Στη Βουλή ο εξωδικαστικός μηχανισμός – Ποιοι τον καταψηφίζουν

20:14 10/4/2017 - Πηγή: iPop

Στην ολομέλεια της Βουλής θα εισαχθεί το νομοσχέδιο «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων» μετά το Πάσχα, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί περί τα τέλη Απριλίου.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε ήδη σήμερα, Δευτέρα, στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ την Τετάρτη θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η Θεοδώρα Τζάκρη,

γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι πριν από το νομοσχέδιο είχε προηγηθεί συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Κύριος στόχος είναι να λειτουργήσει προς όφελος των επιχειρήσεων «καθώς όλες οι προηγούμενες πρωτοβουλίες οδήγησαν στο κενό».

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ευνοούνται από τις πρόνοιες του νόμου.
Όσον αφορά στις οφειλές προς το Δημόσιο, η βουλευτής διευκρίνισε ότι στο νομοσχέδιο εισέρχονται οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους ΟΤΑ. Εκτός μένουν οι οφειλές που έχουν προκύψει από την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Με το που προσέρχεται η τράπεζα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αρχικά, διαγράφεται το σύνολο των τόκων υπερημερίας και επίσης σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το δημόσιο φεύγουν αυτόματα το 95% των προστίμων προς τη φορολογική διοίκηση και το 85% των προσαυξήσεων και των τόκων μη εμπρόθεσμης καταβολής, επισήμανε η κ. Τζάκρη.

Αρνητική η Ν.Δ – Πρόταση δικού της πλαισίου

Η γενική εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι η Ν.Δ από την πλευρά της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

«Εδώ και 14 μήνες καθυστερείτε να κλείσετε την αξιολόγηση, με λογαριασμό βαρύ για την κοινωνία και την οικονομία. Πανηγυρίσατε στο προχθεσινό Eurogroup, ενώ ετοιμάζετε κατάλογο σκληρών υφεσιακών μέτρων για να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα στην επιχειρηματικότητα», είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι από τον Δεκέμβριο, 3 δισ. καταθέσεων εξαφανίστηκαν, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, το πρώτο δίμηνο του έτους, αυξήθηκαν κατά μισό δισεκατομμύριο και ξεπερνούν πλέον τα 5 δισ.», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής της Ν.Δ.

Μάλιστα, η ίδια κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια του επιχειρηματικού κόσμου» και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να «τινάξει την αγορά στον αέρα», ενώ προέβη στην παρουσίαση της πρότασης της Ν.Δ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τα κύρια μέρη της πρότασης είναι:

Να δημιουργηθεί πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει στοιχεία οφειλών σε τράπεζες, δημόσιο και ταμεία, χωρίς να συμμετέχει η υπόλοιπη αγορά (εργαζόμενοι και προμηθευτές). Βάσει των στοιχείων αυτών να διαμορφώνει ο μεγαλύτερος σε αξία πιστωτής, πρόταση ρύθμισης.Να ακολουθεί, μέσω της πλατφόρμας, σύντομη διαπραγμάτευση και διαμόρφωση αντιπροτάσεων, που θα τίθεται σε ψηφοφορία.Η οποιαδήποτε αναστολή να ισχύει από την αποστολή των στοιχείων στους πιστωτές και για διάστημα λίγων εβδομάδων (για να γίνει η διαπραγμάτευση και η ψηφοφορία).Να μην επηρεάζονται στο ελάχιστον οι λοιποί πιστωτές και να μην επιβαρύνονται τα δικαστήρια, με εμπλοκή στην εξέλιξη της διαδικασίας.Να παρέχεται εύλογη προστασία από ευθύνη στους συμμετέχοντες στη διαδικασία ρύθμισης, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από το Δημόσιο.

Η κα Μπακογιάννη αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την προστασία των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ή και υπερχρέωσης και για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες.

«Για να πετύχει, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός πρέπει να επικεντρώνεται στις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα εργαλεία (ιδίως την αναγκαστική εκτέλεση και την εξυγίανση), δηλαδή να παρέχει λύσεις όπου η εξυγίανση δεν δικαιολογείται λόγω καθυστέρησης και κόστους, ενώ η αναγκαστική εκτέλεση θα διέκοπτε μια βιώσιμη δραστηριότητα», είπε η κ. Μπακογιάνη, υπογραμμίζοντας ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα πρέπει να διασφαλίζει την συμμετοχή των σημαντικών πιστωτών σε κάθε περίπτωση.

Αρνητική ψήφος και από το ΚΚΕ

Κατά τον βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδάλης, ο στόχος του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι η διαλογή ανάμεσα σε βιώσιμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξηθεί το μερίδιο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές.

Ο κ. Βαρδάλης κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει πλευρές της καπιταλιστικής κρίσης, όπως είναι η εκτόξευση του χρέους των επιχειρήσεων και να εξυγιάνει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

The post Στη Βουλή ο εξωδικαστικός μηχανισμός – Ποιοι τον καταψηφίζουν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα