Νέες εμπειρίες σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις μέσα από το Erasmus+

17:20 11/2/2017 - Πηγή: iPop

Τα φοιτητικά τα χρόνια είναι για κάποιους τα καλύτερα! Είναι η ηλικία κατά την οποία βγαίνεις απ’ τη λογική του σχολείου, ενηλικιώνεσαι, έχεις μια ολόκληρη ζωή μπροστά σου και ξεκινάς να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, αποκτώντας σιγά σιγά σημαντικές γνώσεις, οι οποίες θα σου είναι απαραίτητες για την επαγγελματική σου καριέρα στη συνέχεια.

Γράφουν: Βαρβάρα Βαγιανού, Αφροδίτη Πρέβεζα

Η φοιτητική και μεταπτυχιακή σου ζωή, όμως, δεν σταματά εκεί. Μπορείς να αποκτήσεις ακόμα περισσότερη εμπειρία και γνώση, ζώντας για λίγους μήνες στο εξωτερικό. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Με το πρόγραμμα

Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να σπουδάσεις κάποιους μήνες, να κάνεις την πρακτική σου ή το μεταπτυχιακό σου στο εξωτερικό.

Με το παρών κείμενο το iPop.gr θα σου μάθει τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus+ κι εσύ το μόνο το οποίο έχεις να κάνεις είναι να ετοιμάσεις βαλίτσες, γιατί η περιπέτεια τώρα αρχίζει!

Τι σημαίνει Erasmus;

Erasmus σημαίνει ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, γνωριμία και επαφή με άλλες κουλτούρες από όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου, αλλαγή περιβάλλοντος και συνθηκών και ένταξη σε νέα συστήματα άλλων πανεπιστημίων

Το πρόγραμμα Erasmus+ μας συστήνεται

Το Πρόγραμμα Erasmus+ είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2020, με στόχο την ανάδειξη των δεξιοτήτων, την απασχόληση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης.

Χώρες μετακίνησηςΣτα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Εσθονία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Φινλανδία, Λετονία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Λιθουανία, Σλοβακία, Κροατία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα, Ισπανία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σουηδία, Δανία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο.Σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση: ΠΓΔΜ, Λιχτενστάιν, Τουρκία, Ισλανδία, Νορβηγία.30 χρόνια Erasmus

Ξεκινώντας την «πορεία» του το 1987, το Erasmus+ έκλεισε φέτος 30 χρόνια. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, 173.000 Έλληνες έχουν επωφεληθεί απ’ το πρόγραμμα.

Η Κλημεντίνη Διακομανώλη, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, έκανε έναν απολογισμό του προγράμματος στο iPop.gr:

Το Erasmus+, ξεκινώντας ως πρόγραμμα κινητικότητας για φοιτητές ανώτατης εκπαίδευσης, έχει πλέον εξελιχθεί σε μια σπουδαία εμπειρία που έχει εμπλουτίσει τη ζωή 9 και πλέον εκατομμυρίων νέων, και έχει επηρεάσει έμμεσα τη ζωή πολλών άλλων. Μόνο το διάστημα 2014-2016, το νέο πρόγραμμα Erasmus+ άλλαξε τη ζωή 2 εκατομμυρίων ατόμων από την Ευρώπη και πέραν αυτής! Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το Erasmus+ +, το οποίο και αποτελεί απτό παράδειγμα του θετικού αντικτύπου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της διεθνούς εμβέλειάς της, είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα της ΕΕ

H κ. Διακομανώλη σημειώνει ότι η 30ή επέτειος του προγράμματος Erasmus+ συμπίπτει με ένα άλλο ορόσημο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: Την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, η οποία προωθεί μια ολοένα ισχυρότερη ένωση μέσα στην Ευρώπη. «Και οι δύο επέτειοι έχουν έναν κοινό στόχο: να γιορτάσουν την ένωση των λαών της Ευρώπης».

Οι επιλογές που έχεις:

Μετακίνηση προπτυχιακών φοιτητών για σπουδές:Ο φορέας υποδοχής πρέπει να είναι Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης που έχει λάβει τον Πανεπιστημιακό Χάρτη Erasmus (ECHE). Για την κινητικότητα πρέπει να έχει υπογραφεί Διαπανεπιστημική Συμφωνία.Διαρκεί από 3-12 μήνες. Οι φοιτητές πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι τουλάχιστον στο 2ο έτος σπουδών.

Διαδικασία

Το Πανεπιστήμιο ανακοινώνει δύο φορές το χρόνο την έναρξη υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος φοιτητών για συμμετοχή στο πρόγραμμα:

Σεπτέμβριο, για μετακινήσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο Εαρινό εξάμηνοΜάρτιο, για μετακινήσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο Χειμερινό εξάμηνο

Η επιλογή του Ιδρύματος γίνεται μέσω αναζήτησης:

Του προγράμματος σπουδώνΤης γλώσσας διδασκαλίαςΤις ημερομηνίες έναρξης και λήξης του εξαμήνου για το οποίο ενδιαφέρεσαιΤην προθεσμία υποβολής αίτησης για τους φοιτητές erasmusΤη δυνατότητα στέγασης

Bάσει αυτών θα επιλέξεις μέχρι τρία Ιδρύματα τα οποία θα δηλώσεις με σειρά προτεραιότητας.

Συμπλήρωση αίτησης:

Στη συνέχεια γίνεται η συμπλήρωση της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μαζί με την καταβολή:

Πιστοποιητικού αναλυτικής βαθμολογίαςΑντίγραφου πιστοποιητικού γνώσης ξένης γλώσσαςErasmus Mundus: Κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (ΕΜΚΜΠ)

Erasmus Mundus Κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών είναι ολοκληρωμένα διεθνή προγράμματα σπουδών υψηλού επιπέδου 60, 90 ή 120 πιστωτικών μονάδων ECTS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων), τα οποία υλοποιούνται από διεθνείς Ομίλους Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και –κατά περίπτωση– από άλλους εκπαιδευτικούς και/ή μη-εκπαιδευτικούς φορείς εταίρους. Τα EMKMΠ είναι Κεντρική Δράση, η διαχείριση της οποίας πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απονομή Τίτλου Σπουδών

Η επιτυχής ολοκλήρωση ενός EMKMΠ οδηγεί, είτε στην απονομή ενός κοινού τίτλου σπουδών ,είτε στην απονομή πολλαπλών τίτλων σπουδών. Ο τίτλος, ο οποίος απονέμεται μετά την ολοκλήρωση του EMKMΠ, θα πρέπει να αναγνωρίζεται πλήρως από τις αρμόδιες Εθνικές Αρχές των χωρών στις οποίες εδρεύουν τα συμμετέχοντα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σκοπός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων Erasmus+:

Η ποιότητα της εκπαίδευσης , η καινοτομία, η αριστεία και η διεθνοποίηση στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.Η ενίσχυση της ποιότητας και της ελκυστικότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και η υποστήριξη της εξωτερικής δράσης της Ε.Ε. στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.Η βελτίωση του επιπέδου των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των αποφοίτων μεταπτυχιακών σπουδών και ειδικότερα η συνάφεια τους με την αγορά εργασίας μέσω της αυξημένης συμμετοχής εργοδοτών.

Υποτροφίες φοιτητών ERASMUS MUNDUS

Οι υποτροφίες που χορηγούνται σε φοιτητές Erasmus Mundus Κοινών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, περιλαμβάνουν τις δαπάνες συμμετοχής των φοιτητών (δηλ. δίδακτρα, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και οποιεσδήποτε άλλες υποχρεωτικές δαπάνες που σχετίζονται με τη συμμετοχή των φοιτητών στο πρόγραμμα), μια συνεισφορά στις δαπάνες ταξιδίου και εγκατάστασης των φοιτητών και ένα επίδομα διαβίωσης για όλη τη διάρκεια του προγράμματος φοίτησης ΕΜΚΜΠ.

Erasmus Placement

Αν είσαι από αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, δουλεύοντας σε εταιρείες και οργανισμούς άλλων χωρών, τότε ο δρόμος σε οδηγεί στο Erasmus Placement.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αφορά την πρακτική άσκηση φοιτητών. Μέσω του προγράμματος, οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να εργαστούν σε μια εταιρία, ένα πανεπιστήμιο, ένα ερευνητικό κέντρο ή σε έναν άλλο οργανισμό στο εξωτερικό, αποκτώντας επαγγελματική εμπειρία. Η πρακτική άσκηση αναγνωρίζεται ως μέρος των σπουδών, ενώ συμπεριλαμβάνει και μερική χρηματοδότηση. Διαρκεί από 3 μήνες έως 1 χρόνο.

Ειδική μέριμνα για τα ΑΜΕΑ

Το Erasmus+ όχι μόνον απευθύνεται σε ΑΜΕΑ, αλλά υπάρχει και ειδική μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει μία γενική πολιτική που στοχεύει στη διεύρυνση του Προγράμματος στα άτομα με αναπηρίες σε όλες τις δραστηριότητές της, ιδιαίτερα δε, στην εκπαίδευση.

Οι φοιτητές που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω από φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, βάσει της πρόσφατης γνωμάτευσης της οικείας ή κάποια απ’ τις ασθένειες, οι οποίες περιγράφονται στην οδηγία του Erasmus+, είναι επιλέξιμοι για να λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση.

Μικρές συμβουλές για να επιτύχεις στη συνέντευξη για το Erasmus:

Όταν έρθει η στιγμή για την προσωπική συνέντευξη, πρέπει να θυμάσαι ότι ο αρμόδιος καθηγητής εξετάζει το κίνητρο συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Μίλα με ειλικρίνεια και δείξει ενδιαφέρον για τις δυνατότητες που σου προσφέρει το πρόγραμμα.Μην είσαι αγχωμένος, δεν υπάρχει κανένας λόγος!Πρόσεχε τη γλώσσα του σώματός σου. Υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που δείχνουν ότι νιώθεις αμήχανα.Μην πεις ψέματα. Οι κινήσεις σου κι όσα θα πεις μετά το έστω και αθώο ψέμα σου ίσως σε προδώσουν.Βγάλε τον καλύτερο και πιο δραστήριο εαυτό σου.Ποια είναι η ανταπόκριση των Ελλήνων στο Erasmus;

Σύμφωνα με την κ. Διακομανώλη, εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρόγραμμα Erasmus έχει γίνει ευρέως γνωστό και στη χώρα μας. Κι ενώ την περίοδο 2007/08 επωφελήθηκαν περίπου 2500 νέοι, το 2015/16 ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 4500. «Διαπιστώνεται, λοιπόν, πως το πρόγραμμα προχωρεί με ικανοποιητικό ρυθμό στην Ελλάδα, ωστόσο ευελπιστούμε ότι θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο».

Τελικά τι γεύση σου αφήνει το Erasmus;

Φοιτητές, οι οποίοι δοκίμασαν την εμπειρία του Erasmus, περνώντας στο εξωτερικό κάποιο χρονικό διάστημα, διηγήθηκαν στο iPop.gr τις εμπειρίες τους, γιατί τι καλύτερο απ’ το να ακούσεις κάποιους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι;

Η Ανθή Γαλαζούλα, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Αθήνας, μετέφερε στο iPop.gr τις εμπειρίες της από ένα εξάμηνο σε Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

«Γνώριζα συνέχεια ανθρώπους από όλες τις χώρες. Μαζί με άλλους ερασμίτες περνούσαμε αρκετό χρόνο μαζί, πήγαμε αρκετά ταξίδια στις γύρω χώρες της Ευρώπης και προς το τέλος διαβάζαμε μαζί στις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου. Ακούγονται απλά όλα αυτά, αλλά το ενδιαφέρον ήταν ότι πάντα είχαμε κάτι διαφορετικό να μοιραστούμε, σε μία άλλη γλώσσα που δεν είναι η μητρική κανενός και κάθε μέρα ό,τι και να συνέβαινε ήμασταν ο ένας δίπλα στον άλλον. Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία».

Όσο για το αν θα το πρότεινε και σε άλλους φοιτητές να το δοκιμάσουν, η Ανθή τόνισε ότι θα το σύστηνε ανεπιφύλακτα.

«Θα το πρότεινα σίγουρα σε όλους τους φοιτητές να μην διστάσουν να το κάνουν καθώς αλλάζει ο τρόπος που βλέπεις τον κόσμο και που σκέφτεσαι. Σίγουρα μαθαίνεις να στέκεσαι στα πόδια σου περισσότερο και να έχεις μεγαλύτερη άνεση και αυτοπεποίθηση για οποιαδήποτε άλλη εμπειρία στο μέλλον».

Και η Άννα Ιωαννίδη, η οποία βρέθηκε στην ίδια χώρα μέσω του Erasmus+, μας διηγείται όλα όσα έζησε.

«Το Erasmus για εμένα αποτέλεσε μια εμπειρία ζωής. Δεν είναι απλά αυτό που λένε «έξι μήνες από τη ζωή σου», αλλά όλη σου η ζωή σε έξι μήνες. Όχι μόνο άλλαξε εμένα την ίδια σαν άνθρωπο, αλλά αναπροσδιόρισε τους στόχους μου, και άλλαξε τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό. Μου δόθηκε η ευκαιρία να δω το επίπεδο και τον τρόπο λειτουργίας ενός εξαιρετικού πανεπιστημιακού ιδρύματος του εξωτερικού, να γνωρίσω ανθρώπους από όλο τον κόσμο, να μάθω να προσαρμόζομαι σε νέες συνθήκες και περιβάλλοντα, να ταξιδέψω σε περισσότερες από 4 χώρες, και να δω εγώ η ίδια πού μπορώ, και πολύ περισσότερο, πού θέλω να φτάσω».

Η Άννα εξηγεί πώς είναι οι πρώτες μέρες ενός Έλληνα φοιτητή στο εξωτερικό.

«Όπως κάθε αρχή και δύσκολη, έτσι και η πρώτη βδομάδα ήταν περίεργη, μοναχική, θα μπορούσα να πω ακόμα και τρομακτική. Όμως πολύ γρήγορα κατάφερα να συντονίσω τους δικούς μου ρυθμούς με αυτούς της Βιέννης, απέκτησα φίλους, κατάφερα να νιώσω σαν στο σπίτι μου».

Και φυσικά η Άννα λέει ότι θα πρότεινε χωρίς καμία επιφύλαξη σε άλλους φοιτητές να το δοκιμάσουν.

«Φυσικά και θα το πρότεινα – ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ! Το Erasmus είναι ένα από τα πιο όμορφα δώρα που μπορεί να κάνει κανείς στον εαυτό του, ειδικά σε αυτή την ηλικία! Κι αυτό διότι σου δίνεται η ευκαιρία να βγεις από τη ζώνη ασφαλείας σου, να δοκιμάσεις τα όριά σου και να διευρύνεις τους ορίζοντές σου».

Η Άννα Μπικάκη, φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, βρέθηκε για λίγους μήνες στην Τσεχία, όπου κι έκανε την πρακτική της άσκηση μέσω του Erasmus Placement σε μια ΜΚΟ.

Η ίδια εξηγεί πως εάν βρεις έναν καλό οργανισμό ή εταιρεία για να κάνεις την πρακτική σου, αξίζει πολύ να το δοκιμάσεις και εξηγεί πως πριν απ’ την πρακτική της είχε κάνει σπουδές μέσω Erasmus+, το οποίο της άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, έτσι αποφάσισε να το ξαναδοκιμάσει ως εργαζόμενη τη δεύτερη φορά.

Τι γίνεται, όμως, με τα άτομα απ’ το εξωτερικό; Είναι η Ελλάδα ανάμεσα στις πρώτες χώρες επιλογής τους;

Όπως ενημερώνει η κ. Διακομανώλη το iPop.gr, η Ελλάδα δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή των επωφελούμενων από το πρόγραμμα. Μεταξύ των πρώτων προορισμών συγκαταλέγονται η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σίγουρα το ζήτημα της γλώσσας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει βιώσει δύο μεγάλες κρίσεις: Την οικονομική και την προσφυγική, οι οποίες αδιαμφισβήτητα έχουν πλήξει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παρ΄όλα αυτά, για την περίοδο 2015/16, η χώρα μας φιλοξένησε μέσω του προγράμματος περισσότερους από 3.500 νέους».

Tips για τη διαμονή σου στο εξωτερικό:Άνοιξε τα μάτια σου κι αγκάλιασε τις διαφορετικές κουλτούρες με τις οποίες θα έρθεις σ’ επαφή.Ζήσε για τη στιγμή!Μην παραλείψεις να κάνεις πολλά ταξίδια τριγύρω.Συνδύασε τη διασκέδαση με τη διεύρυνση των οριζόντων σου.Μην μένεις κλεισμένος στο καβούκι σου!

Κάνε αίτηση, ετοίμασε βαλίτσες και έφυγες για νέες εμπειρίες στην Ευρώπη!

Διαβάστε ακόμα:

Μετακόμιση στο εξωτερικό- Όσα σε περιμένουν!

Photos: Nitra Glycerin Hostel, ΚΕΑΝ, www.cavendish.ac.ug, www.spoudazwgiannena.gr, www.slu.cz, IAE Bordeaux, globexs.rentals

The post Νέες εμπειρίες σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις μέσα από το Erasmus+ appeared first on iPop.

Keywords
ipop, σημαίνει, νέα, γαλλια, σλοβακία, σλοβενία, κυπρος, ελλαδα, ουγγαρια, ΠΓΔΜ, λιχτενστάιν, erasmus, συμμετοχή, ects, δραση, δηλ, επιδομα, αμεα, ειλικρίνεια, μμε, αθηνα, μκο, εταιρεία, tips, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, ects, ipop, χωρες της ευρωπης, σλοβακία, χωρες, σλοβενία, αιτηση, αμεα, αφροδιτη, βελγιο, βουλγαρια, γερμανια, γλωσσα του σωματος, γνωση, δανια, δημοκρατια, δωρα, ηνωμενο βασιλειο, ιρλανδια, ισπανια, ισλανδια, ιταλια, καριερα, μαλτα, μκο, μμε, ολλανδια, ονειρα, οροσημο, οριζοντες, προγραμμα, ρουμανια, σουηδια, τυχη, φυσικη, ψεμα, ψεματα, αγορα, αγορα εργασιας, αθωο, αυστρια, αξιζει, ανθη, αννα, αναπηρια, απλα, ασθενειες, ατομα με ειδικες αναγκες, αυτοπεποιθηση, βαλιτσες, βδομαδα, γεγονος, γευση, γινει, γινεται, γλωσσα, γνωριμια, διαστημα, διδακτρα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δρομος, δοθηκε, ευκαιρια, ειλικρίνεια, υπαρχει, εκπαιδευση, εμμεσα, εξι, εσθονια, εταιρεία, εταιρια, ετος, ευρωπη, εφυγες, ζησε, ζωη, ζωης, ζωνη, ιδια, ηλικια, θυμασαι, ιδρυμα, εικονα, κειμενο, κροατια, λετονια, λιθουανια, λιχτενστάιν, λουξεμβουργο, ματια, μεριμνα, μηνες, μπορεις, νεολαια, νορβηγια, παντα, ορια, ποιοτητα, πολωνια, πορτογαλια, προγραμματα, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σκεφτεσαι, σπιτι, ταξιδια, τμημα, τουρκια, τρια, τσεχια, τιτλος, φυσικα, φοιτητρια, φινλανδια, φορα, ομορφα, ενωση, erasmus, γνωσεις, χωρα, ιδιαιτερα, μπροστα, νιωθεις, νιωσω, ποδια, σημαίνει, θελω να
Τυχαία Θέματα