Συζήτηση για το προσφυγικό στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

12:49 10/2/2016 - Πηγή: iPop

Η πρόταση εμπλοκής του ΝΑΤΟ με ενίσχυση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στα ελληνοτουρκικά υδάτινα σύνορα, τίθεται υπό συζήτηση στη συνεδρίαση της βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ενίσχυση της διαχείρισης των προσφυγικών

ροών στο Αιγαίο, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ και του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, πρόκειται να τεθεί υπό εξέταση από το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε πως οι αρμόδιοι υπουργοί Άμυνας, πρόκειται να εξετάσουν σοβαρά το αίτημα για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ: «Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίση».

Σημειώνεται πως η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρει σχετικά με το ζήτημα της εξέτασης του γερμανοτουρκικού αιτήματος: «Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής».

Την ίδια στιγμή η αντιδράσεις των ΗΠΑ σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι πιο επιφυλακτικές. όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αμερικανικές κυβερνητικές πηγές:

Αν υπάρξει αίτημα από τους υπουργούς της Γερμανίας ή της Τουρκίας τις επόμενες δύο ημέρες, θα πρέπει να αξιολογήσουμε τι ακριβώς ζητάνε. Το ΝΑΤΟ έχει πολλές δυνατότητες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε αυτό το θέμα. Από την ανταλλαγή πληροφοριών έως και υποθετικά τις θαλάσσιες ή εναέριες δυνατότητες. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιο είναι το αίτημα

Η βασική ευθύνη δεν βαρύνει το ΝΑΤΟ, αλλά την ΕΕ, που η ίδια αναγνωρίζει ότι έχει την πρωταρχική ευθύνη να στηρίξει τα μέλη της σε τέτοιου είδους κρίσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να βοηθήσει. Πρέπει να δούμε ποια θα είναι η μορφή του αιτήματος

photo:Giorgos Gavrilakis / SOOC

The post Συζήτηση για το προσφυγικό στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα