Διαφωνίες Schäuble-ΕΚΤ για το τέλος της νομισματικής χαλάρωσης

13:37 9/3/2017 - Πηγή: iPop

Την θέση του για μια έγκαιρη έναρξη εξόδου από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schäuble.

Σε ομιλία, την οποία πραγματοποίησε σε εκδήλωση για τις τράπεζες στο Βερολίνο, ο Schäuble έκανε έκκληση να λειτουργήσουν περισσότερο αυστηροί διεθνείς κανόνες, οι οποίοι αφορούν τις μεγάλες τράπεζες, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή την άποψη

υποστηρίζει και η αμερικανική κυβέρνηση, δηλαδή να σημειωθεί μια χαλάρωση στο βάρος, το οποίο επωμίζονται οι μικρότερες τράπεζες.

Αντίθετη εμφανίζεται η ΕΚΤ

Από την πλευρά της η ΕΚΤ διατηρεί άλλη στάση, διατηρώντας τη νομισματική πολιτική κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στη Φρανκφούρτη, δίνοντας έμφαση στις εκλογές υψηλού κινδύνου στη Γαλλία και την Ολλανδία, στο πλαίσιο ανάδειξης του λαϊκισμού.

Κατά την άποψή της η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι εγκυμονούν πολιτικοί κίνδυνοι, από τον χαμηλό δομικό πληθωρισμό και μία εύθραυστη ανάκαμψη.

Το Βερολίνο αντιδρά

Η γερμανική ένωση τραπεζών (BdB) και το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo απευθύνουν έκκληση στην ΕΚΤ να ξεκινήσει να προετοιμάζεται για το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Από την πλευρά του ο Mario Draghi ενδέχεται να συνεχίσει να υποστηρίζει την άποψή του, «η αύξηση του πληθωρισμού να είναι προσωρινή, ότι η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και οι προοπτικές εμποδίζονται από κινδύνους».

Τι υποστηρίζουν Οικονομολόγοι;

Μιλώντας στο Reuters Οικονομολόγοι εξέφρασαν την άποψη ότι τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ θα είναι είτε μία μικρή αλλαγή στις προοπτικές για την πολιτική της στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, είτε μία μείωση των αγορών ομολόγων το επόμενο έτος, η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά.

Συγκεκριμένα, η αύξηση του πληθωρισμού, θα έχει αντιδράσεις στη Γερμανία, η οποία θα επιμείνει για αποκλιμάκωση του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ ή τουλάχιστον θα επιμείνουν στην μείωσή του.

The post Διαφωνίες Schäuble-ΕΚΤ για το τέλος της νομισματικής χαλάρωσης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα