Πώς να αντιμετωπίσεις κάθε περίεργη οσμή του σώματός σου

20:42 28/7/2022 - Πηγή: iPop

Το καλοκαίρι, ο ιδρώτας είναι περισσότερος κι αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες οσμές του σώματος που δεν έχουμε άλλη εποχή.

Και ενώ το αποσμητικό μπορεί να είναι αρκετό για να κρατήσει μακριά τη μυρωδιά απ’ τις μασχάλες, υπάρχουν τόσα άλλα σημεία του σώματος, στα οποία δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.

Αρχικά, είναι χρήσιμο να καταλάβουμε από πού προέρχεται η δυσωδία. «Οι ιδρωτοποιοί αδένες και τα βακτήρια είναι οι κύριες αιτίες της οσμής του σώματος. Ο αριθμός και η δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων

του καθενός είναι διαφορετική: Όσο περισσότεροι οι αδένες και η δραστηριότητα, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος μυρωδιάς του σώματος», εξηγεί στην αμερικανική HuffPost η Geeta Yadav, πιστοποιημένη δερματολόγος.

Οι ιδρωτοποιοί αδένες υπάρχουν σ’ όλο το σώμα, αλλά αυτοί που βρίσκονται σε περιοχές με περισσότερα τριχοθυλάκια, όπως οι μασχάλες, περιέχουν περισσότερα λίπη, πρωτεΐνες και σάκχαρα απ’ ό,τι ο ιδρώτας που μπορεί να εμφανιστεί στο μέτωπό μας, για παράδειγμα. Αυτός είναι ο ιδρώτας που ευθύνεται περισσότερο για την οσμή του σώματος – αλλά ο ιδρώτας από μόνος του δεν είναι δύσοσμος. «Τα βακτήρια, τα οποία φυσικά ζουν στο δέρμα μας, ευδοκιμούν σε υγρές και σκοτεινές συνθήκες (όπως αυτές που δημιουργούνται από στενά ρούχα προπόνησης ή απλώς από τη φύση της μασχάλης!). Τα βακτήρια διασπούν τις πρωτεΐνες κερατίνης στο δέρμα μας και προκαλούν οσμή», λέει η Yadav.

Hanna Postova/UnsplashΟσμές του σώματος: Πώς να τις αντιμετωπίσεις;

Αποσμητικά και αντιιδρωτικά

Τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά δεν είναι τα ίδια. Τα αντιιδρωτικά σε εμποδίζουν να ιδρώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι μασχάλες σου δεν θα είναι το ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν τα βακτήρια και η οσμή, επομένως δεν θα έχεις ιδρώτα και μυρωδιά. Τα αποσμητικά δεν σε εμποδίζουν απ’ το να ιδρώσεις, αλλά σε κάνουν να μην μυρίζεις.

Λατρεύεις τη μυρωδιά του συντρόφου και των φίλων σου; Δεν είναι τυχαίο! Δες τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Αποσμητικό για οπουδήποτε αλλού

Ενώ η εστίαση της μυρωδιάς του σώματος είναι συνήθως στις μασχάλες, δεν είναι η μόνη περιοχή που μπορεί να παράγει οσμή –οι ίδιοι αδένες που παράγουν οσμή που βρίσκονται στις μασχάλες μπορούν να βρεθούν στη βουβωνική χώρα. Φυσικά, εκεί δεν μπορείς να βάλεις αποσμητικό, αλλά θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα η χρήση αιθέριων ελαίων, που έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο μικροβίωμα και πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα σε σχέση μ’ ένα αποσμητικό.

Και φυσικά, μπορείς να προμηθευτείς ειδικά αποσμητικά και σαπούνια που είναι για όλο το σώμα.

Πώς τα τρόφιμα που τρως μπορούν να επηρεάσουν το πώς μυρίζεις

Το φαγητό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο μικροβίωμα του δέρματος και στην ανάπτυξη οσμών. Στην πραγματικότητα, σε έρευνες που έχουν γίνει από δερματολόγους βρέθηκε ότι οι περισσότερες δερματικές παθήσεις συνδέονται με το έντερο.

Η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών οδηγεί σε βελτιωμένη οσμή σώματος, ενώ το νερό κι άλλες ενυδατικές τροφές, όπως το αγγούρι και το καρπούζι, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των άσχημων μυρωδιών.

Απ’ την άλλη, ορισμένες τροφές περιέχουν ενώσεις που το σώμα μας δεν μπορεί να διασπάσει, όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο, αλλά και το αλκοόλ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς να αντιμετωπίσεις κάθε περίεργη οσμή του σώματός σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα