Παγκόσμιος διαδικτυακός πόλεμος: Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις σε πάνω από 74 χώρες!

21:26 12/5/2017 - Πηγή: iPop

Σε συναγερμό έχει τεθεί όλος ο πλανήτης λόγω μαζικής κυβερνοεπίθεσης! Oι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας όλων των χωρών είναι σε πανικό, καθώς όσο περνάει η ώρα γίνονται όλο και περισσότερες επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 57.000 επιθέσεις παγκοσμίως μέσα σε μερικές μόνο ώρες.

Το εν λόγω λογισμικό έχει ως αποτέλεσμα να κλειδώνει τους υπολογιστές, ζητώντας λύτρα για να ξεκλειδώσουν, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί με διαγραφή όλων των αρχείων (ransomware)!

Ενώ

το wallpaper του μολυσμένου υπολογιστή αλλάζει, οι χρήστες που επηρεάζονται βλέπουν επίσης έναν χρονομετρητή αντίστροφης μέτρησης για να τους υπενθυμίζει τον χρόνο που έχουν για να πληρώσουν.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται μέχρι στιγμής στη Βρετανία, όπου τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν «πέσει», αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις της Ισπανίας έχουν μπει στο στόχαστρο.

Συγκεκριμένα, το ransomware, γνωστό ως WanaCrypt0r 2.0, πιστεύεται έχει μολύνει νοσοκομεία της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη μεγαλύτερη εθνική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Ισπανίας, την Telefonica.

57,000 detections of #WannaCry (aka #WanaCypt0r aka #WCry) #ransomware by Avast today. More details in blog post: https://t.co/PWxbs8LZkk

— Jakub Kroustek (@JakubKroustek) May 12, 2017

Η «παράλυση» του εθνικού συστήματος Υγείας της Βρετανίας λόγω των κυβερνοεπιθέσεων προκάλεσε την αντίδραση των Εργατικών, οι οποίοι ζητούν εξηγήσεις απ’ την Κυβέρνηση May για το πώς κατάφεραν οι χάκερς να το παραβιάσουν.

H Theresa May μετά τις κυβερνοεπιθέσεις δήλωσε ότι τα βρετανικά νοσοκομεία «δεν ήταν συγκεκριμένα ο στόχος των χάκερ που εξαπέλυσαν σήμερα μια κυβερνοεπίθεση, στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκαν επίσης και άλλες χώρες».

Δεν στοχοθέτησε (συγκεκριμένα) το NHS, πρόκειται για μια επίθεση σε διεθνή κλίμακα και πολλές χώρες και οργανισμοί επηρεάστηκαν

Η ίδια συνέχισε υπογραμμίζοντας πως η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι ένας αριθμός μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ανέφερε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης ιού τύπου ransomware. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι προσωπικά δεδομένα ασθενών κινδύνευσαν».

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας διαδικτύου Avast, κρούσματα έχουν καταγραφεί σχεδόν σ’ όλο τον πλανήτη και ειδικότερα σε Ευρώπη και Ρωσία μέχρι την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και χώρες της Νότιας Αμερικής, καθώς επίσης και τις ΗΠΑ.

O υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε πως έχουν μολυνθεί υπολογιστές της αστυνομίας.

Στη Σουηδία έχουν μολυνθεί 70 υπολογιστές στην περιοχή Timra, στα κεντρικά της χώρας. Ο δήμαρχος, Andreaz Stromgren, της περιοχής δήλωσε στο Reuters: «Έχουμε περίπου 70 υπολογιστές που είχαν έναν επικίνδυνο κωδικά εγκατεστημένο».

Τα θύματα δήλωσαν πως οι υπολογιστές τους έκλεισαν ξαφνικά, στη συνέχεια έκαναν restart αυτόματα και στην οθόνη εμφανίστηκε ένα μήνυμα το οποίο έλεγε ότι όλα τα αρχεία έχουν κρυπτογραφηθεί και θα τους δοθεί πρόσβαση μόνο μετά απ’ την πληρωμή.

Oι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως και η FedEx είναι αντιμέτωπη με το κακόβουλο λογισμικό.

To Kaspersky Lab Alert ενημερώνει πως έχουν γίνει επιθέσεις σε τουλάχιστον 74 χώρες.

Ο ιός ονομάζεται #WannaCry και προκαλεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, η πρωτοφανής μαζική κυβερνοεπίθεση ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης κενών ασφαλείας που αποκαλύφθηκαν από την ομάδα «Shadow Brokers». Η συγκεκριμένη ομάδα πρόσφατα υποστήριξε πως διέρρευσε εργαλεία hacking που εκλάπησαν από την NSA.

Ο Edward Snowden αντέδρασε μέσω twitter, γράφοντας:

Στον απόηχο της σημερινής κυβερνοεπίθεσης, το Κογκρέσο θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν η NSA γνώριζε το πόσο ευάλωτα ήταν τα λογισμικά των νοσοκομείων

In light of today’s attack, Congress needs to be asking @NSAgov if it knows of any other vulnerabilities in software used in our hospitals.

Edward Snowden (@Snowden) May 12, 2017

The post Παγκόσμιος διαδικτυακός πόλεμος: Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις σε πάνω από 74 χώρες! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα