Ώρα για περπάτημα! 3 μοναδικές πεζοπορικές διαδρομές για να υποδεχτείς την άνοιξη όπως της αξίζει

17:08 19/3/2022 - Πηγή: iPop

Τώρα που ο καιρός αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται πιο ζεστός είναι η ώρα να επιδοθούμε σε εξωτερικές δραστηριότητες οι οποίες θα βελτιώσουν την σωματική μας κατάσταση και θα μας αναζωογονήσουν. Και φυσικά, μια ιδανική δραστηριότητα γι’ αυτήν την εποχή είναι η πεζοπορία. Η χώρα μας διαθέτει περιοχές με φυσικό κάλος που αξίζει να ανακαλύψεις και αυτές είναι οι πιο ωραίες διαδρομές για πεζοπορία που θα βρεις στην Ελλάδα.

Πεζοπορία στην

Αττική: Αυτά τα μονοπάτια είναι πολύ κοντά σου και σε καλούν να τα ανακαλύψεις

Ξεχωριστές διαδρομές για πεζοπορία στην Ελλάδα

Φαράγγι του Βίκου

Το φαράγγι του Βίκου είναι το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου και αυτός είναι ο λόγος που το κάνει ξεχωριστό και κορυφαίο στη λίστα των περιοχών που αξίζει να επισκεφτούμε σε μια πεζοπορική εκδρομή. Παράλληλα, αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και είναι ο πρωταγωνιστής ενός ανεπανάληπτου φυσικού τοπίου με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η περιπλάνηση στο φαράγγι του Βίκου είναι μια μοναδική εμπειρία που κάθε πεζοπόρος πρέπει να ζήσει τουλάχιστον μια φορά.

Η τεράστια ποικιλία δέντρων, φυτών, θάμνων και λουλουδιών θα σας συναρπάσουν ενώ οι πεντακάθαρες πηγές του ποταμού Βοϊδομάτη προσφέρονται για κολύμπι μόνο για τους πολύ τολμηρούς καθώς η θερμοκρασία τους δεν ξεπερνά του 9 βαθμούς. Ύστερα από μια μαγευτική διαδρομή κατά μήκος του φαραγγιού και μια 45λεπτη ανάβαση φτάνουμε στο χωριό Βίκος. Δεν είναι μόνο η διαδρομή κατά μήκος της χαράδρας που θα σας μείνει αξέχαστη αλλά και η παραδοσιακή ομορφιά που χαρακτηρίζει τα γραφικά Ζαγοροχώρια τα οποία είναι φυσικά μέρος της εξόρμησης. 

Piqsels

Οι διαδρομές της Βάλια Κάλντα

Η Βάλια Κάλντα είναι τοποθετημένη στην οροσειρά της Πίνδου μεταξύ των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών. Είναι ένα αρκετά δυσπρόσιτο σημείο και αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους πεζοπόρους. Η Βάλια Κάλντα διαθέτει μονοπάτια τα οποία δεν συνοδεύονται από σήμανση και δεν έχουν σαφή σχεδιασμό αλλά ταυτόχρονα είναι αυτό που τις κάνει τόσο ενδιαφέρουσες.

 Οι πιο δημοφιλείς διαδρομές είναι αυτές που ξεκινούν από τα χωριά της Πίνδου όπως η διαδρομή Μηλιά-Σαλατούρα Μηλιάς, Σαλατούρα Μηλιάς-κορυφή Κάνιζα ή Σαλατούρα Μηλιάς-κορυφή Φλέγκας και Σαλατούρα Σταυρού-Μπάλτσες. Η ανάβαση στο Αυγό είναι μια επίσης πανέμορφη διαδρομή με θέα που κόβει την ανάσα. Επιπλέον, μπορείτε να ακολουθήσετε την διαδρομή που δημιουργεί το Αρκουδόρεμα συνθέτοντας ένα υπέροχο φυσικό τοπίο. Η πεζοπορία στην Βάλια Κάλντα είναι ένας από τους υψηλότερους στόχους των πεζοπόρων που η άγρια ομορφιά της σε καλεί να την ανακαλύψεις. 

Wikimedia Commons

Το φαράγγι του Βουραϊκού

Ο Βουραϊκός είναι ποταμός της Αχαϊας που πηγάζει από τον Ερύμανθο και κυλάει προς το Διακοπτό. Το φαράγγι του Βουραϊκού έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού δημιουργώντας ένα τοπίο με πλούσια βλάστηση και ποικιλομορφία.

Η πεζοπορία στον Βουραϊκό έχει διάρκεια 6 ωρών που θα σας εντυπωσιάσει ενώ το μονοπάτι είναι καλοσχεδιασμένο και αρκετά εύκολο να το διασχίσει κανείς και γι αυτό ενδείκνυται για άτομα ηλικίας από 8 έως 70 ετών. Στην διαδρομή θα συναντήσετε τον σιδηρόδρομο Οδοντωτό ο οποίος συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα και είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής. Ταυτόχρονα, η περιπλάνηση σας στον Βουραϊκό θα κρύβει πολλές ομορφιές όπως καταρράκτες και κρυστάλλινες πηγές στις οποίες μπορείτε να κολυμπήσετε κατά τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου. Μια εκδρομή στον Βουραϊκό μπορεί να συνδυαστεί με ολιγοήμερες διακοπές στο γραφικό χωριό των Καλαβρύτων ενώ μια βόλτα με τον Οδοντωτό είναι επιτακτική. 

Wikimedia Commons

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ώρα για περπάτημα! 3 μοναδικές πεζοπορικές διαδρομές για να υποδεχτείς την άνοιξη όπως της αξίζει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα