Πεκίνο: Η συνάντηση Τσίπρα με Erdogan στο Πεκίνο και οι απευθείας πτήσεις

09:58 13/5/2017 - Πηγή: iPop

Η συνάντηση Τσίπρα με Erdogan στο Πεκίνο μαγνήτισε τα βλέμματα. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, με τον οποίο συζήτησαν για τις σχέσεις των δύο χωρών. Απευθείας αεροπορικές πτήσεις στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο.

Τσίπρας – Erdogan

Στο περιθώριο του Belt and Road Forum

for International Cooperation συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Four Seasons δεν διήρκησε πάνω από μία ώρα.

Στην συζήτηση τέθηκαν θέματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας την οποία ο Αλ.Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει, το μεταναστευτικό καθώς και το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών οι οποίοι επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι την θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ στο τέλος της συζήτησης ο Erdogan τόνισε ότι επιθυμεί να υλοποιηθεί πλήρως η Συνθήκη της Λωζάνης.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, και ο γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας Γιώργος Τσίπρας. Από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχε ο πρωθυπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), Γκου Σου, και κατόπιν με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC), Τζουν Λι.

Συνάντηση Τσίπρα- Xi Jinping

Στη συνάντηση Τσίπρα με Xi Jinping συζητήθηκε η προσπάθεια που πρέπει να γίνει και από τις δύο πλευρές ώστε να μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά σε σημαντικό διεθνή κόμβο μεταφόρτωσης αλλά και η συνεργασία στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών η οποία υπογραμμίστηκε πως πρέπει να είναι «βαθιά και σταθερή».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον Κινέζο Πρόεδρο τόνισε την αναγκαιότητα να συνεχίσουν να εργάζονται και οι δύο πλευρές σκληρά ώστε να επιτευχθεί η σωστή και λειτουργική συνεργασία

Tον τελευταίο χρόνο εργαστήκαμε σκληρά για να αναβαθμιστεί η σχέση των δύο χωρών, η οποία στηρίζεται στις βάσεις δύο αρχαίων πολιτισμών.

O ίδιος επιβεβαίωσε πως η χώρα μας ξεπερνάει την κρίση, καθώς έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της και πολύ σύντομα θα βγει στις αγορές.

«Η Ελλάδα προσβλέπει στη περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς το στρατηγικό όραμα της Κίνας συμπίπτει με το αυτό της Ελλάδας» τόνισε στην συνέχει ο κ. Τσίπρας δείχνοντας την προθυμία του να συνεργαστεί με το Πεκίνο.

Ο Xi Jinping μίλησε για τον, «ιδιαίτερο δυναμισμό» και το σφρίγος που φαίνεται να υπάρχει πλέον στη σχέση των δύο χωρών, ενώ επισήμανε το γεγονός ότι η ελληνοκινεζική σχέση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Απευθείας αεροπορικές πτήσεις στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο

Στην διάρκεια του 2ο Ελληνοκινεζικoύ Φόρουμ Πόλεων στο Πεκίνο ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας, μακράς πνοής και όχι συγκυριακή, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα η οποία μπορεί να οικοδομηθεί μέσα από τη σύσφιξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Επίσης στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων στο Πεκίνο, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν οι απευθείας αεροπορικές πτήσεις στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο.

Οι πτήσεις αυτές θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού τον Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος ανέφερε πως το έτος αυτό είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας ενώ τόνισε ότι η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρότεινε να δημιουργηθούν προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και μαθητών μεταξύ των δύο χωρών.

The post Πεκίνο: Η συνάντηση Τσίπρα με Erdogan στο Πεκίνο και οι απευθείας πτήσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα