Δεύτερη αξιολόγηση: Αγώνας δρόμου για την Κυβέρνηση με ανοιχτά μέτωπα

07:59 17/11/2016 - Πηγή: iPop

Πολλαπλά «αγκάθια» φαίνεται πως υπάρχουν κατά τις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση καθώς κατά τις χθεσινές συναντήσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών διαπιστώθηκαν διαφωνίες τόσο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό όσο και για το νόμο του Ν. Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, έχει ήδη υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία ως προς τον μηχανισμό που θα δημιουργηθεί και την Τετάρτη έγινε αναλυτική συζήτηση προκειμένου να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων

και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η ίση αντιμετώπιση όλων των πιστωτών. Οι Έλληνες διαπραγματευτές παρουσίασαν μια φιλόδοξη πρόταση, ωστόσο, υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε το νομοσχέδιο να λάβει την τελική μορφή του.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, Ενέργειας, Γ. Σταθάκης και Δικαιοσύνης, Σ. Κοντονής, συζητήθηκε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

«Αγκάθι» ο νόμος Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, είχε την Τετάρτη συνάντηση με κλιμάκιο των Θεσμών. Επί τάπητος τέθηκε το θέμα της διάταξης του νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση σχετικά με τις απολύσεις των εκπαιδευτικών.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό αναφορικά με το τριετές σχέδιο για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, η διάταξη του νόμου Φίλη για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτέλεσε «αγκάθι».

Η διάταξη ορίζει πως «οι απολύσεις εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία για περισσότερα από δύο χρόνια, θα παραπέμπονται για κρίση σε συμβούλιο εκπαιδευτικών στα πρότυπα των δημοσίων σχολείων».

Ο κ. Γαβρόγλου φέρεται να ενημέρωσε τους Θεσμούς πως δεν γίνεται κάποια αλλαγή καθώς ο νόμος έχει ήδη ψηφιστεί.

Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών.

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι η χώρα θα πρέπει να συμβαδίζει με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Οι Θεσμοί άκουσαν τις ελληνικές θέσεις, ενώ ζήτησαν και διευκρινιστικά στοιχεία.

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Δεύτερη αξιολόγηση: Αγώνας δρόμου για την Κυβέρνηση με ανοιχτά μέτωπα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα