Νέο «πόλεμο» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ έφερε το εισηγητικό πόρισμα για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ

15:25 16/1/2017 - Πηγή: iPop

Στα κόμματα παραδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση της νομιμότητα της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες. Tο πολυσέλιδο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι 415 σελίδες αναφέρεται αναλυτικά στις δανειοδοτήσεις που έλαβαν από τραπεζικά ιδρύματα κόμματα εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί. Ονομαστικές αναφορές

να τονίσουμε, πως γίνονται στον Κήρυκα των Χανίων (της οικογένειας Μητσοτάκη) όπου εμπλέκεται το όνομα του πρώην υπουργού και νυν διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Στην εισαγωγή του πορίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

Από τη μεταπολίτευση και μετά, ασφαλώς με ευθύνη κυβερνήσεων και κομμάτων, ουδέποτε είχαν διερευνηθεί σε βάθος και σε έκταση πρόσωπα , σχέσεις, συναλλαγές που συγκροτούν το τοπίο μιας από τις πλέον δυναμικές πλευρές της πολιτικής και οικονομικής ζωής στη χώρα, οι δραστηριότητες της οποίας επηρεάζουν τη σκέψη, τις πολιτικές προτιμήσεις

Πυρά ΝΔ κατά της Κυβέρνησης:

Έντονη είναι ήταν η αντίδραση της ΝΔ επισημαίνοντας, πως αποτελεί «μεθόδευση της κυβερνητικής παράταξης να διαρρεύσει το πόρισμα».
Παράλληλα, δήλωσε, πως έχει έτοιμο πόρισμα 108 σελίδων στο οποίο καταλογίζουν προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα ότι ζήτησε ευνοϊκή μεταχείριση από τις τράπεζας για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ, τις γκρίζες ζώνες με το κτίριο της Κουμουνδούρου και την off shore της Αυγής

Το εν λόγο πόρισμα της πλειοψηφίας, το οποίο είναι εισηγητικό παραδόθηκε στα κόμματα, έτσι ώστε να μπορέσουν να το μελετήσουν και εν συνεχεία να κάνουν τις δικές τους προτάσεις.

Θυμίζουμε, πως το τελικό πόρισμα θα κατατεθεί την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Τι αναφέρει το σχέδιο του πορίσματος;

Σ’ αυτό τα μέλη της Εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σχετικά με τη λειτουργία των τραπεζών. Παράλληλα, κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις του τραπεζικού δικαίου με χορηγήσεις δανείων χωρίς επαρκείς τραπεζικές εγγυήσεις.

Τονίζουμε, πως στα ΜΜΕ καταλογίζονται βαριά πλημμελήματα αλλά παράλληλα και πρακτικές ιδιοποίησης τραπεζικών δανείων και χρήση τους για άλλους σκοπούς.

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής έγινε πολλές φορές αναφορά στο ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ στον όγκο του συνολικού τραπεζικού δανεισμού. Ακόμα συσχετίστηκαν μεταξύ τους τα ποσοστά των «κόκκινων» επιχειρηματικών δάνεια στο σύνολο τους με τα «κόκκινα» δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει «Πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν μπορούν να συσχετιστούν τα δύο αυτά μεγέθη, καθώς το ζήτημα δεν είναι μόνο ποσοτικό. Με εξαίρεση την περίπτωση της ΑΤΕ, που όπως θα αναλυθεί στο οικείο μέρος, επιβαρύνθηκε πάρα πολύ από την επιλογή της να «σηκώσει» το συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος της δανειοδότησης προς τα κόμματα , κανείς δεν ισχυρίζεται ότι οι τράπεζες κινδύνεψαν με χρεωκοπία εξ αιτίας του δανεισμού κομμάτων και ΜΜΕ».

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πόρισμα της Επιτροπής.

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Νέο «πόλεμο» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ έφερε το εισηγητικό πόρισμα για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα