Εσύ ξέρεις πώς να φορέσεις τη χειρουργική μάσκα σωστά;

15:45 28/2/2020 - Πηγή: iPop

Τα πρώτα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και καθίσταται περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Πολλοί φοράνε την χειρουργική μάσκα, ώστε να μην κολλήσουν τα μικρόβια ή ακόμη και τον ιό, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν πώς να το κάνουν σωστά. Η χρήση της χειρουργικής μάσκας πραγματικά λειτουργεί αρκεί να

την τοποθετήσεις και να την αφαιρέσεις σωστά.

Ειδικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα αεροδρόμια αλλά και σε κλειστούς χώρους με κόσμο, ίσως είναι καλό να φοράς τη μάσκα σου. Η χρήση της χειρουργικής μάσκας μπορεί να εμποδίσει ορισμένα μικρόβια να εισέλθουν στον οργανισμό σου ή να κολλήσεις εσύ κάποιον άλλον.

Αρχικά, να τονίσουμε πως δεν είναι αναγκαία για όλους αλλά είναι σημαντική για αυτούς που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, αν έχεις κάποια γρίπη είναι σημαντικό να μείνεις σπίτι ενώ αν πρέπει να κυκλοφορήσεις τότε επιβάλλεται να τη φορέσεις.

Η χρήση χειρουργικής μάσκας είναι μια πρόληψη για την εξάπλωση της νόσου. Πρόκειται για μια χαλαρή μάσκα που καλύπτει μύτη και στόμα. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς μια μάσκα προσώπου εγκεκριμένη από το FDA.

Μπορεί να περιορίσει σημαντικά την εξάπλωση των μικροβίων. Όταν κάποιος μιλάει, βήχει ή φτερνίζεσαι αυτά τα μικρά σταγονίδια μεταφέρονται με τον αέρα και βλάπτουν τον άλλον.

Pixabay

Δείτε τους κανόνες υγιεινής που πρέπει όλοι να ακολουθούμε.

Η σωστή χρήση της χειρουργικής μάσκας

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς μάσκα μιας χρήσης και αφού τη χρησιμοποιείς να την πετάξεις στα σκουπίδια. Παράλληλα, θα πρέπει να αφαιρέσεις και να αντικαταστήσεις τη μάσκα όταν είναι υγρή.

Πώς να φορέσεις τη μάσκα σωστά:

Πλύνε καλά τα χέρια σου και βάλε αντισηπτικό πριν ακουμπήσεις τη μάσκα.Αφαίρεσε τη μάσκα από το κουτί και δες από ποια μεριά θα τη φορέσεις. Η λευκή πλευρά πρέπει να είναι προς τα μέσα, να ακουμπά το πρόσωπό σου και η γαλάζια προς τα έξω.Κράτα τη μάσκα από τα σκοινάκια στο πλάι, τοποθέτησέ την στο στόμα και στερέωσε καλά πίσω από το αυτί.Αφού έβαλες τη μάσκα, τράβηξε το πάνω μέρος για να καλύψεις τη μύτη και πίεσε στο σημείο όπου τελειώνει η μάσκα.Κατέβασε τη μάσκα προς τα κάτω για να καλύψεις καλά το στόμα. Θα πρέπει να φτάνει μέχρι το πιγούνι.

Πώς την αφαιρείς;

Πλύνε καλά τα χέρια σου και χρησιμοποίησε αντισηπτικό πριν πιάσεις τη μάσκα. Απόφυγε να ακουμπήσεις το μπροστινό μέρος της μάσκας, καθώς είναι μολυσμένο.Άγγιξε μόνο τα “σκοινάκια” στα αυτιά και προσπάθησε να την αφαιρέσεις σιγά σιγά.Αφού την αφαιρέσεις, πέταξέ την και πλύνε σχολαστικά τα χέρια σου.Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα μέτρα στα ΜΜΜ για τον κοροναϊό

Photo: unsplash

Το άρθρο Εσύ ξέρεις πώς να φορέσεις τη χειρουργική μάσκα σωστά; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα