Ομόφωνη απόφαση για περιπολίες στο Αιγαίο από το ΝΑΤΟ

14:22 11/2/2016 - Πηγή: iPop

Με ομόφωνη απόφαση των μελών του ΝΑΤΟ, συμφωνήθηκε η εξέταση του κοινού αιτήματος της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, προς τη βορειοαντλαντική συμμαχία για ενίσχυση στην διαχείριση των προσφυγικών ροών, με περιπολίες στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, το ΝΑΤΟ,

αποφάσισε ομόφωνα να ενισχύσει τις προσπάθειες, για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών χωρίς καθυστέρηση, πραγματοποιώντας περιπολίες στο Αιγαίο.

#NATO moving naval group to Aegean sea 'without delay' for migrant mission (Stoltenberg) https://t.co/LdSF5PnOUj pic.twitter.com/PL9kUID5Gc

FRANCE 24 (@FRANCE24) February 11, 2016

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δήλωσε, αναφερόμενος στις ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων στο Αιγαίο πως «υπάρχει ένα εγκληματικό δίκτυο, το οποίο εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες. Είναι ένα δίκτυο μαζικής λαθραίας διακίνησης ανθρώπων», ενώ υπογράμμισε, πως όλες οι πλευρές εκφράζουν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να ενισχύσει τις σχετικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τη βοήθεια που θα μπορούσε να παρέχει το ΝΑΤΟ, κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ, θα αφορά μόνο τα τουρκικά χωρικά ύδατα, τονίζοντας πως: «Το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, η Γερμανίδα υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ συμφώνησε για την πραγματοποίηση ναυτικής επιχείρησης στο Αιγαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη διακίνηση προσφύγων, επισημαίνοντας πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν όσο πιο σύντομα γίνεται. «Το ζήτημα είναι να δράσουμε γρήγορα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίζουμε πως προσερχόμενος στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνα, Πάνος Καμμένος, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχτεί την ανάμιξη του NATO για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, που πλήττουν το Αιγαίο, υπό την προϋπόθεση ότι ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε η Τουρκία να ηγούνται της επιχείρησης.

Ο κ.Καμμένος, υπογράμμισε ότι στις εν λόγω επιχειρήσεις καλό θα ήταν να συμμετέχουν μόνο τα πλοία του ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας ότι τα τουρκικά πλοία και αντίστοιχα τα ελληνικά καλό θα ήταν να παραμείνουν στα δικά τους χωρικά ύδατα.

The post Ομόφωνη απόφαση για περιπολίες στο Αιγαίο από το ΝΑΤΟ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα