Όσα πρέπει να κάνουμε αν έρθουμε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα κοροναϊού

19:41 28/2/2020 - Πηγή: iPop

Τα μέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό διαρκώς αυξάνονται για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του. Τι πρέπει να κάνουμε αν έρθουμε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα. Ποια επιπλέον μέτρα πάρθηκαν.

Τα μέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό διαρκώς αυξάνονται καθώς τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν καταγραφεί τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη.

Τι πρέπει να κάνουμε αν έρθουμε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΕΔΥ, αν κάποιος έρθει

σε επαφή με άτομο ύποπτο να έχει ασθενήσει από τον κοροναϊό η έστω με άτομο που διερευνάται αν έχει ασθενήσει, θα πρέπει να παρακολουθούν πολύ συστηματικά την υγεία τους και να μετράνε τον πυρετό τους δύο φορές την ημέρα και για τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημέρα της επαφής με το ύποπτο κρούσμα.

Φυσικά θα πρέπει άμεσα να έρθουν σε επικοινωνία με επαγγελματία της υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

 Οι οδηγίες:

Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2m από το άτομο.Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενή όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό

Στα μέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό που έχουν ανακοινωθεί, αναστέλλονται οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, ο λόγος της αναστολής έχει να κάνει με τη δυσκολία ιχνηλάτησης των επαφών.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε πως οι Αρχές συνεχίζουν την «επίπονη» διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των 4 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης μέχρι στιγμής και από τον έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί δεν έχουν επιβεβαιωθεί νέα κρούσματα ανάμεσα σε αυτούς με τους οποίους ήρθαν σε επαφή όσοι έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό.

Εσύ ξέρεις πώς να φορέσεις τη χειρουργική μάσκα σωστά;

Τι ισχύει για την εργασία και την καταβολή του μισθού

Τι ισχύει για την απουσία του εργαζόμενου και την καταβολή του μισθού για όσο καιρό απουσιάζει απ’ την εργασία.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος απέχει αυτοβούλως από τα καθήκοντά του, χωρίς να έχει διαγνωστεί ως φορέας της νόσου, τότε η απουσία του θεωρείται αδικαιολόγητη.Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό και διαγνωστεί με αυτόν, επιτρέπεται ο εργοδότης να ζητήσει τη μη προσέλευση του στην εργασία. Η περίπτωση βέβαια αυτή, αντιμετωπίζεται όπως και κάθε άλλη περίπτωση ασθένειας του εργαζομένου. Ως εκ τούτου, ο μισθωτός μπορεί να παραμένει στην οικία του και να λαμβάνει τον μισθό που αντιστοιχεί στις ημέρες απουσίας του.

Τι γίνεται, όμως, αν εργαζόμενος δεν είχε διαγνωστεί με την νόσο, αλλά υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορέας, λόγω επαφής του με άτομα που είχαν νοσήσει ή λόγω επιστροφής του από περιοχές που έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα;

Ο εργοδότης οφείλει να λάβει τα απαραίτητη μέτρα πρόληψης και να αποφύγει τη διάδοση του ιού. Ο εργαζόμενος μπορεί να απέχει από τη δουλειά του και ο εργοδότης υποχρεούται να του καταβάλλει τον μισθό.

Αν, όμως, ο εργαζόμενος μπορεί να εργαστεί από το σπίτι, τότε οφείλει να το κάνει.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα μέτρα στα ΜΜΜ για τον κοροναϊό

Photo: Pixabay

Το άρθρο Όσα πρέπει να κάνουμε αν έρθουμε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα κοροναϊού εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα