Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες οι μειώσεις στις επικουρικές – Αναδρομική επιστροφή στους συνταξιούχους

09:39 20/4/2017 - Πηγή: iPop

Σαν βόμβα έσκασε το έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτου, σύμφωνα με το οποίο κρίνονται παράνομες οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και ζητείται μάλιστα αναδρομική επιστροφή στους συνταξιούχους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει συγκεκριμένα σε έγγραφο το οποίο φέρει την ημερομηνία 28 Μαρτίου ότι είναι παράνομες και αυθαίρετες οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Το έγγραφο του ΣτΠ

προς το υπουργείο Εργασίας, το ΕΤΕΑ και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων τονίζει ότι οι μειώσεις των νόμων 4093/2012 επί του αθροίσματος των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ και του 3986/2011 στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ επιβάλλονται με λάθος τρόπο και σε ανύπαρκτα ποσά.

Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι τα ποσά, τα οποία έχουν «κρατηθεί παρανόμως» πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά στους συνταξιούχους, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Με βάση τα παραπάνω, φέρεται να υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μειώσεις που επιβάλλονται με βάση τον νόμο του 2011 σε επικουρικές συντάξεις που έχουν επανυπολογιστεί είναι διπλάσιες και τριπλάσιες σε σχέση με αυτές πριν τον επανυπολογισμό.

Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει δύο περιπτώσεις συνταξιούχων:

Ο ένας είχε επικουρική 376,18 ευρώ και με την περικοπή του νόμου του 2011 ήταν 15,05 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό, όμως, και ενώ η επικουρική έμεινε σταθερή η μείωση σχεδόν τετραπλασιάστηκε στα 57,52 ευρώΟ δεύτερος εισέπραττε 648,66 ευρώ με τη μείωση αρχικά να είναι 58,38 ευρώ, ποσό που διπλασιάστηκε μετά τον επανυπολογισμό στα 109,36 ευρώ.

Τέλος, ο Συνήγορος του Πολίτη υποστηρίζει πως το ΕΤΕΑ θεωρεί ότι «η διαφοροποίηση του ποσού κράτησης του ν. 3986/2011 στην επικουρική σύνταξη οφείλεται σε συμπληρωματικές οδηγίες που έλαβαν η ΗΔΙΚΑ και το ΕΤΕΑ από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4387/16 στις επανυπολογιζόμενες επικουρικές συντάξεις με ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2016 και εφεξής».

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες οι μειώσεις στις επικουρικές – Αναδρομική επιστροφή στους συνταξιούχους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνήγορος, Πολίτη, Παράνομες, – Αναδρομική,synigoros, politi, paranomes, – anadromiki