Συνεχείς διαψεύσεις για τις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν

18:44 25/1/2016 - Πηγή: iPop

Μετά το δημοσίευμα των Times του Λονδίνου ότι η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από την Σένγκεν, η μια διάψευση ακολουθεί την άλλη, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Ευρώπη.

Η Κομισιόν πρώτα πρώτα πήρε το λόγο για να διαψεύσει το δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε πως αν δεν καταφέρει η Ελλάδα μέσα σε έξι εβδομάδες να

μειώσει τις προσφυγικές ροές που δέχεται, θα υποστεί πολύ αυστηρές κυρώσεις.

Τι τονίζει η Κομισιόν;

Η Κομισιόν διαψεύδει τα όσα ακούγονται και τονίζει μέσω της εκπροσώπου του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτό πως η έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν είναι αδύνατη.

Χαρακτηριστικά η κα Μπερτό δήλωσε:

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα ούτε να καταργηθεί για δύο χρόνια ηΣυνθήκη Σένγκεν. Δεν υφίστανται τέτοιοι κανόνες

Αναφερόμενη στα άρθρα 19 και 26 η εκπρόσωπος επισήμανε πως αυτό που υπάρχει ως προοπτική είναι: «Η παράταση των εσωτερικών ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια σε περίπτωση που δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων».

Μίλησε και για την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ τονίζοντας:

«Την περασμένη εβδομάδα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Frontex πραγματοποίησαν αποστολή επί τόπου έτσι ώστε να εκτιμήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν, τόσο για οικονομική βοήθεια όσο και για υλικοτεχνική υποστήριξη. Οι τρέχοντες κανόνες, δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί επιχείρηση της Frontex σε χώρα εκτός ΕΕ».

Την ίδια στιγμή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιβεβαιώνει πως αυτό δε θα συμβεί επισημαίνοντας:

«Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Είναι προφανές ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Γι’ αυτό τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα κράτη αυτά. Δεν θεωρώ ότι η ζώνη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρέπει να καταβάλουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό είναι και που οι πολίτες της Ευρώπης ζητούν από εμάς».

Τι είπε ο Γιάννη Μουζάλας;

Ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως «Δεν υφίσταται κανένας λόγος για την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν», ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση μέρος ενός παιχνιδιού που πάει ως εξής: «Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο, θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μία τιμωρία».

Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι:

Oι ελληνικές αρχές γνωρίζουν πού έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις και εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτό θα πρέπει να λυθεί από κοινού.Oι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφωνήσει στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση για τους νόμιμους τρόπους εισόδου στην ΕΕ και αίτησης χορήγησης ασύλου.Oι χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πανικού θέλουν να κλείσουν τα σύνορα, αλλά αυτό σημαίνει ότι μία Ευρωπαϊκή κρίση θα μετατραπεί σε μία ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα με χιλιάδες παγιδευμένους μετανάστες. Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και οι μεμονωμένες ενέργειες σημαίνουν λιγότερη Ευρώπη

Παράλληλα η Σουηδία μέσα του υπουργού Εσωτερικών της προειδοποιεί:

Εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία

Και η Γερμανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ελλάδα:

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, υποστήριξε σε δηλώσεις του: «Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της αυστριακής ομολόγου του και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για τον αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας. Θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος».

The post Συνεχείς διαψεύσεις για τις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα