Την άλλη εβδομάδα η έκθεση της Κομισιόν για την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό

20:56 13/4/2016 - Πηγή: iPop

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η κατάθεση της έκθεσης της Κομσιόν για την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, όπως γνωστοποίησε ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι η Κομισιόν καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα μας να επεκτείνει

τις ικανότητες υποδοχής της και να διασφαλίσει τις ευάλωτες ομάδες προσφύγων, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε., γνωστοποιώντας ότι το 70% των εγκλωβισμένων προσφύγων στην χω΄ρα μας έχουν επιλεγεί για το πρόγραμμα.

Ακόμα επισήμανε την ανάγκη για άμεση δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Απαραίτητη χαρακτήρισε ο κ. Αβραμόπουλος τη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκία μιας και, όπως τόνισε, είναι αντιμέτωπες με τις ίδιες προκλήσεις.

«Η Τουρκία εξετάζει αυτή τη συνεργασία ως καταλύτη για την Ευρωπαϊκή της προοπτική. Αυτό το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως παραχώρηση της Ευρώπης στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας».

Αντιθέτως, υπογράμμισε, η Τουρκία κάνει ένα βήμα προσέγγισης των ευρωπαϊκών προτύπων σε ποικίλα θέματα. «Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει μια δημοκρατική και σταθερή Τουρκία ως γείτονα χώρα και είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να έχει την ΕΕ ως σταθερό συμπαραστάτη και συνεργάτη».

Η Ευρώπη έχει νομική και ηθική ευθύνη να προσφέρει καταφύγιο σ’ όσους το έχουν ανάγκη. «Η Ευρώπη – Φρούριο δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε εφικτή. Όσο οι άνθρωποι έχουν λόγους να διαφεύγουν, θα συνεχίσουν να προσπαθούν να έρθουν στην Ευρώπη».

Αδυναμίες στη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας βλέπει ο Τουσκ

Σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα, Τετάρτη, τις αδυναμίες που υπάρχουν στη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνώρισε ότι οι προτεινόμενες λύσεις δεν είναι ιδανικές και ότι η συμφωνία δεν είναι τέλεια. Παράλληλα τόνισε πως υπάρχει «πλήρης επίγνωση των κινδύνων και των αδυναμιών της συμφωνίας».

The post Την άλλη εβδομάδα η έκθεση της Κομισιόν για την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα