«Τίθεται ζήτημα παραβίασης του δικαιώματος στην ζωή στις ελληνικές φυλακές»

09:15 1/3/2016 - Πηγή: iPop

Σφοδρές επικρίσεις για τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές διατύπωσε ο Συμβούλιο της Ευρώπης, σε έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων.

Η έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, όπως επίσης και την συμπεριφορά των αστυνομικών απέναντι στους προφυλακισμένους.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων ήρθε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015 προκειμένου να εκτιμήσει εάν οι συστάσεις που είχαν γίνει το 2011 και το 2013 έφεραν κάποιο αποτέλεσμα.

Τελικά

η Επιτροπή διαπίστωσε πως όχι μόνον δεν υπήρξε βελτίωση, αλλά παρουσιάστηκε κι επιδείνωση. «Η κατάσταση στις φυλακές έχει γίνει κρίσιμη και είναι απαραίτητη η λήψη επειγόντων μέτρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού σ’ αυτές και η χρόνια έλλειψη προσωπικού στην πλειονότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων».

Μάλιστα στην έκθεση γίνεται λόγος ακόμα και για παραβίαση του δικαιώματος στην ζωή. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή», ενώ τονίζεται πως δεν παρέχεται ιατρική φροντίδα στους κρατούμενους.

Η Επιτροπή όμως κατακρίνει και την αστυνομική συμπεριφορά και υπογραμμίζει ότι «οι αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν το διαδεδομένο και βαθιά ριζωμένο πρόβλημα των κακομεταχειρίσεων που διαπράττονται από την αστυνομία». Παράλληλα, προτείνει οι ανακρίσεις να καταγράφονται ηχητικά ή με video.

Τέλος, μεγάλο είναι το πρόβλημα, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, και σχετικά με την διαχείριση των παράτυπων μεταναστών. Διαπιστώνεται πως αντιμετωπίζονται «από πολλές απόψεις ως ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων», και τονίζεται ότι θα έπρεπε η κράτησή τους να γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις.

The post «Τίθεται ζήτημα παραβίασης του δικαιώματος στην ζωή στις ελληνικές φυλακές» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα