Μπαίνοντας ξανά σε σειρά μετά από τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές- Ο πλήρης οδηγός για όλη την οικογένεια

17:51 9/1/2023 - Πηγή: iPop

Πώς να γίνει ομαλή η προσαρμογή μετά τις γιορτές για τα παιδιά αλλά και για εμάς. Δυο εβδομάδες γεμάτες χρώματα, γεύσεις, τραγούδια, κάλαντα, στολίδια, αγάπη. Το πιο όμορφο κομμάτι των γιορτών θεωρώ ότι είναι το γεγονός ότι περνάμε χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε. 24/7 μαζί, να παίξουμε, να μαγειρέψουμε, να φτιάξουμε αναμνήσεις. Και κάπου εδώ σήμερα το όνειρο αυτό τελειώνει. Φυσικά πρέπει τα παιδιά να γυρίσουν στο σχολείο τους, εμείς να μπούμε στη σειρά μας, το δέντρο επιτέλους να πάρει το δρόμο της επιστροφής.

Κεφάλαιο: Προσαρμογή μετά τις γιορτές

Ανάλογα την ηλικία του παιδιού και

το πώς έχει πάρει το κεφάλαιο σχολείο γενικά στη ζωή του, η σημερινή μέρα μπορεί να είναι λίγο δύσκολη. Και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Θυμήσου λίγο πώς είμαστε εμείς όταν γυρνάμε από τις διακοπές. Ένας εύκολος τρόπος να μπείτε εύκολα και γρήγορα σε σειρά είναι φυσικά ο προγραμματισμός και η οργάνωση.

Τις πρώτες ημέρες αφιερώνουμε χρόνο στην οργάνωση των διαδικασιών που είχαμε βέβαια φτιάξει ήδη στην έναρξη του σχολείου όμως τώρα ήρθε η ώρα να τις θυμηθούμε εκ νέου μετά το διάλειμμα.

Των φρονίμων τα παιδιά…

Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εμείς που είμαστε οι ενήλικες σε αυτήν τη σχέση πρέπει να δείξουμε τον δρόμο στα παιδιά. Χωρίς πανικό και άγχος. Ετοιμάστε τα ρούχα από το βράδυ όπως επίσης έχε καθαρά τα τάπερ και τα παγούρια στους πάγκους για να τους φτιάξεις το κολατσιό.

Ξύπνησε το παιδί με φιλιά, αγκαλιές και τραγούδια. Αυτό μου το είχε πει μια μεγάλη κυρία ότι ήταν το πρωινό της ξύπνημα όταν ήταν παιδί και έτσι ξυπνά τα παιδιά της και τους καλεσμένους της. Υπάρχει πιο όμορφο ξύπνημα από ένα γλυκό τραγουδάκι;

Ό,τι μπορεί να ετοιμαστεί το βράδυ ας γίνει τότε. Τσάντες, ρούχα, παπούτσια, κοκαλάκια, φαγητά. Το πρωινό ξύπνημα είναι κάποιες φορές δύσκολο και για εμάς. Τώρα που το σχολείο ήταν κλειστό είχαμε όλοι συνηθίσει το πρωινό χουζούρι. Καλό είναι να προετοιμαστούμε νωρίτερα για ύπνο, μπάνιο και η βραδινή ρουτίνα ίσως είναι ώρα να γίνει νωρίτερα.

Pexels Τι να περιμένει τώρα που θα γυρίσει

Θα ξαναδείς τη φίλη μου και το φίλο σου που σου έλειψε. Θα δεις το δάσκαλό σου και θα πείτε πώς περάσατε τις γιορτές. Σε κάποια σχολεία κόβουν και βασιλόπιτα και είναι μια ωραία ιδέα που μπαίνουν οι παραδόσεις στο σχολείο. Οι πρώτες μέρες μετά τα Χριστούγεννα είναι για όλους μέρα προσαρμογής, δεν θα πέσει ο δάσκαλος με τα μούτρα στη ύλη.

Συνήθως αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο είναι η σκέψη ότι θα γυρίσουμε, η σκέψη ότι θα χάσουμε όλα αυτά τα ωραία που είχαμε στο σπίτι μας τόσες μέρες. Από τη άλλη η πραγματικότητα και η ζωή τελικά δεν είναι τόσο τραγική.

Ένα χάρτινο σ’ αγαπώ

Ένα post-it με μια καρδούλα ή ένα σ’αγαπώ πάνω στο ταπεράκι μπορεί να του φτιάξει τη μέρα την ώρα που θα βγάλει το κολατσιό του. Μια αγκαλιά και η υπόσχεση ότι σε λίγες ώρες θα ξαναβρεθούμε. Δεν ξέρω αν αυτά θα τα θέλουν τα αυριανά έφηβα παιδιά μου, όμως τώρα που είναι μικρά νομίζω ότι είναι αρκετά για να τους προσφέρουν την ασφάλεια και την υποστήριξη.

Η μαγεία που έμεινε πίσω

Δεν εννοώ τα στολίδια και τα δέντρα αλλά ουσιαστικά να κρατήσετε κάποιες από τις συνήθειες που είχατε στις γιορτές όπως πχ το παιχνίδι με κάποιο σύντομο επιτραπέζιο. Αφού τελειώσετε με τις δραστηριότητες και τα διαβάσματα, αφιερώστε αποκλειστικό χρόνο στο κάθε παιδί για παιχνίδι, συζήτηση, επικοινωνία.

Αν μείνει κάτι από αυτό που είχατε τις γιορτές πίσω, δεν θα τα νοιάζει καθόλου που γυρίσαμε ξανά στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς.

Καλή επάνοδο σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους!

Αυτό που θα κάνει την πραγματική διαφορά στη σχολική ζωή του παιδιού είναι μόνο ένα! Προσπάθησε όσο μπορείς να το καλλιεργείς

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μπαίνοντας ξανά σε σειρά μετά από τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές- Ο πλήρης οδηγός για όλη την οικογένεια εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπαίνοντας, Χριστουγεννιάτικες -,bainontas, christougenniatikes -