Σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης της βόμβας στο Κορδελιό

09:30 12/2/2017 - Πηγή: iPop

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης της βόμβας στο Κορδελιό με την διαδικασία εκκένωσης της περιοχής να έχει ξεκινήσει από το Σάββατο. Όλες οι λεπτομέρειες για τη μεταφορά της βόμβας στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων «Ασκού – Προφήτη», όπου θα εξουδετερωθεί.

Περίπου στις 10:00 το πρωί της Κυριακής αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς της βόμβας. Ήδη οι πυροτεχνουργοί βρίσκονται στην οδό Μοναστηρίου 90, όπου βρίσκεται θαμμένη η βόμβα σε βάθος 5 μέτρων. Βασική προϋπόθεση, βεβαίως, για να εφαρμοστεί το σχέδιο είναι να έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι της περιοχής.

Εκκένωση
του πληθυσμού

Από το Σάββατο ξεκίνησε η διαδικασία εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής του Κορδελιού ώστε να αποφευχθούν παράπλευρα θύματα σε περίπτωση που υπάρξη εμπλοκή με το σχέδιο εξουδετέρωσης και απομάκρυνσης της βόμβας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Ευόσμου – Κορδελιού, Πέτρος Σούλας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου ζήτησε από όλους τους πολίτες να απομακρυνθούν από τη περιοχή.

Στη συνέχεια, μάλιστα, οχήματα με μεγάφωνα βγήκαν στους δρόμους και ενημέρωναν με ηχογραφημένο μήνυμα για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες.

Από το Σάββατο ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς των ευπαθών ομάδων από άνδρες του ΕΚΑΒ και από μέσα του Δήμου. Προτεραιότητα δόθηκε σε άτομα με αναπηρίες και άτομα με προβλήματα υγείας αλλά και υπέργηρους σε νοσοκομεία (424, Γεννηματά, Παπανικολάου, Άγιος Δημήτριος), οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας και σε ξενοδοχείο που μίσθωσε ο δήμος.

Ο κ. Σούλας είπε ότι τα τηλέφωνα του δήμου δέχτηκαν μέχρι σήμερα το πρωί 3.500 κλήσεις σε 10 τηλεφωνικές γραμμές και ότι η όλη επιχείρηση κόστισε στο δήμο περίπου 9.500 ευρώ.

Το πλάνο απομάκρυνσης και εξουδετέρωσης της βόμβας

Τρεις πυροτεχνουργοί θα μπουν στην τρύπα όπου βρίσκεται η βόμβα και θα προσαρμόσουν ένα μηχανικό βραχίονα, ο οποίος θα αποσυνδέσει τον πυροκροτητή από την βόμβα.

Στη συνέχεια αφού βγουν από την τρύπα θα απομακρυνθούν από το σημείο και με ειδικό μηχανισμό, θα χειριστούν τον μηχανικό -βραχίονα από απόσταση προσπαθώντας να αποσυνδέσουν τον πυροκροτητή.

Εφόσον αποσυνδεθεί ο πυροκροτητής, θα τοποθετήσουν την βόμβα πάνω σ’ ένα φορτηγό και θα την σκεπάσουν με άμμο, ώστε να μην δέχεται κραδασμούς. Μ’ αυτό τον τρόπο η βόμβα θα μεταφερθεί στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων «Ασκού – Προφήτη», όπου στη συνέχεια θα εξουδετερωθεί.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του σχεδίου θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην γύρω περιοχή του Κορδελιού.

Ανλυτικότερα για τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους άνω των τρεισήμισι (3,5) τόνων ήδη από τις 6:00 το πρωί της Κυριακής έως την λήξη των αστυνομικών μέτρων απογευματινές ώρες της ιδίας, θα διακοπεί η κυκλοφορία στα ακόλουθα οδικά τμήματα:

Στο ρεύμα εισόδου του αυτ/μου Α.Θ.Ε. (Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης), από το ύψος της συμβολής της με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ (κόμβος Κ-1).Στην Περιφερειακή οδό Θεσ/νίκης, από τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Αθηνών (κόμβος Λαχαναγοράς) μέχρι τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Καβάλας (Αερογέφυρα Σταυρούπολης).Στο ρεύμα εισόδου της Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Έδεσσας, από το ύψος της συμβολής της με την Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης – Κιλκίς.

Για τα οχήματα παντός τύπου από τις 10:00 το πρωί της Κυριακής έως την λήξη των αστυνομικών μέτρων απογευματινές ώρες της ιδίας, θα διακοπεί η κυκλοφορία και θα απαγορευτεί η στάση – στάθμευση στα ακόλουθα οδικά τμήματα:

Στο ρεύμα εισόδου του αυτ/μου Α.Θ.Ε. (Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης), από το ύψος της συμβολής της με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ (κόμβος Κ-1).Στην Περιφερειακή οδό Θεσ/νίκης, από τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Αθηνών (κόμβος Λαχαναγοράς) μέχρι τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Καβάλας (Αερογέφυρα Σταυρούπολης).Στο ρεύμα εισόδου της Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Έδεσσας, από το ύψος της συμβολής της με την Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης – Κιλκίς.Σε όλες τις οδούς που βρίσκονται εντός της ακτίνας των 1.900 μέτρων από το σημείο ανεύρεσης πυρομαχικών και περικλείονται από τον ακόλουθο οδικό άξονα – σημεία:
**οδός Αριστοτέλους (Δήμου Ευόσμου) – Λεωφ. Δενδροποτάμου – Κυκλικός Κόμβος ΚΤΕΛ ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ¨ – Επαρχιακή οδός Θεσ/νίκης-Καλοχωρίου – Αυτ/μος Α.Θ.Ε. (ύψος Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσ/νίκης) – Συμβολή οδών Πόντου & Μαγνησίας – Συμβολή οδών Ε.Ο. Θεσ/νίκης Έδεσσας & Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης Κιλκίς – Δημοτικοί δρόμοι περιοχής ΕΛ.ΠΕ. – οδός Ορεστιάδος (Δήμου Ευόσμου) – οδός Ρεθύμνου – οδός Παλλήνης – οδός Χανίων – οδός Φερενίκης – οδός Τραπεζούντος – Προέκταση οδού Μαιάνδρου – Περιφερειακή οδός – οδός Σμύρνης – οδός Μακεδονομάχων – οδός Τζαβέλλα – οδός Αριστοτέλους.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών μέτρων η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται ως εξής:

Από την Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης προς τον αυτ/μο ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ.Από την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Έδεσσας προς την Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης Κιλκίς.Από το κέντρο της Θεσ/νίκης και την Περιφερειακή οδό προς την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Καβάλας (οδός Λαγκαδά).Από την οδό 26ης Οκτωβρίου προς την Λεωφ. Δενδροποτάμου.Και τις λοιπές οδούς περιμετρικά της ζώνης αποκλεισμού των 1.900 μέτρων.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

Αλλαγές σε Τραίνα και ΚΤΕΛ

Αλλαγές αναμένονται να γίνουν και σε αρκετά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, μετά από την σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, λόγω της γειτνίασης των γραμμών και του Εμπορευματικού Σταθμού Θεσσαλονίκης του ΟΣΕ με την αποκλεισθείσα περιοχή, καθώς και την απομάκρυνση του σιδηροδρομικού προσωπικού, ακυρώνονται τα εξής δρομολόγια:

Οι αμαξοστοιχίες ΑθηνώνΘεσσαλονίκης και αντίστροφα με αριθμούς 50 και 55.Οι αμαξοστοιχίες (Παλαιοφαρσάλου) – Λάρισας – Θεσσαλονίκης με αριθμούς 1594, 1596, 2590, 1599, 2591 καθώς και η 590 στο τμήμα της διαδρομής της μεταξύ Λάρισας Θεσσαλονίκης.Οι αμαξοστοιχίες Θεσσαλονίκης – Εδέσσης – Φλωρίνης και αντίστροφα με τους αριθμούς 83 και 84.

Επίσης, τα λεωφορεία που υποκαθιστούν την αμαξοστοιχία 91 μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Δράμας θα συνεχίσουν προς Θεσσαλονίκη και δεν θα γίνει αλλαγή με την αμαξοστοιχία 600 στη Δράμα.

Να σημειωθεί πως οι κάτοχοι εισιτηρίων των αμαξοστοιχιών που καταργούνται, δικαιούνται είτε να ταξιδέψουν με άλλη αμαξοστοιχία την ίδια μέρα, είτε να αποζημιωθούν με κουπόνι ταξιδιού.

Επιπλέον μέτρα σε κοντινή ακτίνα

Η παροχή φυσικού αερίου θα διακοπεί σε μία μικρή απόσταση (περίπου 300μ.) γύρω από το χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα, όπως επίσης και η ηλεκτροδότηση.

Παράλληλα, στους δρόμους θα βρίσκονται περίπου 1.000 άνδρες της ΕΛΑΣ ώστε να προστατευτούν οι περιουσίες των πολιτών. Οι αστυνομικοί θα περιπολούν στη ζώνη επικινδυνότητας και ότι είναι επαρκής η φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα.

Παράλληλα, και στο δίκτυο της ΕΥΑΘ θα υπάρξουν διακοπές σε κοντινή ακτίνα από την περιοχή της εξουδετέρωσης της βόμβας.

Σχέδιο ασφαλείας εκπόνησαν τα ΕΛΠΕ ενώ, όπως έγινε γνωστό, και τα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής θα αδειάσουν τις δεξαμενές τους από τα αποθέματα καυσίμων. Ανάλογη ενημέρωση για μέτρα έχει γίνει και στις εγκαταστάσεις υγραερίου της περιοχής.

Τα στοιχεία επικοινωνίας ανά Δήμο:

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: 2310 – 729602, 729608, 724617, 724670, 724671 και 2313300912-4.

Δήμος Δέλτα: 2310796117.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: 2313 302152, 2313 302181, 2313 302135, 2313 302147, 2313 302129, 2313 302144, 2313 302175, 2313 302137, 2313 302153.

Photo:Voria

The post Σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης της βόμβας στο Κορδελιό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα