Συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης σε δύο ηπείρους για κλείσιμο της αξιολόγησης

23:05 13/4/2016 - Πηγή: iPop

Κάθε προσπάθεια καταβάλλει η ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Από την μια ο Αλέξης Τσίπρας στην Ευρώπη προχωρά σε μπαράζ συναντήσεων προκειμένου να βρει συμμάχους, ενώ το οικονομικό επιτελείο μεταβαινει στην Ουάσινγκτον για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας με σκοπό ν’ ανοίξει

συζήτηση για το χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε το απόγευμα της Τετάρτης συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι, με τους δύο άνδρες να φαίνεται πως συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Αν και δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα- Ολάντ, το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν θερμό. Ενδεικτική ήταν η κίνηση του Γάλλου Προέδρου να υποδεχθεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό με μια θερμή αγκαλιά.

Ο Α. Τσίπρας εξέφρασε στον Γάλλο Πρόεδρο την άποψη ότι η συμφωνία θα έπρεπε να έχει κλείσει, όμως οι διαφωνίες των Θεσμών προκάλεσαν καθυστερήσεις.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός φαίνεται να επικαλέστηκε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο και δεν υπάρχει λόγος για λήψη νέων μέτρων.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στον κ. Ολάντ ότι το ΔΝΤ ενώ σε προηγούμενη έκθεσή του εκτιμούσε ύφεση 2,3% για το 2015, στη νέα του έκθεση «βλέπει» ύφεση στο 0,2%.

Οι συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Φ. Ολάντ και τον Μάρτιν Σουλτς (την Πέμπτη) γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Α. Τσίπρα να βρει συμμάχους και να διαπραγματευτεί πολιτικά για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αφού ΔΝΤ, Κομισιόν και Βερολίνο αντέδρασαν στην ανακοίνωση του Ε. Τσακαλώτου ότι η Κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «τα νομοθετήματα κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς».

Με πρόθεση ν’ ανοίξει συζήτηση για το χρέος ο Ε. Τσακαλώτος στην Ουάσινγκτον

Ο Ε. Τσακαλώτος μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με σκοπό ν’ ανοίξει συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters, η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει σταθερά επιτόκια σε μια προσπάθεια να καθοριστεί το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους για τα δάνεια, τα οποία έχει λάβει για υποστήριξη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική αποστολή στην Ουάσινγκτον θα ζητήσει ανώτατο όριο σχετικά με το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ. Απ’ αυτά το 8% θα πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, τόκων και δόσεων δανείων και το 7% σε αποπληρωμές έντοκων γραμματίων.

The post Συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης σε δύο ηπείρους για κλείσιμο της αξιολόγησης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα