Πλήρης συμφωνία στο Eurogroup- Το ΔΝΤ μένει στο πρόγραμμα

03:37 25/5/2016 - Πηγή: iPop

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση Eurogroup, η οποία διήρκεσε 11 ώρες, με το κείμενο συμπερασμάτων να σβήνεται και να γράφεται πολλές φορές. Το μεγάλο εμπόδιο ήταν οι διαφωνίες Βερολίνο- ΔΝΤ για το χρέος, ωστόσο, τα εμπλεκόμενα μέλη κατέληξαν σε συμφωνία και το Ταμείο παραμένει στο πρόγραμμα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τόνισε πως υπάρχει πλήρης συμφωνία με την Ελλάδα.

Πρόσθεσε πως στη συμφωνία υπάρχει ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης κι ότι «ESM θα μπορέσει να υποστηρίξει το μνημόνιο».

Επιβεβαίωσε ότι το συνολικό ποσό των 10,3 δις ευρώ θα εκταμιευτεί σε διαφορετικές φάσεις, ενώ ο Ρέγκλινγκ είπε πως η πρώτη υποδόση θα εκταμιευτεί τον Ιούνιο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε πως «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα τα δούμε στο τέλος του 2018 . Αν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς τότε θα κάνουμε περισσότερα».

Ο ίδιος γνωστοποίησε πως υπάρχουν ακόμα 20 δις που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την Ελλάδα και τόνισε πως «Από τον προϋπολογισμό του 2017 θα ξεκινήσουμε τη μεταφορά κερδών από τα ομόλογα προς την Ελλάδα».

Παράλληλα, χαιρέτισε την απόφαση του ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε: «Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους, ειδικά μεσοπρόθεσμα, θα γίνει στα μέσα του 2018. Τότε θα γίνει η αναθεώρηση».

Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για μια καλή συμφωνία και επισήμανε πως «γυρίσαμε μία μεγάλη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού προγράμματος», ενώ συμπλήρωσε πως οι ελληνικές αρχές επέδειξαν υπευθυνότητα.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ απ’ την πλευρά του είπε:

Υπήρχε συμφωνία για την αποδέσμευση 10,3 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα. Τα 10,3 δισ. θα πληρωθούν σε διάφορες δόσεις. Η πρώτη δόση τον Ιούνιο στα 7,5 δισ. Η επόμενη αποδέσμευση μετά το καλοκαίρι. Οι επόμενες δόσεις θα πληρωθούν όταν εκπληρωθούν προαπαιτούμενα και στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, όπως στον τομέα ενέργειας. Στο μέλλον οι αποδεσμεύσεις μπορούν να απαλύνουν την εξυπηρέτηση χρέους εκ μέρους της Ελλάδας. Μπορούμε να βρούμε ένα χρόνο επιμήκυνσης για τα δάνεια προς την Ελλάδα και να μειώσουμε τον κίνδυνο των επιτοκίων

To σημείωμα του ελληνικού ΥΠΟΙΚ:

1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην αγορά.

3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.

– Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.

– Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα» για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

– Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.

– Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.

The post Πλήρης συμφωνία στο Eurogroup- Το ΔΝΤ μένει στο πρόγραμμα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα