Ποιες χώρες θα πρέπει να ανησυχούν για τις πυρηνικές δοκιμές στη Βόρειο Κορέα;

13:53 6/1/2016 - Πηγή: iPop

Λίγες ώρες έπειτα από την ανακοίνωση της επιτυχημένης δοκιμής βόμβας υδρογόνου στη Βόρειο Κορέα, εξετάζουμε ποιες χώρες μπορεί να ανησυχούν για την εξέλιξη των πυρηνικών δοκιμών της ασιατικής υπερδύναμης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της Ιndependent, λίγο μετά την ανακοίνωση της επιτυχημένης δοκιμής βόμβας υδρογόνου από τη Βόρειο Κορέα, η έκρηξη

της οποία προκάλεσε, σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ, υπάρχουν αρκετές παγκόσμιες υπερδυνάμεις που θα έπρεπε να ανησυχούν, έπειτα κι από αυτή την ιστορικής σημασίας εξέλιξη.

Αν ο ισχυρισμός της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη επιτυχημένης βόμβας υδρογόνου είναι αλήθεια, τότε αυτόματα αυτό μπορεί να απειλήσει μερικές από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις του κόσμου.

Οι πολεμικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Κίνας της Ιαπωνίας και της Ρωσία θα μπορούσαν να απειληθούν άμεσα, όπως σχετική σημειώνει έρευνα, καθώς η Βόρεια Κορέα μέσα στα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πλήρως τα εξοπλιστικά της συστήματα και έχει επενδύσει πολλά χρήματα στη δημιουργία και διατήρηση πυρηνικών όπλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκρηξη μιας βόμβας υδρογόνου σε μια τέτοια απόσταση από τη Β.Κορέα, θα μπορούσε να φτάσει στην Αλάσκα, σε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Ρωσίας καθώς και σε μεγάλα τμήματα της Κίνας.

Αλλά ακόμα και χωρίς την απειλή της μιας επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, στις παραπάνω υπερδυνάμεις, είναι σίγουρο πως μόνο η απλή ανακοίνωση της πρώτης επιτυχημένης δοκιμής βόμβας υδρογόνου, κάνει πολλές χώρες να ανησυχούν και να αισθάνονται “άβολα».

Αντιδράσεις από την παγκόσμια κοινότητα:

Χαρακτηριστικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας με τη γειτονική Νότιο Κορέα να δηλώνει δια στόματος της Υφυπουργού Αμύνης πως “η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας δεν είναι σίγουρο ότι αφορά βόμβα υδρογόνου», την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ σε σχετική ανακοίνωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου επισημαίνουν:

Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.

Και στην Ευρώπη πάντως έχει δημιουργηθεί αντίστοιχο κλίμα ανησυχίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, να δηλώνει μέσω Twitter, μιλώντας για τη δοκιμή πυρηνικής βόμβας από τις δυνάμεις της Β.Κορέας:

Πρόκειται για μία ενέργεια, η οποία αντίκειται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Πιόνγιανγκ και υπονομεύει τη σταθερότητα της περιοχής.

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι δηλώνει μιλώντας για απειλή της ειρήνης και της ασφάλειας σε ολόκληρη τη Βορειοανατολική Ασία:

Αν επιβεβαιωθεί, αυτή η ενέργεια αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας να μην παραγάγει ή να μην δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, όπως αναφέρεται σε πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γιουκίγια Αμάνο, διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ:

Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, αν επιβεβαιωθεί, είναι μια καταφανής παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι πολύ λυπηρή» Η Πιονγκγιάνγκ καλείται να εφαρμόσει στο σύνολό τους όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της IAEA.

Και η Ρωσία όμως αντιδρά και εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την πυρηνική δοκιμή της Πιόνγιανγκ, καθώς εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως o Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν : “έχει διατάξει την ενδελεχή εξέταση όλων των ευρημάτων, μεταξύ των οποίων και των σεισμολογικών, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση»

The post Ποιες χώρες θα πρέπει να ανησυχούν για τις πυρηνικές δοκιμές στη Βόρειο Κορέα; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα