Επί ποδός η Κυβέρνηση- Αναζητούνται χώροι για τους πρόσφυγες στην Αττική

12:06 11/2/2016 - Πηγή: iPop

Με γρήγορους ρυθμούς τρέχει η Κυβέρνηση η οποία αναζητά χώρους για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες στην Αττική, την ώρα που σε δημόσιες παρεμβάσεις τους ο Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και ο Γιάννης Μουζάλας τονίζουν πως μπορεί να κλείσουν τα σύνορα.

Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε σε δηλώσεις του την Τετάρτη: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα, ακόμα και για κλείσιμο των συνόρων, χωρίς αυτό να σημαίνει

έξοδο από τη ζώνη του Σένγκεν». Ενώ, υποστήριξε ότι υπάρχει η πιθανότητα η χώρα να χρειαστεί να αντιμετωπίσει 50-60.000 πρόσφυγες στα βόρεια σύνορα.

Επίσης, ο Γιάννης Μουζάλας το βράδυ της Δευτέρας, σε συνέντευξη του είχε πει πως το σενάριο κλεισίματος των συνόρων παραμένει πιθανό.

Αξίζει να τονιστεί πως την Πέμπτη, το συμβούλιο του ΝΑΤΟ αποφασίζει για τις περιπολίες των πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, πως σε σχετική του απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρη Καμμένου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εκτιμά, πως το συνολικό κόστος της προσφυγικής κρίσης για την Ελλάδα θα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ.Μουζάλα: «Τα χρήματα που έχει λάβει η Ελλάδα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, αρκούν για να δημιουργηθούν τα Κέντρα Ταυτοποίησης και επιτρέπουν τη λειτουργία τους για όχι παραπάνω από 6-7 μήνες.Η Ελλάδα έχει ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση, όμως η γραφειοκρατεία στη χώρα μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθυστερεί όλες τις διαδικασίες».

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μάλιστα, εξέφρασε τους φόβους του για την πορεία των εξελίξεων σε σχέση με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά : «Δε κρύβω πως έχω ένα φόβο, πως οι δυσκολίες να πάρουμε λεφτά θα πιο λίγες, από τις αναμενόμενες.Παραδείγματος χάριν, αν εφαρμοστεί τελικά η πρόταση του Βέλγου συναδέλφου μου, για τη δημιουργία στρατοπέδων 400.000 προσφύγων, δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις χρηματοδοτήσεις«.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, θα έχει την ονομασία SSNG.

Αμφιβολίες Δρίτσα για το πότε θα είναι έτοιμα τα hot spots

Μπορεί χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Πάνος Καμμένος να δήλωσαν ότι τα hot spot για τους πρόσφυγες θα είναι έτοιμα την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ναυτιλίας ωστόσο σήμερα μεταθέτει αυτή την ημερομηνία για το τέλος του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον κ.Δρίτσα:

Η ελληνική Κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου πιστεύω πως θα λειτουργούν τα πέντε hot spots, στα νησιά του Αιγαίου και τα αυτά του Σχιστού στην Αθήνα και της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται πως σε σχέση με την πιθανή εμπλοκή του ΝΑΤΟ, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, ο κ.Δρίτσας, δηλώνει πως «αν η Ευρώπη θεωρεί ότι η μεγαλύτερη στρατικοποίηση αποτελεί λύση στην προσφυγική κρίση, κάνει μεγάλο λάθος» ενώ συμπλήρωσε με τις ίδιες επιφυλάξεις σχετικά με την επέμβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ότι « η ασφάλεια της Ευρώπης, είναι αγαθό που οφείλουμε να το διαχειριστούμε ορθολογικά, με όλα τα κράτη μέλη να συνεργάζονται γύρω από τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος».

Θετικός και ο Πάνος Καμμένος:

Ο Υπουργός σημείωσε πως στις εν λόγω επιχειρήσεις καλό θα ήταν να συμμετέχουν μόνο τα πλοία του ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας ότι τα τουρκικά πλοία και αντίστοιχα τα ελληνικά καλό θα ήταν να παραμείνουν στα δικά τους χωρικά ύδατα.

Και πρόσθεσε: «Όλοι οι διασωθέντες σε μια ενδεχόμενη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση θα πρέπει να προωθούνται στην Τουρκία».

Τι είπε ο Αβραμόπουλος;

«Οτιδήποτε φέρνει πλησιέστερα διεθνείς οργανισμούς, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ πρέπει να εξετάζεται θετικά. Η απόφαση δεν θα πρέπει να εστιαστεί μόνο στο Αιγαίο, αλλά πρέπει να το δούμε σαν μία νέα πρόταση, διότι όλος ο κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί ότι από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα.

Ωστόσο, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΝΑΤΟ, ενδεχομένως σε συνεργασία με τη Frontex που είναι μια καθαρά ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Αυτά θα τα συζητήσουμε από τη στιγμή που θα υποβληθεί μια τέτοια πρόταση. Δεν πρέπει να την απορρίψουμε. Πρέπει να τη συζητήσουμε».

Παράλληλα, στην Αττική αναζητούνται χώροι για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες. Μάλιστα, σε εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλη Παπαδόπουλου προς τους δημάρχους της Αττικής τονίστηκε πως μέχρι επόμενη εβδομάδα, πρέπει ν να έχουν βρεθεί χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων έτσι ώστε να μην κλείσουν τα σύνορα.

Συνάντηση με τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη θα έχει την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός. Η συνάντηση τους θα γίνει στις 12:30 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Επί ποδός η Κυβέρνηση- Αναζητούνται χώροι για τους πρόσφυγες στην Αττική appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα