Πιο υψηλό το χρέος για το 2015- Αύξηση και στο έλλειμμα

13:18 20/10/2016 - Πηγή: iPop

Μεγαλύτερο φέρεται, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πως είναι το έλλειμμα για το 2015. Παράλληλα, η σχετική έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής υπογραμμίζει, πως για το ίδιο έτος αυξήθηκε.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν την Πέμπτη το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 177,4% του ΑΕΠ, ενώ τον περασμένο Απρίλιο

είχε εκτιμηθεί στο 176,9%.

Την ίδια στιγμή, το πρωτογενές έλλειμμα του 2015 ως ποσοστό του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο -7,5% έναντι -7,2% που βρίσκονταν η εκτίμηση του περασμένου Απριλίου.

Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με την έκθεση «οι αναθεωρήσεις στο έλλειμμα των ετών 2013 και 2015 αλλά επίσης και οι αναθεωρήσεις του χρέους για την τριετία 2013-2015 φέρονται να οφείλονται σε επικαιροποιημένα στοιχεία, σε μεθοδολογικές αλλαγές αλλά και στην ταξινόμηση ειδικών συναλλαγών καθώς και στην επίδραση της αναθεώρησης του ΑΕΠ».

Η ΕΛΣΤΑΤ ξεκαθαρίζει:

«Το πρωτογενές έλλειμμα υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το πρωτογενές αποτέλεσμα που λαμβάνεται υπόψη προκειμένου να προκύπτει αν εκπληρώνονται ή όχι οι στόχοι του μνημονίου» και προσθέτει:

Κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ότι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σ΄αυτά επίσης υπολογίζονται και τα έσοδα από μεταφορές ποσών τα οποία μάλιστα συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

Κλείνοντας η έκθεση επισημαίνει:

Μόνο η δαπάνη του 2015 για την ενίσχυση των τραπεζών, ανέρχεται στα 7,171 δισ. ευρώ όταν το πρωτογενές έλλειμμα, διαμορφώνεται στα 6,912 δισ. ευρώ

Διαβάστε επίσης:

Γεννούν ανησυχίες τα στοιχεία του Υπ. Εργασίας- Χιλιάδες άτομα με μισθό 100 ευρώ/μήνα

The post Πιο υψηλό το χρέος για το 2015- Αύξηση και στο έλλειμμα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα