Η δίκαιη λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

19:54 16/11/2016 - Πηγή: iPop

Μία πρώτη γεύση από όσα συζητήθηκαν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη για το κυπριακό ζήτημα έδωσαν στις κοινές δηλώσεις των δύο αντρών στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η δίκαιη λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«O κ. Αναστασιαδης

με ενημέρωσε για τις συζητήσεις που έγιναν στην Ελβετία την προηγούμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και συμπλήρωσε πως διαφαίνεται να έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά τόνισε πως «στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα»

«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ελβετία την επόμενη βδομάδα. Η Ελλάδα στηρίζει τη μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια σας και θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες σας και του κυπριακού λαού γιατί θεωρούμε ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπριων και τουρκοκυπριων» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επανέλαβε δε, τη στήριξη στην εξεύρεση δίκαιης λύσης επί της βάσης του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της Ε.Ε.

Χωρίς κατοχικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων

«Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των κρίσιμων στιγμών οι συνομιλίες για το Κυπριακό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε από την παράνομη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων» υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδη, έπειτα από την εκτενή ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. υπογράμμισε ότι μία δίκαιη βιώσιμη λύση θα είναι προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και συμπλήρωσε ότι «με τη στήριξη της Ελλάδας μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει».

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι ενημέρωσε εφ’ όλης της ύλης τον κ. Τσίπρα για την πρόοδο επί του εδαφικού και τις προοπτικές που προδιαγράφονται, για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι συνεχίζουν να υπάρχουν και διαφορές.

Διεμήνυσε ότι «δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας ιδιαίτερα με την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων».

Εκτίμησε ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, με μία ιθαγένεια και διασφάλιση των απαραιτήτων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες, προσθέτοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορές και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και η άλλη πλευρά θα δείξει «την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση».

The post Η δίκαιη λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα