Οι κοντοί είναι κομπλεξικοί , λέει η επιστήμη. Έχουμε μια ένσταση

11:19 2/4/2014 - Πηγή: iPop

Έρευνα του Oxford University έδειξε ότι ισχύει η κοινή αντίληψη που λέει ότι « Οι κοντοί είναι κομπλεξικοί ». Οι μικρόσωμοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν να παρανοϊκοί και δύσπιστοι απέναντι στους γύρω τους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας για να μειώσουν κατά 25 εκατοστά το ύψος των εθελοντών που ταξιδεύαν σε έναν υπολογιστή – προσομοίωση του σταθμού του υπόγειου σιδηροδρόμου.

Η εμπειρία του να είναι είναι κάποιος κοντύτερος συνδέθηκε με αρνητικά συναισθήματα, όπως το είναι μη ανταγωνιστικός,

ανεπιθύμητος και κατώτερος. Επίσης, αύξησε τα επίπεδα της δυσπιστίας, το φόβο και την παράνοια. Οι συμμετέχοντες που είχαν υποστεί τεχνητή μείωση ύψους ήταν πιο πιθανό να σκεφτούν ότι κάποιος άλλος στο βαγόνι τους κοιτάει επίμονα, έχει αρνητικές σκέψεις για αυτούς ή να προσπαθεί να τους προκαλέσει δυσφορία .

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα αποδεικνύουν τις ψυχολογικά επιζήμιες επιπτώσεις βιώνοντας κοινωνικές καταστάσεις ενώ είναι πιο κοντά στο έδαφος .

Ο καθηγητής Daniel Freeman, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που, δήλωσε: «Το να είσαι ψηλός σχετίζεται με υψηλότερο επαγγελματικό status και προσωπική επιτυχία. Το ύψος θεωρείται δείγμα κύρους και αισθανόμαστε ψηλότεροι όταν αισθανόμαστε πιο ισχυροί.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έκαναν την ίδια διαδρομή στον υπόγειο σιδηρόδρομο δύο φορές, μία στο κανονικό τους το ύψος και τη δεύτερη φορά από την οπτική γωνία κάποιου που είναι 25 εκατοστά πιο κοντός.

Και στις δύο διαδρομές, οι υπόλοιποι εικονικοί επιβάτες ήταν προγραμματισμένου να είναι «ουδέτεροι» και να μην κάνουν τίποτα που να προκαλέσει αισθήματα φόβου ή δυσπιστία στο συμμετέχοντα.

Η μείωση του ύψους δεν ήταν συνειδητή από τους εθελοντές, αλλά τα αποτελέσματά της ήταν ολοφάνερα.

«Τα αποτελέσματα ήταν πολύ σαφή: η μείωση του ύψους οδήγησε σε περισσότερες αρνητικές εκτιμήσεις για τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλους και υψηλότερα επίπεδα της παράνοιας», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Ένσταση:

Η έρευνα δεν φαίνεται να έλαβε υπόψη το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είχαν την προηγούμενη εμπειρία του κανονικού τους ύψους -έχουν περάσει όλη την υπόλοιπη ζωή τους κοιτώντας τον κόσμο από συγκεκριμένο ύψος. Με λίγα λόγια, ο κοντός ή μικρόσωμος έχει συνηθίσει να βλέπει τον κόσμο από πιο… χαμηλά επομένως δε νιώθει ξαφνικά αισθήματα κατωτερότητας απέναντι στους γύρω του. Φανταστείτε, εσείς ξαφνικά να κατεβαίνατε 25 ολόκληρα εκατοστά; Λογικό δεν θα ήταν να νιώθατε ανασφάλεια και άσχημα απέναντι στους άλλους;

Για του λόγου το αληθές κάντε το πείραμα: προσπαθήστε να περπατήσετε στο δρόμο, λυγίζοντας τα γόνατα ώστε να κατέβετε 25 εκατοστά. Το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό!

Εσείς επιβεβαιώνετε τη θεωρία των κοντών-κομπλεξικών;

The post Οι κοντοί είναι κομπλεξικοί , λέει η επιστήμη. Έχουμε μια ένσταση appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα