Πώς συνδυάζονται χρηματοοικονομικά και μόδα; Γνωρίστε την Αιμιλία Κρητικού!

14:07 28/3/2014 - Πηγή: iPop

Μαγικά υφάσματα, έμφαση στη λεπτομέρεια, εμμονή με την καλή ραφή… Είναι ο κόσμος της σχεδιάστριας Αιμιλίας Κρητικού και μοιάζει 100% γυναικείος. Αλλά χαρακτηρίζεται από αξιοζήλευτη, «ανδρική» -θα έλεγε κάποιος- τόλμη. Την τόλμη του ανθρώπου που στα 35 του παράτησε σίγουρη καριέρα χρηματοοικονομικής αναλύτριας για να ακολουθήσει το όνειρό του: το σχέδιο μόδας και μάλιστα ρούχων υψηλής ραπτικής. Αδιαπραγμάτευτη αρχή της η ποιότητα -ακόμα και στη νέα prêt a porter σειρά νυφικών της η οποία κυμαίνεται στο προσιτό ποσό των 600 ευρώ.

Πώς από ένα τόσο πρακτικό επάγγελμα όσο αυτό της χρηματοοικονομικής αναλύτριας καταλήξατε σε κάτι τόσο δημιουργικό και καλλιτεχνικό;
Η αγάπη για το ωραίο και το καλοραμμένο ρούχο είναι συνυφασμένο με τις αναμνήσεις που έχω ως κοριτσάκι να τριγυρίζω στο ατελιέ της νονάς μου και της μητέρας μου. Μου δίδαξαν ότι η δημιουργία είναι γέννημα ψυχής!
Ο χώρος των επιχειρήσεων με έλκυε πάντοτε ωστόσο μετά από χρόνια καριέρας σε αυτόν τον τομέα, συνειδητοποίησα ότι τελικά δε με εξέφραζε απόλυτα. Ο σκληρός κόσμος των αριθμών και των χρημάτων ερχόταν σε σύγκρουση με την ανάγκη μου για δημιουργία.
Οι σπουδές μου στο χώρο της μόδας και η αγάπη μου για αυτή, υπήρξαν καταλυτικοί παράγοντες στην απόφασή μου να πραγματοποιήσω αυτή τη σημαντική στροφή στη ζωή μου.Γιατί υψηλή ραπτική; Πόσο εύκολο είναι να μείνει κάποιος συνεπής στην υψηλή ποιότητα εν μέσω κρίσης, περικοπών και «αντίστασης» στην πολυτέλεια;Η υψηλή ραπτική είναι η απόλυτη ελευθερία για μένα. Πιστεύω στο μοναδικό ρούχο, στην άριστη εφαρμογή του και λατρεύω τα υψηλής ποιότητας υλικά.

Διανύουμε σαφώς μία δύσκολη οικονομική περίοδο. Ωστόσο όταν η πολυτέλεια γίνεται προσιτή, κάθε γυναίκα μπορεί να την αγγίξει. Έτσι, παρατηρείται μία σημαντική στροφή στην ποιότητα από τη σύγχρονη Ελληνίδα, η οποία επιλέγει λιγότερα, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά υψηλής ποιότητας διαχρονικά κομμάτια.Και επειδή ο όρος υψηλή ραπτική συχνά μας τρομοκρατεί όσον αφορά το κόστος, ενδεικτικά θα έλεγα ότι τα νυφικά μου ξεκινούν από 1300 ευρώ και ένα βραδινό μεταξωτό φόρεμα στα 500 ευρώ, διατηρώντας πάντοτε τον πήχη της ποιότητας ψηλά.

Παράλληλα, φέτος αποφάσισα να σχεδιάσω μία prêt a porter κολεξιόν νυφικών διοχετεύοντας σε αυτή την εμπειρία και τη γνώση μου στην υψηλή ραπτική. Τα prêt a porter νυφικά διατίθενται σε σαφώς χαμηλότερες τιμές οι οποίες κυμαίνονται στα 600 ευρώ και η παρουσίασή τους θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Η υψηλή ραπτική είναι η απόλυτη ελευθερία. Πιστεύω στο μοναδικό ρούχο, στην άριστη εφαρμογή του και λατρεύω τα υψηλής ποιότητας υλικά.

Ποια ήταν η στιγμή που νιώσατε πραγματικά περήφανη για τη δουλειά σας;Α, τη θυμάμαι πολύ καλά! Ήταν η πρώτη μέρα που η κ. Πόπη Τσαπανίδου εμφανίστηκε στην εκπομπή της με δική μου δημιουργία! Το γεγονός ότι μου εμπιστεύθηκε όλες τις εμφανίσεις της σε καθημερινή βάση από το Μάιο μέχρι και το τέλος της τηλεοπτικής της σεζόν, ήταν για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση και παράλληλα η μεγαλύτερη ηθική αναγνώριση για τη δουλειά μου.Από πού αντλείτε έμπνευση; Υιοθετείτε τις τάσεις της μόδας;Έμπνευσή μου κάθε φορά είναι η γυναίκα που στέκεται απέναντί μου και μου ζητά να τις σχεδιάσω κάτι. Κάθε γυναίκα είναι μοναδική και ιδιαίτερη, και εκεί ακριβώς βρίσκεται η μαγεία της δικής μου δουλειάς. Στόχος μου και πάθος μου είναι η δημιουργία ενός εξίσου μοναδικού και ιδιαίτερου ρούχου που θα αγκαλιάζει και θα αναδεικνύει όχι μόνο το σώμα της αλλά και την προσωπικότητά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Παρακολουθώ τις τάσεις της μόδας, ωστόσο δεν τις υιοθετώ πάντα. Τις μελετώ και τις εξελίσσω ανάλογα με την περίσταση. Δεν πιστεύω ότι όλες οι επιταγές της μόδας, όπως αυτές παρουσιάζονται στις διεθνείς πασαρέλες, ταιριάζουν και κολακεύουν κάθε γυναίκα. Επιμένω να αντιστέκομαι στη μαζικοποίηση και να εμπνέομαι από την ιδιαιτερότητα και την ξεχωριστή προσωπικότητα της κάθε γυναίκας.Βιομηχανία μόδας στην Ελλάδα. Υπάρχει; Πώς τοποθετούνται οι Έλληνες σχεδιαστές στον παγκόσμιο χάρτη της μόδας;Η βιομηχανία της μόδας δυστυχώς δεν έχει εξαιρεθεί σε καμία περίπτωση από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι τομείς της οικονομίας μας. Υπάρχουν σχεδιαστές με μεγάλο ταλέντο στην Ελλάδα, ωστόσο η ολοένα συρρικνούμενη αγορά και η σημαντική έλλειψη της υποδομής και της δυνατότητας προβολής, ωθούν αρκετούς να στραφούν στο εξωτερικό για να συνεχίσουν την καριέρα τους. Έχουμε ήδη αρκετούς Έλληνες σχεδιαστές που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο διεθνή χώρο της μόδας και είμαι σίγουρη ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι πολλοί.Κάνατε μια καινούρια αρχή στην καριέρα σας από το μηδέν. Ποια είναι η πιο έξυπνη συμβουλή που μπορείτε να δώσετε σε κάποιον που ετοιμάζεται να κάνει ένα τολμηρό ξεκίνημα;Να το αγαπάει πολύ και να είναι πρόθυμος να διεκδικήσει το όνειρό του με πολλή δουλειά. Θα έλεγα ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσει κανείς τις προτεραιότητές του και να μελετήσει προσεκτικά τις επιλογές του. Αν υπάρχει η δυνατότητα να κάνει μία στροφή στη ζωή του θα πρέπει να την επιδιώξει, όμως σε καμία περίπτωση δε θα συνιστούσα βιαστικές και απερίσκεπτες κινήσεις.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μας που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να έχουν χάσει τις δουλειές τους, όμως και αυτό σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να βγει σε καλό υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία της ζωής τους να επιλέξουν και να ακολουθήσουν αυτό που πάντα ήθελαν βαθιά μέσα τους.Αιμιλία Κρητικού Atelier

FB: Aimilia Kritikou Atelier

www.aimilia.gr

Ηρώων Πολυτεχνείου 5,
Εμπορικό Κέντρο «Αίθριο»,
Νέα Ερυθραία

The post Πώς συνδυάζονται χρηματοοικονομικά και μόδα; Γνωρίστε την Αιμιλία Κρητικού! appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα