Πώς ένα ελληνικό design project έγινε viral

14:31 2/4/2014 - Πηγή: iPop

H Κατερίνα Καμπράνη αισθάνεται άβολα με τη διάσταση που έχουν πάρει τα άβολα αντικείμενά της. Γιατί μέσα στο τελευταίο 6μηνο είδε τη δουλειά της να φιλοξενείται σε μερικά από τα μεγαλύτερα sites στον κόσμο, έδωσε συνεντεύξεις σε περιοδικά της Αμερικής, της Ολλανδίας και του Hong Kong και προσκλήθηκε στην ιταλική Design week. «Είναι ένα project που

ξεκίνησε σαν μια πλάκα», μας λέει η Κατερίνα Καμπράνη, η οποία θα βρίσκεται στην Ιταλία στις 9 Απριλίου για να εκθέσει 5 prints των έργων της σε ανεξάρτητο event, που γίνεται στο πλαίσιο του Fuorisalone.

Τα περίπου 25 αντικείμενά της -απλά, καθημερινά, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι- από μακριά μοιάζουν (σχεδόν) σαν φυσιολογικά καθημερινά αντικείμενα. Αν κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι καθόλου χρηστικά. Είναι «φτιαγμένα» έτσι ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το λόγο που σχεδιάστηκαν αρχικά.

Προσπαθώ να είναι διακριτική η παρέμβαση, ώστε με την πρώτη ματιά να μοιάζουν σαν φυσιολογικά αντικείμενα.

Είναι ένα project που ξεκίνησε σαν μια πλάκα. Αλλά υπάρχει μεγάλη δόση σοβαρότητας και σκέψη από την πλευρά μου για το επόμενο αντικείμενο. Κάποια μου έχουν πάρει 3 μήνες για να τα σχεδιάσω.

Το Uncomfortable ξεκίνησε ως προσωπικό project το 2009 και γνώρισε μια πρώτη απήχηση πριν περίπου 3 χρόνια, όταν ανέβηκε στο δίκτυο reddit από κάποιον χρήστη. Η μεγάλη έκπληξη όμως έγινε γύρω στον Οκτώβριο του 2013.

Άρχισα να δέχομαι μαζικά likes από το Ιράν. Ποτέ δεν έμαθα από πού προέρχονται. Αλλά μετά από λίγο, είδα τις φωτογραφίες μου στο δημοφιλές site 9gag, στο Imgur και πιο πρόσφατα στο Gizmodo. Ενδεικτικά, πριν καν προλάβουν να μπουν τα credits και το link για το site μου μόνο στο Imgur τις είχαν δει 85.000 άτομα.

Κάπου εκεί άρχισαν να πέφτουν βροχή οι επαγγελματικές προτάσεις για να αξιοποιήσει το project. Προς το παρόν περιμένει να πιάσει στα χέρια της για πρώτη φορά ένα από τα αγαπημένα της δημιουργήματα, το ποτιστήρι, το οποίο το έχει παραγγείλει σε μινιατούρα για 3D printing εκτύπωση.

Η Κατερίνα Καμπράνη σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Αθήνα, ξεκίνησε μεταπτυχιακό στη σχεδίαση προϊόντων και διαδραστικών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο, εργάζεται σε αρχιτεκτονικό γραφείο και αναλαμβάνει γραφιστικές και αρχιτεκτονικές δουλειές ως ελεύθερη επαγγελματίας. Δείτε το tumblr της, το site, το Facebook της και το Twitter της.

The post Πώς ένα ελληνικό design project έγινε viral appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα