ΣτΕ: Παράνομος ο καθορισμός των αντικειμενικών αξιών σε 4 περιοχές

08:45 17/11/2016 - Πηγή: iPop

Παράνομο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τον τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών σε τουλάχιστον 4 περιοχές. Αυτό συνεπώς σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση και όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ.

Το ΣτΕ αποφάσισε πως είναι παράνομη και άκυρη η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών σε Ψυχικό, Φιλοθέη, Νέο Βουτζά και Δελφούς Άμφισσας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει

ότι είναι παράνομος και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ διότι έγινε «συλλήβδην για όλες τις ζώνες ορισμένης περιφέρειας».

Ο ΕΝΦΙΑ και οι αντικειμενικές αξίες των εν λόγω τεσσάρων περιοχών κρίθηκαν παράνομες απ’ τις 8 Ιουνίου του 2016, την ημέρα δηλαδή της συζήτησης των υποθέσεων στο ακροατήριο της επταμελούς σύνθεσης του Β’ Τμήματος του ΣτΕ.

Τι πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση;

Να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των συγκεκριμένων περιοχών μέχρι το τέλος του 2016 για να καθοριστεί εκ νέου ο ΕΝΦΙΑ του 2017.

Αξίζει να τονίσουμε ότι, παρά την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ, δεν θα γίνει επιστροφή του ΕΝΦΙΑ του 2016 στους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς δεν είναι δυνατό ένα μήνα πριν το τέλος έτους να αλλάξει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο τις προαναφερθείσες περιοχές καθώς οι προσφυγές που είχαν γίνει ήταν από ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σ’ αυτές.

Πλήθος άλλων ιδιοκτήτων έχουν καταθέσει προσφυγές, ωστόσο, το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμα.

Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρει πως «ο επίμαχος προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών έγινε χωρίς να υπάρχει διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (νόμος 3852/2010), αλλά ούτε ελήφθη υπ’ όψιν η γνώμη του κάθε Δήμου ή Κοινότητας, όπως απαιτείται».

The post ΣτΕ: Παράνομος ο καθορισμός των αντικειμενικών αξιών σε 4 περιοχές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα