Συμφωνία στο Eurogroup: Πως, όμως, θα πάρουν τα νέα μέτρα το δρόμο της Βουλής;

11:01 21/2/2017 - Πηγή: iPop

Στην πρώτη συμφωνία η οποία πραγματοποιήθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας είναι στραμμένα όχι μόνο τα εγχώρια αλλά και τα διεθνή βλέμματα. Το βασικό θέμα, όμως, το οποίο έχει φέρει σάλο στα κόμματα είναι το, πως θα έρθουν τα νέα μέτρα στα οποία είναι «ναι» η Κυβέρνηση στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν, ότι μετά από την επίτευξη οριστικής

συμφωνίας ο Jeroen Dijsselbloem θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup με στόχο να αποφασιστεί τόσο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και το θέμα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

Τι είπε ο επικεφαλής του Eurogroup;

Ο επικεφαλής του Eurogroup, όπως επίσης και το ΔΝΤ παραδέχτηκαν, πως για να φτάσουμε σε οριστική συμφωνία θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί αρκετή δουλειά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Τι αναφέρει για τα νέα μέτρα η Κυβέρνηση;

Τα μέλη της Κυβέρνησης υπογραμμίζουν σχετικά με τα μέτρα τα οποία θα έρθουν στη Βουλή, πως θα έρθουν «όλα μαζί σ’ ένα νομοσχέδιο» και την ίδια στιγμή εξηγούν, ότι θα κατατεθούν «αντίστοιχα ισόποσα μέτρα».

Μεταξύ των ισόποσων μέτρων είναι «η μείωση του ΕΝΦΙΑ (κατά 35 – 40 %), με συνολικό επανασχεδιασμό του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π., η μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές από το 24% στο 13%, η μείωση βασικών ειδών διατροφής από το 24% στο 13% αλλά επίσης και η επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αξίζει να τονιστεί, πως αναφορικά με τη μείωση των δαπανών στο ασφαλιστικό, κυβερνητική πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση στοχευμένων δαπανών για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας».

Τι αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup;

«Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος, όπου τα κύρια εκκρεμή ζητήματα συμπεριλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική (2018 και μετά), καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας» σημειώνει το επίσημο ανακοινωθέν το οποίο εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Επίσης, το Eurogroup καλωσορίζει την κοινή κατανόηση ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, η οποία επιτρέπει την επιστροφή της αποστολής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ώστε να ξαναρχίσουν τις εργασίες για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement), πάνω σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος και τονίζει:

Η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατά συνέπεια για την παροχή οικονομικής υποστήριξης

Διαβάστε επίσης:

Ακριβό το εισιτήριο για να επιστρέψουν οι Θεσμοί- Αντιδράσεις και σχόλια

The post Συμφωνία στο Eurogroup: Πως, όμως, θα πάρουν τα νέα μέτρα το δρόμο της Βουλής; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα