Όλα όσα θα ήθελα να μου είχε πει κάποιος όταν ήμουν 20 χρονών (2023 Edition)

20:42 9/1/2023 - Πηγή: iPop

Τι θα έκανα αν ήμουν σήμερα 20 χρονών; Πάνε 20 χρόνια από τότε και μοιάζει σαν να ήταν χθες. Θα προσπαθήσω να μην μιλήσω σαν κάτι γιαγιάδες που μιλούν με νοσταλγία για το χθες. Τα χρόνια περνούν, είτε το θέλουμε είτε όχι, μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε πράγματα, τρώμε τα μούτρα μας, σηκωνόμαστε και συνεχίζουμε. Εσύ που σήμερα είσαι κάτω από τα 25, έχεις ένα τεράστιο προνόμιο στα χέρια σου. Έχεις χρόνο, απεριόριστο, άπλετο, να δημιουργήσεις τις βάσεις για όταν μεγαλώσεις.

Τι θα έκανα διαφορετικά αν ήμουν σήμερα 20 χρονών;

Μη

κοιτάς που το 2002 το ίντερνετ και η οικιακή χρήση υπολογιστών ήταν στα σπάργανα ή από κινητό είχαμε μόνο το Νόκια, άρα εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαμε να είμαστε οι 40ρηδες όπως οι σημερινοί 20ρηδες. Επιπλέον θα μου πεις τώρα είσαι 40, έχεις ζήσει κάποια πράγματα και με την εμπειρία αυτών των ετών είναι λογικό να βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά πιο ώριμα και με περισσότερη σοφία. Ή τέλος πάντων τη σοφία που έρχεται στην ηλικία που είμαι. Αν η κόρη μου όμως ήταν σήμερα 20 και ήθελε τη συμβουλή μου θα της έλεγα αυτά:

Οι βασικοί κανόνες είναι δύο:

Διαφύλαξε την υγεία σου (σωματική και ψυχική) με κάθε τρόπο, όπως και την ελευθερία σου. Η υγεία και η ελευθερία είναι δύο από τις πιο βασικές αξίες, που χάρη σε αυτές μπορείς να προχωρήσεις παρακάτω. Μην κάνεις τίποτα που μπορεί να βλάψει την υγεία σου και την ελευθερία σου.

Θα έπιανα δουλειά από τα 18:

Το ξέρω ότι είμαστε μια κακομαθημένοι γενιά εμείς οι σαραντάρηδες. Κολλήσαμε το πρώτο ένσημο μετά τις σπουδές και εκεί όχι αμέσως, πες γύρω στα 26 με 30 γιατί τα είχαμε όλα έτοιμα από το σπίτι για να κάτσουμε να δεχθούμε συμπεριφορές και καταστάσεις που υπάρχουν στις δουλειές. Ακόμα και αν σπουδάζεις μπορείς να δουλέψεις part time. Ακόμα και κάτι που είναι προσωρινό, όπως εξυπηρέτηση πελατών ή η πώληση. Τεράστια μαθήματα που θα σε ακολουθούν σε όλη σου τη ζωή θα λάβεις από αυτά τα επαγγέλματα.

Εθελοντισμός:

Θα βοηθούσα προσφέροντας κυρίως το χρόνο μου και την ενέργειά μου, γιατί οι πόροι σε αυτήν την ηλικία ξέρω ότι είναι περιορισμένοι, σε οργανώσεις που με αγγίζουν με τον τρόπο που βοηθούν το κόσμο να αναπνεύσει καλύτερα. Στον εθελοντισμό, εκτός ότι προσφέροντας νιώθεις πολύ καλά για τον εαυτό σου, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να προσθέσεις προϋπηρεσία στο βιογραφικό σου. Δηλαδή, αν απασχολείσαι εθελοντικά σε κάποιο μεγάλο foundation, θα μάθεις ταυτόχρονα και κάποιες διαδικασίες που υπάρχουν και άλλες μεγάλες εταιρείες.

Θα ταξίδευα από μικρή

Πρώτη φορά που έφυγα από την Ελλάδα ήταν όταν ήμουν 28 ετών. Αρκετά μεγάλη και έκτοτε, εκτός από τη φάση της καραντίνας, δεν σταμάτησα ποτέ να ταξιδεύω. Πρέπει να βγεις μικρός στο εξωτερικό, να ανοίξει το μυαλό σου και οι ορίζοντές σου. Να πας στην Σκανδιναβία και τη Βόρεια Ευρώπη και να καταλάβεις τι θα πει σεβασμός και αποδοχή. Να πας στην Νότια Ευρώπη και να δεις τι εστί ζεστασιά και ομορφιά. Το ταξίδι είναι η μεγαλύτερη επένδυση που θα κάνεις στον εαυτό σου, μετά την εκπαίδευση.

Δεν θα κόλλαγα στις ταμπέλες

Άσε λίγο τις ταμπέλες. Γενικά και ειδικά. Μη λες για παράδειγμα εγώ είμαι δάσκαλος, αυτό σπούδασα, αυτό θα γίνω όταν μεγαλώσω. Εγώ στα 38 άλλαξα καριέρα και δεν ξέρω καν που θα είμαι σε 2 χρόνια από σήμερα. Μην κολλάς εκτός και αν είσαι από τους τυχερούς που βρήκες το σκοπό της ζωής σου μικρός.

FreepikΌχι στη μονιμότητα:

Τι εννοώ: Μετά την πανδημία, μια συνθήκη απρόβλεπτη και εντελώς ξαφνική που κανένας δεν περίμενε ότι θα ζούσαμε ποτέ, άλλαξαν πολλά πράγματα. Η τηλεργασία για παράδειγμα είναι ένα δώρο που έφερε η πανδημία. Εκτός ελαχίστων επαγγελμάτων που η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη, όλα τα άλλα αποδεχτήκαμε ότι μπορούν να γίνουν από απόσταση.

Αν ήμουν 20 ξανά, θα εκπαιδευόμουν σε ένα αντικείμενο που θα μου επέτρεπε να μην έχω μόνιμη κατοικία, που θα μπορούσα να δουλέψω από οπουδήποτε και δεν θα χρειάζεται να είχα φυσική επαφή με ανθρώπους, εκτός και αν το ήθελα.

Υπαρξιακή βάση:

Θα το μελετούσα, θα το έψαχνα πιο νωρίς. Το γεγονός ότι γεννήθηκα στην Ελλάδα, από Έλληνες γονείς είναι κάτι που ήταν εντελώς τυχαίο. Θα μπορούσα να είχα γεννηθεί στην Κίνα και να ήμουν σήμερα βουδίστρια. Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που όλοι μας θέλουμε να ψάξουμε την αλήθεια. Η αλήθεια αυτή δεν είναι μόνο μια, ψάξε και βρες την ιστορία που σε καλύπτει περισσότερο και πίστεψέ την. Μην το αφήνεις στην τύχη του το θέμα αυτό. Θα είσαι μονίμως μετέωρος, μέχρι να βρεις απαντήσεις.

Περί σχέσεων:

Αν έχεις να διαλέξεις, μην μπεις σε μια σχέση από πολύ μικρός. Ζήσε τη ζωή σου. Μην βιάζεσαι να μεγαλώσεις. Φλέρταρε, κάνε τρέλες, δοκίμασε, κάνε φιλίες, κάνε δοκιμές, δες τι σου αρέσει, βγες από τα safe zones σου. Όταν είμαστε μικροί βιαζόμαστε. Να κάνουμε σχέση, να κάνουμε σεξ, να φιληθούμε, να ζήσουμε πρωτόγνωρες εμπειρίες, να συγκατοικήσουμε. Όλα θα έρθουν με την ώρα τους.

Μην βιάζεσαι να μεγαλώσεις:

Από όταν ήμουν μικρή, βιαζόμουν να μεγαλώσω και τώρα μεγάλωσα και είμαι πάντα μεγάλη. Αυτή είναι η παγίδα, ότι δεν υπάρχει γυρισμός. Μεγαλώνουμε και μαζί φορτωνόμαστε τις ευθύνες και το καπέλο του μεγάλου ανθρώπου που πια δεν έχει δικαιολογία.

Μεγαλώνοντας

Θα τη βρεις την άκρη μεγαλώνοντας, μη βιαστείς. Κάθε κίνηση που θα κάνεις να θυμάσαι να έχει και κάποιο σκοπό, μην περιφέρεσαι άσκοπα γύρω γύρω σαν τη σβούρα. Να λες θα κάνω αυτό με σκοπό αυτό. Το ξέρω ότι δεν είναι έτοιμος ο εγκέφαλος σε αυτήν την ηλικία για κάποια πράγματα αλλά ζήτα καθοδήγηση από ανθρώπους που πιστεύεις ότι μπορούν να σε βοηθήσουν. Πάρε και δες εικόνες, να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που μπορεί να σου δώσουν πράγματα.

Τι θα γινόταν αν ξεκινούσες σήμερα; Το μυστικό για να κάνεις πραγματικότητα όλα όσα ονειρευόσουν

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όλα όσα θα ήθελα να μου είχε πει κάποιος όταν ήμουν 20 χρονών (2023 Edition) εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα