«Ώρα μηδέν» στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

12:41 18/3/2016 - Πηγή: iPop

«Ώρα μηδέν» για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό. Στις 14:30 ξεκινάει εκ νέου η Σύνοδος Κορυφής των 28, έπειτα από την ενημέρωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, από τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ.

Στη λύση του προσφυγικού ζητήματος αλλά και στη σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας- Ε.Ε. αναφέρθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, το

πρωί της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει απαιτήσεις και ζητά στο κείμενο της Συνόδου να ξεκαθαρίζεται η λήψη μέτρων βοηθείας. Οι πολύωρες διαβουλεύσεις της Πέμπτης κατέληξαν σε κοινή γραμμή με των ηγετών των 28 κρατών- μελών της Ε.Ε. και σε μια επί της αρχής συμφωνία. Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον, Ρέντσι και Ραχόι συναντιούνται εκτάκτως.

Να τονισθεί πως αυτό το οποίο αναμένεται να δούμε κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής είναι η στάση που θα διατηρήσει η Τουρκία, σχετικά με τα όσα προτείνει η Ευρώπη.

O Peter Spiegel σε σχετικό του tweet τονίζει πως ο Δανός πρωθυπουργός πέταξε για τη χώρα του χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Βέβαια, σημειώνει πως θα επιστρέψει το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

#Denmark press says PM @larsloekke has flown back to Copenhagen without telling anyone. #EUCO

— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) March 18, 2016


Η ενημέρωση του Αχμέτ Νταβούτογλου διεκόπη για λίγα λεπτά μετά τις 12:00 ώρα Ελλάδος για τεχνικούς λόγους και αναμένονται νεότερα από τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις μετά την παρέμβαση Ερντογάν. Στις 14:00 ώρα Ελλάδας, θα αρχίσει η ενημέρωση των Πρωθυπουργών, καθώς Τουσκ, Γιούνκερ, Ρούτε και Νταβούτογλου συνομιλούν ακόμη.

Την εκ νέου έναρξη της συνάντησης και τη λήξη των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λήξη συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο. Συνάντηση εκ νέου @JunckerEU, @eucopresident, @MinPres, @Ahmet_Davutoglu #EUCO https://t.co/xM3KXuI4wb

— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) March 18, 2016

Τι ζητά η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;

Τονίζουν πως επιθυμούν να μην υπάρξει «κακή συμφωνία» με την Τουρκία. Επιμένουν η συμφωνία να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση:

Να υπάρξει διεθνής προστασία για τους φυγάδες του πολέμου

Ποιες είναι οι απαιτήσεις της Ελλάδας;

Όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα έχει ταχθεί στην μάχη θέλοντας στο τελικό κείμενο να έχουν κατοχυρωθεί τα εξής:

Η άμεση βοήθεια αλλά και συνεισφορά από ειδικευμένο προσωπικό η οποία θα έρθει μάλιστα από την ερχόμενη εβδομάδα και θα έχει ως στόχο να συμβάλλει στην στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και διαχείρισης του προσφυγικού.Η σοβαρή αύξηση των αριθμών μετεγκατάστασης (από την Ελλάδα) και επανεγκατάστασης (από την Τουρκία) προς της χώρες της Ε.Ε.Η πλήρης εναρμόνιση των αποφάσεων που θα παρθούν με το Διεθνές Δίκαιο αλλά επίσης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.Την λήψη συγκεκριμένων μέτρων και παράλληλα πίεση προς την Τουρκία έτσι ώστε να μειωθούν οι ροές και αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης.

Η σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής:

«Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για ανέξοδη και υποκριτική ρητορική» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τη χθεσινή «απαράδεκτη δήλωση» του Τούρκου ομολόγου του, Τανζού Μπιλγκίτς.

«Φαίνεται πως η Τουρκία πιστεύει ότι αν η Ιστορία δεν συμφωνεί με όσα αυτή υποστηρίζει, τόσο το χειρότερο για την Ιστορία» επισημαίνει ο κ. Κούτρας και τονίζει: «Η Τουρκική Δημοκρατία πρέπει, προφανώς, να εγκαταλείψει τις εμμονές της και να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν. Στο δύσκολο αυτό έργο η Ελλάδα θα είναι στο πλάι της».

Να σημειωθεί πως ο κ. Μπιλγκίτς, στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ την Πέμπτη με τη μορφή απάντησης σε ερώτηση τόνισε πως δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου «περιέχουν σοβαρούς ισχυρισμούς για την Τουρκία και την τουρκική ταυτότητα και αφορούν σε ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν κατά το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και πρόσθεσε:

«Είναι προϊόν μίας νοσηρής αντίληψης που δείχνει ότι οι σχέσεις και η αλληλεγγύη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία χτίστηκαν στη βάση της κοινής εχθρότητας κατά της τουρκικής ταυτότητας και δυσφήμισής της».

Κλείνοντας η ανακοίνωση του τούρκικου ΥΠΕΞ σημειώνει:
«Η Τουρκία και το τουρκικό έθνος δεν θα δώσουν σε καμία περίπτωση βάση σε αυτούς που με κάθε ευκαιρία προβάλλουν μία μονομερή, γεμάτη εμμονές, αποκομμένη από την πραγματικότητα και εκτός δικαίου αντίληψη περί ιστορίας».

Τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες

Με τα μάτια στραμμένα στις εξελίξεις της Συνόδου ζει η Ευρώπη και ειδικά η χώρα μας, καθώς με αγωνία παρακολουθούν όλοι το «πρωινό» Νταβούτογλου- Τουσκ- Γιούνκερ, κατά το οποίο ο Τούρκος Πρωθυπουργός ενημερώνεται σχετικά με τα βασικά σημεία στα οποία συμφώνησαν οι ηγέτες της Ε.Ε.

Tusk’s working breakfast with PM @Ahmet_Davutoglu, @JunckerEU and @MinPres has begun pic.twitter.com/KVNancaw1q

— Preben Aamann (@PrebenEUspox) March 18, 2016


Προσερχόμενος στην τριμερή και αργοπορημένος κατά μια περίπου ώρα ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε:

Πρέπει να δούμε πώς θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, αλλά και να έχουμε οφέλη και οι δύο ήπειροι

Και πρόσθεσε:

Τα ανθρωπιστικά ζητήματα είναι πέραν κάθε διαπραγμάτευσης για την Τουρκία. Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που φεύγουν από την Τουρκία για την Ευρώπη

Όπως δήλωσαν την Πέμπτη Μέρκελ και Ολάντ, δεν υπάρχει αρχικό κείμενο, αλλά συμφωνία επί της αρχής, ενώ και οι δύο παραδέχθηκαν πως χρειάζεται ακόμα δουλειά μέχρι να μιλήσει κανείς για συμφωνία Τουρκίας- Ε.Ε.

Στη 13:00 αναμένεται να ξεκινήσει το γεύμα των ηγετών της Ε.Ε. με την συμμετοχή του κ. Νταβούτογλου.

Τι στάση κρατά η Κύπρος;

Σύμφωνα με το Reuters, o κ. Αναστασιάδης φάνηκε ικανοποιημένος από την έκβαση των συζητήσεων, ενώ φέρεται να είναι έτοιμος να ασκήσει βέτο εάν κριθεί απαραίτητο.

O Peter Spiegel μίλησε για νίκη του Κύπριου Προέδρου, καθώς, όπως είπε, δεν ανοίγουν προς το παρόν τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας.

Ο Τσίπρας τονίζει πως η Τουρκία ζητάει πολλά

Κοινές απόψεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, μοιράζεται ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις τοποθετήσεις του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει μεγάλες απαιτήσεις από τη Ε.Ε. σε σύγκριση μ’ αυτά που εκείνη προσφέρει.

Την συγκεκριμένη άποψη εξέφρασε τόσο κατά την τοποθέτησή του στην Σύνοδο των Ευρωοσοσιαλιστών, όσο και κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των «28» της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, στο συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρει. Φαινομενικά επιθυμεί να επισπεύσει την ενταξιακή διαδικασία, ενώ στην πράξει επιδιώκει να δυσχεράνει την θέση της κυπριακής κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτόν απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης του Κυπριακού».

Μέρκελ-Ολάντ: Καταλήξαμε στα βασικά σημεία

«Προς το παρόν καταλήξαμε στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σ ένα κοινό ανακοινωθέν ΕΕ-Τουρκίας», είπε η Α. Μέρκελ κατά την ενημέρωσή της μετά την λήξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Όλα τα ζητήματα χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τόνισε η κ. Μέρκελ. «Είμαστε στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο», εκτίμησε.

Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, αλλά από τη συνολική ατμόσφαιρα «μπορώ να πω ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου έλαβε την εντύπωση ότι συνολικά έχουμε τη πρόθεση να δεσμευτούμε σε ένα κοινό αποτέλεσμα».

«Δεν υπάρχει αρχικό κείμενο αλλά επί της αρχής συμφωνίας», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να απαντηθεί ένα πρώτο ερώτημα που αφορά την συμφωνία των χωρών της Ευρώπης να πάμε σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Αυτό τελείωσε. Μπορεί να μας πήρε τόση ώρα αλλά συμφωνήσαμε. υπήρξαν ποσοστώσεις προϋποθέσεις και άλλα, αλλά οι 28 κατέληξαν σε κοινή πρόταση η οποία θα συζητηθεί με την Τουρκία. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».

Η στάση της Τουρκίας

Τούρκος αξιωματούχος με δηλώσεις του έδωσε μια γεύση σχετικά με την στάση που διατηρήσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Είπε, λοιπόν, πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα ασκήσει πιέσεις σχετικά με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.

«Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που χρειάζονται να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, και αυτή παραμένει η προσδοκία μας», είπε ο αξιωματούχος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμφωνήσει ο κ. Νταβούτογλου με όλα τα άρθρα.

Και ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου σε δηλώσεις του από την Άγκυρα είχε τονίσει πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί συμφωνία που την κάνει ανοιχτή φυλακή.

The post «Ώρα μηδέν» στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα