Σημάδια ότι είσαι καλός γονιός ακόμη κι αν δεν το γνωρίζεις!

14:06 11/3/2020 - Πηγή: iPop

Όλοι οι γονείς θέλουν να είναι τέλειοι για τα παιδιά τους. Ορισμένοι είναι περισσότερο αυστηροί από άλλους, αλλά όλοι οι γονείς κάνουν ό,τι θεωρούν καλύτερο για τα παιδιά τους. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού γονέα;

Κανένας γονέας δεν έρχεται σε αυτόν τον κόσμο με οδηγίες χρήσεις αλλά όλοι θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Περνούν στιγμές αγωνίας, ανησυχίας, προβληματισμών αλλά ποτέ δεν σταματούν να το παλεύουν με ό,τι έχουν και δεν έχουν.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού γονέα;Το παιδί σου μοιράζεται τα προβλήματά σου μαζί του

Είναι τέλειο όταν ο γιος σου ή η

κόρη σου σου λέει για τις επιτυχίες του και τα κατορθώματά του. Αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να σου μιλάει για τα προβλήματά του.

Και το κάνει επειδή το ακούς και το προσέχεις και είσαι εκεί κάθε φορά που σε χρειάζεται. Έχεις χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σου και είναι υπέροχο που μοιράζεται τα προβλήματά του και τις ανησυχίες του μαζί σου.

PixabayΔεν θεωρείς ότι οι καλοί βαθμοί είναι το παν

Αν το παιδί σου δεν πάρει έναν καλό βαθμό στο σχολείο, τότε δεν θα πρέπει να φοβάται να στο πει.

Τα παιδιά που φοβούνται συνήθως κρύβουν τους βαθμούς από τους γονείς τους και πανικοβάλλονται όταν σκέφτονται πως μπορεί να το ανακαλύψουν. Ένας καλός γονέας θα εξηγήσει στο παιδί του πως είναι σημαντικό να είναι καλός στο σχολείο και στα μαθήματά σου, αλλά οι βαθμοί δεν καθορίζουν τη γνώση του.

Και δεν πρέπει να κυνηγάει απλά έναν καλό βαθμό, αλλά την πραγματική και ουσιαστική γνώση.

Αυτοί είναι οι λόγοι που οι “τεμπέληδες” γονείς μεγαλώνουν καλύτερα παιδιά!

Σέβεσαι τον ιδιωτικό του χώρο

Επειδή είστε στο ίδιο σπίτι και είσαι ο γονέας δεν σημαίνει ότι δεν θα σεβαστείς τον προσωπικό του χώρο. Πολλοί γονείς δεν χτυπάνε την πόρτα πριν μπουν στο δωμάτιο του παιδιού,ενώ θα έπρεπε.

Είναι σημαντικό να σέβεσαι την ιδιωτικότητά του και θα κάνει το ίδιο και σε σένα.

PexelsΔεν κρίνεις

Οι καλοί γονείς δεν κρίνουν το παιδί τους και δεν το χαρακτηρίζουν με κανέναν τρόπο. Δεν θα αποκαλέσουν ποτέ το παιδί χαζό, τεμπέλη ή χοντρό. Αυτά τα λόγια δημιουργούν μια ανασφάλεια στο παιδί, η οποία το ακολουθεί για πολύ καιρό ή και για πάντα.

Διάλεξε προσεκτικά τις λέξεις με τις οποίες θα επικοινωνήσεις με το παιδί σου και πες ακριβώς τι σε απογοήτευσε χωρίς όμως να το προσβάλλεις.

Παραδέχεσαι τα λάθη σου και απολογείσαι

Όλοι κάνουν λάθη, παιδιά και ενήλικες. Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς ξεχνούν πως όχι μόνο πρέπει να μάθουν το παιδί να ζητά συγγνώμη αλλά πρέπει να του δείξουν και πώς να το κάνει.

Αν συνειδητοποίησες πως αντέδρασες υπερβολικά και δεν θα έπρεπε, ζήτα συγγνώμη. Αναγνώρισε το λάθος σου και πες στο παιδί σου. Ένα άτομο που αναγνωρίζει τις αδυναμίες του, είναι δυνατός.

Εμπιστεύεσαι τα όσα σου λέει

Αυτή η κατάσταση συμβαίνει συχνά: μια μαμά ή ένας μπαμπάς πηγαίνει στο σχολείο και η δασκάλα λέει πως το παιδί είχε μια ανάρμοστη συμπεριφορά Ένας θυμωμένος γονιός δεν προσπαθεί να μάθει τις λεπτομέρειες για την κατάσταση, πηγαίνει σπίτι και ξεκινά τον τσακωμό.

Αλλά πριν βάλεις τις φωνές είναι καλύτερο να ρωτήσεις το παιδί σου τι έγινε ακριβώς και να το εμπιστευτείς .

Διαβάστε επίσης:

Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τον ύπνο του παιδιού

Το άρθρο Σημάδια ότι είσαι καλός γονιός ακόμη κι αν δεν το γνωρίζεις! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα