Χωρίς ραδιενέργεια τα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας

12:58 6/1/2016 - Πηγή: iPop

Δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια στα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Κορέα και προκάλεσε πολλά σχόλια, τονίζει η Κυβέρνηση της χώρας.

Τι είπε ο εκπρόσωπος της;

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου του:

Από τις 4:45 το απόγευμα, δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε κανένα από τα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας.

Και συμπλήρωσε:

Η Ιαπωνία ενδέχεται

να προτείνει στον ΟΗΕ την επιβολή διαφόρων οικονομικών και άλλου είδους κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Τι συνέβη στη Βόρεια Κορέα;

Κανονικό σεισμό και μάλιστα ύψους 5,1 Ρίχτερ φαίνεται πως προκάλεσε η επιτυχής δοκιμή βόμβας υδρογόνου που ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε «Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών».

Με αυτό τον τρόπο, η χώρα συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα, προκαλώντας, ωστόσο, έντονες αντιδράσεις από Νότια Κόρέα, ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Ακόμα δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι για το σεισμό ευθύνεται η επιτυχής δοκιμή της βόμβας, ωστόσο, όλα τα σενάρια οδηγούν εκεί.

Έκτακτη Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητηεθί η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, όπως είπαν τρεις διπλωμάτες του Συμβουλίου.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει έτσι κι αλλιώς κυρώσεις από τον ΟΗΕ από τον 2006, όταν ξεκίνησε το πυρηνικό της πρόγραμμα με την δοκιμή ατομικής συσκευής.

Η αντίδραση της Νότιας Κορέας:

«Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας δεν είναι σίγουρο ότι αφορά βόμβα υδρογόνου» τονίζει την ώρα που η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Ο υφυπουργός Άμυνας τόνισε:

Θα βρούμε τι συνέβη αφού κάνουμε ακριβείς αναλύσεις, αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι μια μικρή ποσότητα υδρογόνου μπορεί να είχε προστεθεί στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου αναφέρει:

Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις

Να θυμίσουμε ότι στις 10 Δεκεμβρίου είχε γίνει η ανακοίνωση του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι έχει στα χέρια μια βόμβα υδρογόνου.

Πιο συγκεκριμένα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είχε πει: «Καταφέραμε να γίνουμε μια μεγάλη πυρηνική δύναμη, ικανή να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την εθνική αξιοπρέπεια της πατρίδας μας με ισχυρά πυρηνική και χτυπήματα με υδρογόνο. Η Βόρεια Κορέα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει την πολεμική της βιομηχανία».

Τι είναι η βόμβα υδρογόνου;

Πρόκειται για όπλο το οποίο μπορεί να προκαλέσει μαζική καταστροφή.

Η Σοβιετική Ένωση κατασκεύασε βόμβα υδρογόνου για πρώτη φορά στην ιστορία, την οποία και δοκίμασε το 1961.

The post Χωρίς ραδιενέργεια τα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα