Τα επιτραπέζια παιχνίδια της Θεσσαλονίκης που έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο

09:33 27/11/2014 - Πηγή: iPop

Κάνε το χόμπι σου επάγγελμα και δε θα χρειαστείς να δουλέψεις ούτε μια μέρα (παραφράζοντας τον Κομφούκιο) δε λένε; Η Μαρία-Όλγα και η Εύη το έκαναν πράξη και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Λατρεύουν να παίζουν επιτραπέζια. Τόσο που αποφάσισαν να τα φτιάχνουν οι ίδιες. Και έγιναν ανάρπαστα όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, από όπου ξεκίνησαν, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Μέχρι την Ιαπωνία έφτασε η χάρη τους, για να καταλάβεις.

Οι νεαρές
επιχειρηματίες συστήνονται στο iPop.Πώς προέκυψε η ιδέα να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τα επιτραπέζια παιχνίδια;Μαρία-Όλγα: Η ιδέα προέκυψε πριν πολλά χρόνια, όταν ένα καλοκαίρι κλείσαμε 8ωρο παίζοντας χωρίς να το καταλάβουμε. Την επόμενη μέρα το είπαμε σε έναν φίλο και αυτός σχολίασε με απορία «Καλά 8ωρο; Άλλος κόσμος δουλεύει τόσες ώρες και εσείς παίζετε»; Κι εκεί έγινε το κλικ. Σκεφτήκαμε αφού μας αρέσει τόσο θα μπορούσαμε να κάνουμε το χόμπι μας επάγγελμα.Ήταν εύκολο να γίνει πράξη η ιδέα σας;Εύη: Δεν είναι εύκολο, αλλα βοήθησε οτι παίζαμε σαν hobby. Για παράδειγμα, τους σχεδιαστές των παιχνιδιών τούς ξέραμε ήδη. Ήταν συμπαίκτες μας. Κάποια πράγματα δηλαδή προέκυψαν μέσα απο την εμπειρία μας. Σιγά σιγά προσπαθήσαμε να το εξελίξουμε. Η διαδικασία δεν ειναι απλή. Το να κατασκευάσουμε ένα επιτραπέζιο μπορεί να πάρει και 6 μήνες. Έχουμε την αρχική ιδέα, πρέπει να δούμε όμως αν ειναι σωστοί οι κανόνες του παιχνιδιού, αν κρατάει το ενδιαφέρον των παικτών, πόσο περίπλοκο πρέπει να είναι, πόσο θα αφορά στην στρατηγική και πόσο την τύχη, σε ποιες ηλικίες απευθύνεται, πόσους παίκτες χρειάζεται, τα πάντα για να κυλάει όμορφα και να μη το βαριέται ο κόσμος.
Μετά συνεργαζόμαστε με γραφίστα,για να γίνουν τα σύμβολα, που θα μπορεί να τα καταλάβει αμέσως κάποιος, και μετά έρχεται ο καλλιτέχνης για τις τελικές πινελιές.

Μαρία-Όλγα: Όλοι οι συνεργάτες μας είναι από τη Θεσσαλονίκη. Θέλαμε να δουλέψουμε με άτομα που ξέρουμε κι εμπιστευόμαστε, και να παράγουμε κάτι σαν Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, ο στόχος μας είναι να πηγαίνουν τα παιχνίδια μας παντού.Παίζουν σε όλον τον κόσμο τα παιχνίδια σας. Σε πόσες γλώσσες τα έχετε μεταφράσει;Εύη: Το πρώτο παιχνίδι ειναι μόνο με σύμβολα, οπότε αν κάποιος διαβάσει το βιβλίο οδηγιών μπορεί να το παίξει, οποιαδήποτε γλώσσα κι αν μιλάει.
Το έχουμε μεταφράσει σε αγγλικά, ελληνικά φυσικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά.
Μπορεί κάποιος να διαβάσει τους κανόνες και απο το site μας.
Το δεύτερο ειναι στα αγγλικά και τώρα γράφουμε στα ελληνικά. Αλλά ειναι εύκολο, είναι πολύ απλές οι λέξεις. Τα σύμβολα εξηγούν τις λέξεις.

Μαρία-Όλγα: Οι κάρτες ειναι στα αγγλικά, γιατί είναι μια γλώσσα που πλέον μιλάνε άνετα όλοι οι έλληνες. Παρόλα αυτά τα μεταφράζουμε κιόλας. Θα ειναι οι κανόνες και στα ελληνικά.Σε ποιες χώρες έχουν μεγαλύτερη ζήτηση τα παιχνίδια σας;Μαρία-Όλγα: Το παιχνίδι στρατηγικής, το προτιμάνε παρά πολύ στην Ιαπωνία, γιατι εκεί τους αρέσει η αφαιρετική σκέψη, η στρατηγική, η τακτική, είναι τα χαρακτηριστικά τους. Έχουν μεγάλη επιτυχία εκεί.
Το δεύτερο παιχνίδι ως πιο ομαδικό, και με λίγο κείμενο πάνω στις κάρτες, αλλά και ως θεματολογία (είμαστε σε ένα τρένο στη Νέα Υόρκη) το προτιμάνε πιο πολύ οι αμερικανοί.

Εύη: Στην Κεντρική Ευρώπη έχουμε πολλές πωλήσεις. Στη Γερμανία και το Βέλγιο. Επειδή το παιχνίδι θυμίζει λίγο κόμικς, στα οποία έχουν παράδοση οι Βέλγοι και τους αρέσει πολύ.Αναγνώριση έχετε. Έσοδα; Βγάζετε κέρδος από τα παιχνίδια;Μαρία-Όλγα: Αυτό που πουλάμε ειναι προϊόν, δεν είναι υπηρεσία, οπότε αναγκαστικά υπάρχουν έξοδα για να φτιαχτεί το προϊόν. Είναι ένα βουναλάκι που πρέπει να περάσουμε.

Εύη: Πολλοί θεωρούν ότι είμαστε οι νούμερο ένα επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο, θέλουμε να το καταφέρουμε και να τους βγάλουμε ασπροπρόσωπους, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα.
Είμαστε νέα εταιρεία. Λιγότερο απο 1,5 χρόνο. Τα έσοδα είναι πιο λίγα από τα έξοδα, αλλά γενικά είμαστε αισιόδοξες ότι θα πάει καλύτερα. Ειναι μια φρέσκια εταιρεία, θέλει αρκετά στην αρχή να επενδύσεις για να τα πάρεις μετά πίσω.Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στην επιχείρησή σας;Εύη: Αυτό που δυσκολεύει πολύ, είναι τα έξοδα μεταφοράς. Ειδικά στην Αμερική που έχει μεγάλη ζήτηση το παιχνίδι. Μπορεί τα μεταφορικά να φτάσουν ακόμα και το κόστος του παιχνιδιού. Σ” αυτό προσπαθούμε να βρούμε λύσεις.

Μαρία-Όλγα: Υπάρχουν λύσεις. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Το σκεφτόμαστε πώς θα κινηθούμε. Πάντως τα μεταφορικά σε όλη την Ελλάδα είναι δωρεάν. Όποιος παραγγείλει στο site purplegames.eu δεν πληρώνει μεταφορικά.Οι σπουδές σας έχουν σχέση με το επαγγελματικό σας εγχείρημα;Μαρία-Όλγα: Εγώ είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός, τελειώνω το μεταπτυχιακό μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Βέβαια, όταν το ξεκίνησα δεν υπήρχε η εταιρεία μας. Στην πορεία προέκυψε. Εγώ εργαζόμουν σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, έγινε το μεγάλο μπαμ, μετά το κράτος μάς τα άλλαξε και δεν υπήρξε συνέχεια. Οπότε σκεφτόμουν να μείνω ή να φύγω; Κι αν μείνω, τι να κάνω;

Εύη: Εγώ είμαι ψυχολόγος και ασχολούμαι με την οικογενειακή ψυχολογία. Μπορώ να πω ότι εμπλέκεται στο κομμάτι των επιτραπέζιων, δεν είναι εντελώς διαφορετικό. Βοήθησε η κρίση για να «κάτσει» αυτή η ιδέα. Ξεκινάμε απο εδώ, αλλά η προβολή μας είναι προς τα έξω. Γιατί και η κουλτούρα είναι διαφορετική, είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Μπορεί να παίζει ρόλο και ο καιρός. Αν δεν έχουν ήλιο, κάθονται σπίτι και παίζουν επιτραπέζια… Πάντως παίζουν παρά πολύ συχνά. Το είδαμε αυτό και στην έκθεση στη Γερμανία που πήγαμε. Αμέσως καταλάβαιναν πώς παίζεται το παιχνίδι. Μέσα σε 3′.Δυο λόγια ακόμα:

Το όνομα της εταιρείας προέκυψε από τα δύο χρώματα που προτιμάνε να έχουν στα παιχνίδια. Η Εύη πάντα διάλεγε το κόκκινο, ενώ η Μαρία-Όλγα το μπλε. Και αυτά μαζί κάνουν το μωβ: Purple Games λοιπόν.
Το πρώτο παιχνίδι το τύπωσαν στο «Σχήμα & Χρώμα», τη μονάδα γραφικών του ΚΕΘΕΑ, για να στηρίξουν και το δικό τους έργο.

Η φωτογράφιση έγινε στο «Harry’s spot» στη Θεσσαλονίκη.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Επιστροφή στην κατηγορία

The post Τα επιτραπέζια παιχνίδια της Θεσσαλονίκης που έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα