Γιατί ο σκύλος σου βήχει;

19:41 28/2/2020 - Πηγή: iPop

Αν ακούσεις τον σκύλο σου να βήχει, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πανικοβληθείς. Ο σκύλος σου βήχει και υπάρχει μια σειρά από λόγους που πρέπει να εξετάσεις για να δεις τελικά τι του προκαλεί βήχα.

Γιατί ο σκύλος σου βήχει;

Ένας σκύλος μπορεί να φύγει είτε μετά την κατανάλωση κάποιας τροφής, είτε λόγω κάποιου κρυολογήματος ή άλλης κατάστασης της υγείας, είτε λόγω κάποιας αλλεργίας.

Κρυολογήματα

Τα

σκυλιά μπορεί να κρυώσουν, να ερεθιστεί ο λαιμός του και να βήξουν με παρόμοιο τρόπο που συμβαίνει στους ανθρώπους. Σ’ αυτή την περίπτωση, λοιπόν, ο βήχας είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά.

Benjamin Lehman / PexelsΑδενοϊός

Πρόκειται για έναν μεταδοτικό ιό- λοίμωξη, που συνοδεύεται από πυρετό, υγρά μάτια και δυσκολία στην αναπνοή. Εάν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείς τον κτηνίατρο για να σου δώσει κάποια αγωγή.

Αλλεργία

Εκτός απ’ τον βήχα, άλλα συμπτώματα κάποιας αλλεργίας είναι:

Γλείψιμο ή/ και δάγκωμα των νυχιώνΦαγούραΑπώλεια τριχώματοςΆσχημη μυρωδιά στο δέρμα

Unsplash/Joe Caione

Γιατί φτερνίζεται ο σκύλος σου;

Κάποιο καρδιακό πρόβλημα

Εάν ο σκύλος σου έχει ασφυκτικό βήχα, υπάρχει πιθανότητα να είναι ένα σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας ή κάποιου άλλου καρδιακού προβλήματος. Εάν ο βήχας, λοιπόν, είναι επίμονος και ανησυχητικός, κλείσε αμέσως ραντεβού με τον κτηνίατρο.

Άλλοι παράγοντες

Ο βήχας μπορεί να οφείλεται στη χρήση κάποιου περιλαίμιου που τον σφίγγει ή σε κάποια τροφή που έφαγε και δεν την κατάπιε σωστά με αποτέλεσμα να πνιγεί. Επίσης, πολλά σκυλάκια, ειδικά τα μικρόσωμα, μπορεί να βήξουν αφότου πιουν νερό επειδή πνίγονται εάν δεν το καταπιούν σωστά.

Και μια bonus συμβουλή: Τι να κάνεις εάν ο σκύλος σου πνίγεταιΤο πρώτο βήμα είναι να “χτυπήσεις” ελαφρά τον σκύλο σου ανάμεσα στις ωμοπλάτες και να τον κάνεις να σκύψει.Το δεύτερο βήμα είναι να πιάσεις τον σκύλο σου από τα πίσω πόδια, ώστε το αντικείμενο που το προκαλεί δυσφορία να απομακρυνθεί, να ξεκολλήσει.Το τρίτο βήμα είναι να ανοίξεις τα σαγόνια του σκύλου σου, να βάλεις το δάχτυλό σου, να βρεις τι τον ενοχλεί και να το αφαιρέσεις. Αν έχεις εντοπίσει το αντικείμενο που τον ενοχλεί μπορείς να βάλεις το χέρι σου και να το αφαιρέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ο σκύλος σου βήχει κάτι σημαίνει. Μπορεί ο λόγος να είναι αθώος, αλλά μπορεί να είναι κι ένα σημάδι κάποιας σοβαρότερης κατάστασης. Εάν δεις ότι έχει ασυνήθιστα συμπτώματα και ο βήχας επιμένει, πάρε τη γνώμη ενός ειδικού.

Δες ακόμα:

Κτηνίατρος μας λέει το #1 πράγμα που πρέπει να κάνεις αν έχεις σκύλο!

Photo: Freepik

Το άρθρο Γιατί ο σκύλος σου βήχει; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα