Πόσα γνωρίζεις για τις ασθένειες των χάμστερ;

11:31 21/10/2014 - Πηγή: iPop

Έστω ότι δεν είσαι ούτε cat person ούτε dog person και σου έκλεψε την καρδιά ένα μικρό χάμστερ! Αφού, έμαθες τα βασικά που χρειάζονται για την φροντίδα τους, ήρθε η ώρα να μάθεις τα βασικά για τις ασθένειες των χάμστερ ώστε να είσαι προετοιμασμένος!

Τα χάμστερ γενικώς είναι ανθεκτικά στις ασθένειες, όμως υπάρχουν κάποιες καταστάσεις οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Δυστυχώς, οι Έλληνες κτηνίατροι δεν γνωρίζουν πολλά για αυτά τα τρωκτικά

αν και επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση να ζητάμε τη γνώμη τους.

Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες είναι οι εξής:

Διάρροια

Η διάρροια μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα! Βασικότερη αιτία είναι το στρες. Προκαλείται από την δυσλειτουργία κάποιων στοιχείων της φυσικής χλωρίδας του εντέρου του χάμστερ, η οποία μπορεί να προκληθεί είτε από άγχος είτε εξαιτίας κάποιου εξωτερικού μικροβίου και το βασικό σύμπτωμα είναι οι υγρές και κολλώδεις εκκρίσεις, αλλά και η μείωση της όρεξης, η υπνηλία και ο κοιλιακός πόνος. Όσο περίεργο και να ακούγεται, η διάρροια είναι σοβαρή ασθένεια για τα χάμστερ και μπορεί πολύ γρήγορα να προκαλέσει αφυδάτωση.

Η πρώτη κίνηση είναι να απομακρύνουμε καθετί που μπορεί να του προκαλεί άγχος, να αλλάζουμε συχνά μέσα στη διάρκεια της ημέρας το νερό και να του δώσουμε αγγούρι, ή άλλα λαχανικά όσο το δυνατόν πιο μουσκεμένα. Επίσης πρέπει να ζητήσουμε από τον κτηνίατρο μας ηλεκτρολύτες για το νερό, που δίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Καρκίνος

Οι καρκινικοί όγκοι είναι σχετικά συνήθεις στα χάμστερ. Ο καλοήθης καρκίνος μεγαλώνει μέχρι ενός σημείου και μετά μένει σταθερός, και συνήθως δεν επηρεάζει τη ζωή του χάμστερ, αλλά ο κακοήθης συνήθως είναι θανατηφόρος.

Δυστυχώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χειρουργικό τρόπο, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να βρεθεί κτηνίατρος που να μπορεί να το κάνει.

Μυκητίαση

Στη σημείο της μόλυνσης πέφτει το τρίχωμα και το δέρμα μοιάζει σαν πολύ στεγνό και ξεφλουδισμένο.

Η μυκητίαση αντιμετωπίζεται με φάρμακα και με καθημερινή απολύμανση στο κλουβί και πολύ καλό στέγνωμα.

Παράλυση

Τα χάμστερ, αν δεν έχουν μέσα στο κλουβί αξεσουάρ με τα οποία μπορούνε να γυμνάζονται μπορούν να πάθουν μερική ή ολική παράλυση, ή ακόμα και ατροφία των μυών και των οστών, ακριβώς για τον ίδιο λόγο που παθαίνουν το ίδιο πράγμα οι παράλυτοι άνθρωποι.

Η λύση είναι η πρόληψη! Άρα, αράζουμε το μεγαλύτερο δυνατόν κλουβί και τροχό εξάσκησης.

The post Πόσα γνωρίζεις για τις ασθένειες των χάμστερ; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα