Πακέτο ελάφρυνσης του χρέους ετοιμάζουν οι Θεσμοί

20:24 4/5/2017 - Πηγή: iPop

Ένα πακέτο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους φέρεται πως ετοιμάζουν οι Θεσμοί, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές με γνώση του ζητήματος.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, την πρόταση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ετοιμάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το

κεντρικό στοιχείο της εν λόγω πρότασης είναι η ανταλλαγή του χρέους: Ο ESM θ’ αγοράσει δάνεια ύψους 13 δισ. του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, τα οποία λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας αναξιοποίητα κεφάλαια από το ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, ο ESM να προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, βοηθώντας σημαντικά την Αθήνα.

Η Κυβέρνηση της Γερμανίας φέρεται κατ’ αρχήν να μην αντίθετη με την εν λόγω πρόταση για ανταλλαγή χρεών, με το Βερολίνο να εξετάζει την πρόταση ως μια απ’ τις υπάρχουσες επιλογές.

Ωστόσο, «η απόφαση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέος δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του επόμενου έτους», σημειώνει η Handelsblatt.

Προς το παρόν το Βερολίνο επικεντρώνεται, όμως, στο τρέχον πακέτο διάσωσης και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα.

«Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν και άλλα μέτρα. Μια επιλογή είναι η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών χρεών κατά 10 με 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέσω των κρατών μελών της Ευρωζώνης, θα μπορούσαν επίσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα», αναφέρει ακόμα η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως η Christine Lagarde έχει κάνει ήδη ξεκάθαρο ότι πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για να λάβει το ΔΝΤ μέρος στο πρόγραμμα.

Η εφημερίδα πάντως μεταδίδει πως το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει στην Ελλάδα πακέτο βοήθειας διάρκειας ενός έτους.

Διαβάστε ακόμα:

EWG: Προαπαιτούμενα και μετά η δόση και η συζήτηση για το χρέος

The post Πακέτο ελάφρυνσης του χρέους ετοιμάζουν οι Θεσμοί appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα