Συναντήσεων συνέχεια με τους Θεσμούς με ανοιχτά τα «καυτά» ζητήματα

14:03 9/3/2017 - Πηγή: iPop

Ενόψει των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης πολλά είναι τα «καυτά» θέματα τα οποία τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Αναμονή για το EWG:

Όπως φαίνεται στο EWG, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα βράδυ της Πέμπτης, παραμένουν καυτά τα ζητήματα γύρω από τα εργασιακά, ενεργειακά και μέτρα μετά το 2019.

Σ’ αυτό θα συμμετέχουν εξ’ αποστάσεως, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι επρόκειτο να ενημερωθούν για την πρόοδο, η οποία θα έχει μέχρι εκείνο το σημείο επιτευχθεί.

Υπάρχουν, όμως, υποθέσεις που παραμένουν ανοιχτές και είναι αυτές που θα καθορίσουν αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία ή όχι.

Ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα που μένουν ανοιχτά και θα συζητηθούν;

ΕΝΦΙΑ

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, κυρίως για τους μικροιδιοκτήτες, με σκοπό να αποδείξει και στους πολίτες ότι εφαρμόζει σε ένα μεγάλο βαθμό μια από τις βασικές της προεκλογικές υποσχέσεις. Σε αυτό διαφωνούν, όμως, οι Θεσμοί, οι οποίοι δεν επιθυμούν να μεταβληθεί ένας από τους πιο αποδοτικούς φόρους της ελληνικής νομοθεσίας και έτσι το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό.

Αφορολόγητο

Δεν έχει υπάρξει κάποια συζήτηση σχετικά με το αφορολόγητο, υποστήριξε κυβερνητική πηγή, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά τους οι Θεσμοί φαίνεται πως εμμένουν στην άποψή τους για αποκλιμάκωση στα επίπεδα των 5.900 ευρώ ή στη μείωση της έκπτωσης από τα 1900 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα, στα 1300 ευρώ.

Εργασιακό

Στο ζήτημα αυτό διαφωνούν απόλυτα τα δύο μέρη, καθώς κυρίως το ΔΝΤ είναι αυτό που δεν επιθυμεί να υπάρξει αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων πριν ολοκληρωθεί η εφαρμογή του 3ου Μνημονίου.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στο να στην επαναφορά της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων έστω από τον Ιανουάριο του 2018.

Ενεργειακό

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να αποφύγει την πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ. Οι Θεσμοί από την πλευρά τους μένουν στην θέση τους για την απελευθέρωση της αγοράς.

Συντάξεις

Στο κομμάτι των συντάξεων η Κυβέρνηση επιθυμεί να πετύχει ώστε η μείωση των συντάξεων να πραγματοποιηθεί σταδιακά σε βάθος τετραετίας, ώστε να αποφευχθεί η απότομη μείωση εισοδήματος. Οι Θεσμοί, όμως, φαίνεται πως έχουν διαφορετική γνώμη σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Οι συζητήσεις των επικεφαλής θα συνεχιστούν στις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης και συνέχεια θα διακοπούν προκειμένου να συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι στο Euroworking Group. Πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να συνεχιστούν την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης:

«Κλείνουν θέματα» | Διαβουλεύσεων συνέχεια με συμφωνίες και διαφωνίες

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Συναντήσεων συνέχεια με τους Θεσμούς με ανοιχτά τα «καυτά» ζητήματα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα