Σχέδιο έκτακτης ανάγκης κατέθεσε η Ελλάδα στην Ε.Ε.

22:14 26/2/2016 - Πηγή: iPop

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης φέρεται να κατέθεσε η Ελλάδα στην Ε.Ε. σε περίπτωση που κλείσουν για μεγάλο διάστημα τα βόρεια σύνορα της χώρας, την ίδια στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι εντός των ελληνικών συνόρων.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει χρηματοδότηση της χώρας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων.

Τι θα αφορά η χρηματοδότηση;

Υλικά αγαθάΔιατροφήΔιαμονήΛοιπές
υπηρεσίεςΠρόσληψη υπαλλήλων και βοηθητικό προσωπικό για βοήθεια στους πρόσφυγες

Την ίδια στιγμή, εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα βρίσκονται 20.000 πρόσφυγες. Μόνο στην Ειδομένη 5.000 άτομα βρίσκονται στον καταυλισμό και το βενζινάδικο, ενώ την Παρασκευή δεν επιτράπηκε η είσοδος στην ΠΓΔΜ σε κανέναν πρόσφυγα.

ΠΓΔΜ, Αυστρία, Σλοβενία, Σερβία και Κροατία ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως προχωρούν σε μείωση του αριθμού των ατόμων που θα περνούν από τα σύνορά τους. 580 είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα δέχονται ημερησίως.

Στα άκρα έχει φθάσει η κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας. Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, ωστόσο, χαρακτήρισε την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως «κατά κάποιο τρόπο μία ευκαιρία», διότι «θα μπορέσει τώρα να ενημερώσει την Κυβέρνησή της για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία χώρα προορισμού της προσφυγικής ροής, καθώς η Αυστρία δεν είναι μόνον χώρα διέλευσης αλλά ένα 10% αυτών που έρχονται θέλουν και να παραμείνουν».

Επικοινωνία Παυλόπουλου με Αυστριακό ομόλογό του

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό ομόλογό του είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο μείζον πρόβλημα του προσφυγικού και εξέφρασε τις επ’ αυτού Ελληνικές θέσεις. Υπογράμμισε ότι η Αυστρία πρέπει να τηρήσει την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής και να μην αλλάξεις το καθεστώς εισόδου προσφύγων στα εδάφη της μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Ο ΟΗΕ καταδικάζει το κλείσιμο των συνόρων

Ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε πως οι συνοριακοί αποκλεισμοί είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες. Ο Μπαν- Κι- Μουν τόνισε πως το κλείσιμο των συνόρων αντιτίθεται στην συμφωνία του 1951, που προβλέπει ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται ατομική αξιολόγηση του κάθε αιτούντος ασύλου.

Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Στον Πειραιά, το Πεδίον του Άρεως, το Ελληνικό και την πλατεία Βικτωρίας έχουν κατασκηνώσει πολλοί πρόσφυγες, ενώ το μεσημέρι πολλοί βγήκαν στην παραλιακή με σκοπό να περπατήσουν μέχρι την Ειδομένη.

Το αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει μετατραπεί σε άτυπο κέντρο φιλοξενίας. Πρόσφυγες καταφθάνουν στο σημείο μέχρι αυτή την ώρα. Μάλιστα μερικοί έχουν ανάψει και φωτιές προκειμένου να μαγειρέψουν.

Με τα πόδια προσπαθούν να φθάσουν στην Ειδομένη χιλιάδες πρόσφυγες, την ίδια στιγμή που η κατάσταση σε Αθήνα και Πειραιά είναι ασφυκτική.

Photo: Dimitris Kyriakopoulos / SOOC

The post Σχέδιο έκτακτης ανάγκης κατέθεσε η Ελλάδα στην Ε.Ε. appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα