«Όλοι ένα βήμα πίσω για να κλείσει η αξιολόγηση»

19:02 13/2/2017 - Πηγή: iPop

Κάλεσμα προς όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση απηύθυνε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη δευτερολογία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε μάλιστα ότι η έκθεση της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα

του ελληνικού χρέους είναι σχεδόν έτοιμη, προσθέτοντας ότι αυτό το οποίο απομένει είναι να ενταχθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης.

Ο Γ. Στουρνάρας συντάχθηκε με την άποψη για μείωση του αφορολόγητου ορίου, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με διαβάθμιση ανάλογα με τα τέκνα και με μείωση της φορολογικής κλίμακας.

Μπορεί να γίνει αρκεί να υπάρχει μία κλιμάκωση τέκνων και μετά να υπάρξει μείωση της φορολογίας. Η Ελλάδα δαπανά πολλά στην τρίτη ηλικία εις βάρος των νέων. Το έλεγα και ως υπουργός Οικονομικών

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, το ΔΝΤ χάνει το δίκιο του λόγω της μεθόδου την οποία χρησιμοποιεί. «Έχει δίκιο ότι έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για συντάξεις, αλλά δεν είναι στο 11% του ΑΕΠ όπως λέει. Στις άλλες χώρες της Ε.Ε. οι συντάξεις είναι στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου. Άρα είναι περίπου 7%, αλλά παραμένει το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη. Να κάνουμε μεταρρύθμιση στο 2% και να δούμε αν μπορούμε να το μετατρέψουμε σε μείωση φόρων».

Αναφορικά με τους στόχους για πλεονάσματα, ο κ. Στουρνάρας φάνηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο για 3,5% του ΑΕΠ.

Με τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί ήδη το 3,5% το πιάνουμε. Είμαστε ήδη στο 2%. Δεν είναι τόσο πρόβλημα. Μπορούμε να πούμε θέλετε προληπτικά μέτρα για το 3,5%ς; ωραία, αλλά με αντίστροφο κόφτη, ότι θα αρθούν εφόσον φανεί ότι είμαστε κοντά στο 3,5%. Το 3,5% αν οι υπόλοιπες προϋποθέσεις πληρούνται, δεν θα έχουμε πρόβλημα να το πιάσουμε. Η διαπραγμάτευση να γίνει για πόσο χρόνια θα το πιάνουμε και το πότε θα πρέπει να πάει στο 2% όπως προτείνει η ΤτΕ

Όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι το πακέτο πρέπει να έχει όχι μόνο εξειδίκευση, αλλά και πολιτική δέσμευση. «Έχει περιγραφεί ποιοτικά, πρέπει να γίνει και ποσοτικά. Η ΕΚΤ θέλει μία νομική δέσμευση είτε από τον ESM είτε από το Eurogroup ότι θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Δεν είναι καν ανάγκη να γίνει συνεδρίαση, αρκεί μία τηλεδιάσκεψη».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι εάν κλείσει η αξιολόγηση και μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, «η λήξη των capital controls θα είναι θέμα χρόνου».

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση, το κόστος θα είναι μεγάλο, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Η συμφωνία πρέπει να γίνει τώρα και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο. Μετά από λίγους μήνες τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από σήμερα, σίγουρα δεν θα είναι καλύτερα

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι οφείλονται «σε όλα τα μέρη, και στους εταίρους και σε εμάς. Ενδεχομένως είναι τακτική των δανειστών, αλλά είναι στο χέρι μας να την αποκρούσουμε».

Για το ΔΝΤ, ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε την άποψη ότι συμφωνεί με τις επιδιώξεις του, διαφωνεί, όμως, με τη μέθοδό του.

Οι θέσεις μας για το χρέος είναι κοντά στου ΔΝΤ» (δηλαδή όχι κούρεμα, αλλά επιμήκυνση). Διαφωνώ με τον Schauble αν είπε για Grexit, δεν το έχω ακούσει με τα αυτιά μου αν το είπε

Τέλος, ο ίδιος εμφανίστηκε να έχει αμφιβολίες αναφορικά με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. «Δεν πρέπει στην αγορά εργασίας να αντιστρέψουμε οφέλη που έχουμε πετύχει ως τώρα. Όση βελτίωση έχουμε πετύχει το κάναμε μέσω της αγοράς εργασίας, δεν πρέπει να αντιστρέψουμε μέτρα».

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC

The post «Όλοι ένα βήμα πίσω για να κλείσει η αξιολόγηση» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα