Ο σκύλος σου μπορεί να γίνει vegan, όχι όμως και η γάτα σου! Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αλλάξεις την διατροφή του κατοικιδίου σου

13:16 19/3/2022 - Πηγή: iPop

O βιγκανισμός έχει αρχίσει να υιοθετείται ως τρόπος ζωής από μεγάλο αριθμό ανθρώπων αλλά και ζώων. Πολλοί είναι οι vegans που επιθυμούν να αλλάξουν και την διατροφή των κατοικιδίων τους με μια πιο φιλική για το περιβάλλον. Πράγματι, τα κατοικίδια καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζωικών προϊόντων γεγονός που αντιτίθεται στην ιδιοσυγκρασία των vegan αφεντικών τους. Μπορούν όμως οι σκύλοι και οι γάτες μας να γίνουν vegan; Η απάντηση διαφέρει για τα αγαπημένα μας κατοικίδια.

Γιατί οι γάτες δεν μπορούν να βρυχηθούν όπως τα υπόλοιπα αιλουροειδή;

Μπορούν
οι σκύλοι να γίνουν vegan;

Για τους σκύλους είναι σχετικά απλό. Τα σκυλιά είναι παμφάγα ζώα και εφόσον η διατροφή τους είναι πλήρης και ισορροπημένη μπορεί να είναι χορτοφάγοι ή ακόμα και vegan. Αυτό πρέπει να γίνει με προσοχή: δεν μπορείς απλώς να αρχίσεις να τα ταΐζεις με ζυμαρικά ή μπρόκολο και καρότα. Πρέπει να κάνεις την έρευνά σου για να διασφαλίσεις ότι η διατροφή τους καλύπτει όλες τις ανάγκες τους, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών, βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Η πιο εύκολη και ασφαλής προσέγγιση είναι να αγοράσεις μια πλήρη χορτοφαγική ή vegan τροφή για σκύλους εμπορικής κατασκευής που έχει περάσει από δοκιμές σίτισης. Τέτοια προϊόντα παρασκευάζονται από επαγγελματίες διατροφολόγους και είναι νομικά υποχρεωμένα να πληρούν συγκεκριμένα διατροφικά κριτήρια.

Μπορούν οι γάτες να γίνουν vegan;

Οι γάτες είναι διαφορετικές καθώς είναι από την φύση τους σαρκοφάγα ζώα και είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτές να παραμείνουν υγιείς χωρίς να τρώνε κρέας. Η ανατομία τους –δηλαδή τα δόντια και το πεπτικό τους σύστημα– και ο μεταβολισμός τους έχουν εξελιχθεί για να τροφοδοτούνται από μικρά θηράματα όπως τρωκτικά και πτηνά. Ενώ η φυσική ανατομία μιας γάτας μπορεί να προσαρμοστεί (οι γάτες μπορούν να καταναλώνουν, να χωνεύουν και να απορροφούν φυτική τροφή), οι μεταβολικές διεργασίες της γάτας που δημιουργούν ενέργεια δεν μπορούν: τα αιλουροειδή χρειάζονται συγκεκριμένες ομάδες θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται συνήθως μόνο στο κρέας.

Για αρχή, οι γάτες έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε πρωτεΐνη, με απόλυτη ανάγκη για δύο συγκεκριμένα αμινοξέα (τις επιμέρους μονάδες που συνδυάζονται για να σχηματίσουν πρωτεΐνες). Ένα από αυτά, η ταυρίνη, βρίσκεται μόνο φυσικά στο κρέας, αλλά μπορεί να παρασκευαστεί συνθετικά από χημικές ουσίες που δεν προέρχονται από το κρέας. Η άλλη είναι η αργινίνη, η οποία είναι κοινή στο κρέας, αλλά μπορεί να βρεθεί και σε συγκεκριμένες φυτικές πηγές. Εάν υιοθετήσεις μια vegan διατροφή για την γάτα σου, είναι απαραίτητη η προσεκτική συμπλήρωση αυτών των δύο αμινοξέων.

Δεύτερον, η διατροφή μιας γάτας πρέπει να περιλαμβάνει αραχιδονικό οξύ, ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που βρίσκεται συνήθως μόνο σε ζωικό ιστό. Ένας μύκητας εδάφους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μιας vegan εκδοχής του αραχιδονικού οξέος και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει την εμπορική vegan τροφή για γάτες. Έχουν επίσης ανάγκες σε βιταμίνες που συνδέονται με το κρέας, συμπεριλαμβανομένης μιας προσχηματισμένης εκδοχής της βιταμίνης Α που βρίσκεται μόνο φυσικά στο κρέας, καθώς και της βιταμίνης Β12. Συνθετικά συμπληρώματα αυτών των θρεπτικών συστατικών προστίθενται σε vegan τροφές για γάτες για να σταματήσουν να αρρωσταίνουν σοβαρά. Θα πρέπει επομένως να συνυπολογίσεις όλους τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχει για την υγεία της γάτας σου μια τέτοια απόφαση και φύσικα πρώτα να συμβουλευτείς έναν κτηνίατρο.

Αξίζει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι γάτες είναι φυσικοί κυνηγοί και σαρκοφάγα, αν δεν τρώνε κρέας στο σπίτι, μπορεί κάλλιστα να βγουν έξω και να το πάρουν μόνες τους ούτως ή άλλως.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ο σκύλος σου μπορεί να γίνει vegan, όχι όμως και η γάτα σου! Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αλλάξεις την διατροφή του κατοικιδίου σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα