕΣΡ

να ασκήσει άμεσα τον ρόλο του και να λάβει αποφάσεις για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

«Οι δημόσιες συχνότητες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ενοίκιο, με ρύθμιση, με έλεγχο, με διαφάνεια για να υπάρξει πλουραλισμός, ευθύνη, ποιοτικό πρόγραμμα, άνοιγμα στην κοινωνία».

Ο κ. Βούτσης τόνισε πως «θα σταθούμε αρωγοί προκειμένου το ΕΣΡ να επιτελέσει τον ρόλο του».

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε την υποχρέωση να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα ως «προϋποθέσεις αυτονόητες για τα κανάλια. Όσο πιο τακτοποιημένο είναι το τοπίο, τόσο το καλύτερο για όλους. Μπορούμε να πάμε πάρα πολύ καλά και μπορούμε να πάμε πάρα πολύ γρήγορα σε μια τέτοια εξέλιξη».

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη λειτουργία του ΕΣΡ;

Πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα. Θα υπάρξει προικοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής σε τεχνικό, οργανωτικό και επιστημονικό επίπεδο, με στόχο να κάνει την δουλειά της αντίστοιχης εθνικής αρχής της Γαλλίας. Θα υπάρξει, όμως, και πολιτική προικοδότηση, ώστε να υπάρχει μια κατεύθυνση, ένας μπούσουλας, γιατί δεν μπορεί να ξεκινήσουν και να ανακαλύπτουν εξ υπαρχής τα πάντα

Γι’ αυτό τον λόγο, πρόσθεσε ο Νίκος Βούτσης, θα παραδοθούν στην Ανεξάρτητη Αρχή, τα πρακτικά όλων των συζητήσεων, των προτάσεων, των σκέψεων, των τεκμηριώσεων, για να μπορούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με γνώμη και με την πολιτική ηγεσία, αλλά με πρώτον τον δικό τους ρόλο, να προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών, στο τίμημα και στην διαγωνιστική διαδικασία.

Σήμερα, ολοκληρώνουμε την συγκρότηση και των πέντε Ανεξάρτητων Αρχών. Για κάποιον που σκέφτεται τι σημαίνει ακόμη να λειτουργεί κανονικά η Βουλή, ας το σκεφτεί κι ας πάει και μερικά χρόνια πίσω

Ποια είναι τα μέλη που απαρτίζουν το νέο ΕΣΡ;

Πρόεδρος: Αθανάσιος Κουτρομάνος

Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης.

Μέλη:

Πόπη ΔιαμαντάκουΒασίλης ΚαραποστόληςΝίκος ΚιάοςΓιώργος ΠλειόςΔήμητρα ΠαπαδοπούλουΛίλιαν ΜήτρουΓιώργος Σαριδάκης

Διαβάστε εδώ όσα έγιναν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Μετά από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον διορισμό των μελών του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης συμπληρώθηκε η κατά το Σύνταγμα αναγκαία πλειοψηφία.

Η συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μετά από 27 ολόκληρα χρόνια παραθεσμικής και ασύδοτης λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Ακόμη και η ΝΔ μετά την γενική κατακραυγή – η οποία αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης – αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιστρέψει στην νομιμότητα.

Έπραξε, έστω και τώρα, αυτό που όφειλε να έχει πράξει από την πρώτη στιγμή τηρώντας τη συνταγματική της υποχρέωση.

Το νέο ΕΣΡ αναλαμβάνει τώρα ένα βαρύ καθήκον: Να διεξάγει και να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες εφαρμόζοντας το νόμο 4337/2015.

Η στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων σε αυτό το δύσκολο έργο είναι απαραίτητη. Η Ελλάδα αξίζει επιτέλους να βγει από τη σκοτεινή περίοδο της κυριαρχίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων και να περάσει στην εποχή της διαφάνειας και της απαρέγκλιτης τήρησης της νομιμότητας.

Η ελληνική Κυβέρνηση είναι και θα παραμείνει αρωγός του ΕΣΡ σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια».

ΣΥΡΙΖΑ: Καλωσορίζουμε τη ΝΔ στο δρόμο της νομιμότητας

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε πως σήμερα ηττήθηκε ένα μακρόχρονο καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας.

«Η σημερινή, έκτη προσπάθεια για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ευοδώθηκε. Σήμερα ηττήθηκε το καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας, που κράτησε 27 χρόνια, και το οποίο οφείλει να τερματιστεί άμεσα. Ηττήθηκαν οι καναλάρχες, που οφείλουν, επιτέλους, να πληρώσουν αντίτιμο για την εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων. Η ΝΔ, συμμορφώθηκε, επιτέλους, με τη συνταγματική επιταγή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ορισμένες παλινωδίες που έγιναν:

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχθηκε, πια, ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν παράνομα, κι ότι είναι απαραίτητη η αδειοδότησή τους.Αποδέχθηκε ότι ο αριθμός των αδειών δεν μπορεί να είναι απεριόριστος.Αποδέχθηκε ότι οι επόμενες κινήσεις για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου θα γίνουν με βάση τον νόμο 4339/2015.

Δεν έχουμε παρά να καλωσορίσουμε τη ΝΔ στον δρόμο της λογικής και της νομιμότητας».

Οι πρώτες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης για την συγκρότηση του ΕΣΡ:

«Η Κυβέρνηση υπέστη ήττα και προχώρησε σε άτακτη υποχώρηση»

The post Το νέο ΕΣΡ καλείται να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα