Ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο Eurogroup

22:37 24/5/2016 - Πηγή: iPop

Ολοκληρώθηκε περί τις 02:45 τα ξημερώματα της Τετάρτης η μαραθώνια συνεδρίαση Eurogroup, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Τρίτης .

Όπως όλα δείχνουν οι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν για αξιολόγηση και εκταμίευση του ποσού σε δύο δόσεις- μια τον Ιούνιο και μια το Σεπτέμβρη-, ενώ αναμένουμε τη συνέντευξη Τύπου για να δούμε τι πρόοδος που επιτεύχθηκε σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος.

Σύμφωνα με ανταποκριτές που βρίσκονται στις Βρυξέλλες,

οι Θεσμοί ζητούν αλλαγές στα εξής ζητήματα:

Στα κόκκινα δάνεια , όπου φέρεται να ζητείται πώληση και δανείων που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου.Στο ΕΚΑΣ, λόγω της τρύπας που φέρεται να προέκυψε απ’ την εξαγγελία για μη αναδρομική επιστροφή.Στις ιδιωτικοποιήσεις, όπου ζητείται η άμεση κύρωση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού από τη Βουλή.Παράλληλα, ζητούνται αλλαγές στο νέο Ταμείο για αν είναι καλυμμένη η διοίκηση σε πιθανές ποινικές διώξεις.

Κοινοτική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι οι 19 της Ευρωζώνης θα δώσουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης 10,3 δις ευρώ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκκρεμότητες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι εν λόγω εκκρεμότητες θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως θα υπάρξει μια κάποια αρχική συμφωνία με το Ταμείο ακόμα και σήμερα.

Την ίδια στιγμή ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ επιμένει ότι η αξιολόγηση δεν είναι έτοιμη κι ότι δεν πρέπει οι Έλληνες να χαίρονται τόσο νωρίς για εκταμίευση. Παράλληλα τόνισε πως αναμένει μια αρχική συμφωνία στο Eurogroup.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για να εκταμιευθούν οι δόσεις, ωστόσο η έγκριση θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε ορισμένα ζητήματα της νομοθεσίας της Ελλάδας.

Οι προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι για δόση από 8 έως 12 δις ευρώ.

Τα μηνύματα πριν το Eurogroup

Αισιόδοξος για την πορεία του κρίσιμου Eurogroup αλλά και ξεκάθαρος αναφορικά με την θέση του ΔΝΤ φάνηκε να είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την είσοδο του στην σημερινή συνεδρίαση. Όπως επισήμανε ο Επικεφαλής της συνεδρίασης δεν υπάρχει συζήτηση για την απουσία του Ταμείου από το πρόγραμμα. Την αισιοδοξία του για συμφωνία εξέφρασε και ο Βλ. Ντρομπρόβσκιτς και ο Β. Σόιμπλε.

Ο Επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως το κούρεμα δεν θα συμβεί δηλώνοντας: «Δεν υπάρχει αυτή η φωνή μέσα στο Eurgroup μπορούμε, όμως, να απαλύνουμε το βάρος για την Ελλάδα. Μπορούμε, όμως, να απαλύνουμε το βάρος για την Ελλάδα. Τα επόμενα χρόνια θα επιλύσουμε το πρόβλημα.

«Η λογική και ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να συμφωνήσουμε με το ΔΝΤ» τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Η απουσία του ΔΝΤ απουσία του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η παρουσία του είναι απαραίτητη καθώς μπορεί να μας βοηθήσει πολύ. Το ταμείο θα πρέπει να μείνει με εμάς και δεν συζητούμε την απουσία του από το πρόγραμμα.

Πρέπει να συντρέχουν λόγοι για την ελάφρυνση του χρέους. Η ανάλυση του μας δείχνει ότι στο μέλλον μάλλον θα υπάρχουν προβλήματα με το χρέος, το μέγεθος τους και πότε θα ξεσπάσουν θα το εξετάσουμε σήμερα».

«Η ρύθμιση του χρέους δεν είναι ένα επείγον ζήτημα. Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας δεν είναι ένα τόσο πιεστικό ζήτημα», τόνισε ο Β. Σόιμπλε απ’ την πλευρά του.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε επίσης δήλωσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, και πως πρέπει να γίνουν συνομιλίες με Ελλάδα και ΔΝΤ».

«Δεν είναι το πρόβλημα το να μην αποπληρώσει δάνεια και τόκους η Ελλάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αντιλαμβάνεστε λάθος αυτά που είπα. Δεν έχουμε αντιδικία με το ΔΝΤ. Έχουμε άλλες θέσεις αλλά θα βρεθεί λύση. Ο κ. Τόμσεν είναι εδώ για να μιλήσουμε. Νομίζω πως οι συζητήσεις θα οδηγήσουν στο σωστό αποτέλεσμα».

Την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας είναι σημαντική, θαρραλέα. Το θέμα του χρέους βρίσκεται στο τραπέζι», είπε απ’ την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις δηλώσεις κατά την είσοδο των ΥΠΟΙΚ στη συνεδρίαση.

The post Ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο Eurogroup appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα