Η απαράδεκτη -και σκληρή- αλήθεια για τη βιομηχανία της μόδας και τα εργοστάσια στο Μπαγκλαντές

18:31 9/1/2023 - Πηγή: iPop

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία νέας έρευνας σχετικά με τα εργοστάσια ρούχων στο Μπαγκλαντές. Όπως διαπιστώνεται, τα μεγαλύτερα fashion brands έχουν πληρώσει εργοστάσιο λιγότερο απ’ το κόστος παραγωγής των ρούχων τους.

Σύμφωνα με το BBC, η έρευνα έγινε σε 1.000 εργοστάσια και αποκάλυψε ότι πολλά απ’ αυτά πληρώνονται με τις ίδιες τιμές όπως και πριν την πανδημία, παρά το γεγονός ότι το κόστος των υλικών έχει εκτιναχθεί.

Μάλιστα, 1 στα 5 εργοστάσια δυσκολεύεται

να πληρώσει τον κατώτατο μισθό του Μπαγκλαντές, που είναι 2,60€ την ημέρα.

Η έρευνα απ’ τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αμπερντίν μαζί με τη φιλανθρωπική οργάνωση Transform Trade εξέτασε τα δεδομένα την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 90% των μεγαλύτερων εμπορικών brands που αγόραζαν από τέσσερα ή περισσότερα εργοστάσια αναφέρθηκε ότι συμμετείχαν σε αθέμιτες πρακτικές αγοράς, όπως ακυρώσεις, αδυναμίες πληρωμής, καθυστερήσεις και απαιτήσεις εκπτώσεων, με επακόλουθες συνέπειες αναγκαστική υπερωριακή απασχόληση και παρενόχληση.

«Ξεπέρασε κάθε όριο»: Οργισμένος ο βασιλιάς Κάρολος με τα σχόλια του Harry για την Καμίλα – Η νέα αποκαλυπτική συνέντευξη του Δούκα του Sussex και το νέο του βιβλίο «Spare»

Λιανοπωλητές που κλήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά, αρνήθηκαν τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Ο Μοχάμεντ Αζιζούλ Ισλάμ, καθηγητής βιώσιμης λογιστικής και διαφάνειας στο Πανεπιστήμιο Αμπερντίν, δήλωσε: «Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι εργάτες ενδυμάτων από το Μπαγκλαντές δεν πληρώνονται αρκετά για να ζήσουν, με έναν στους πέντε κατασκευαστές να αγωνίζονται να πληρώσουν τον κατώτατο μισθό, ενώ πολλά fashion brands που χρησιμοποιούν εργατικό δυναμικό από το Μπαγκλαντές αύξησαν τα κέρδη τους. Τα ποσοστά πληθωρισμού που εκτοξεύονται σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να το έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο».

Unsplash

Όπως συνέχισε, τα μεγάλα brands που αγοράζουν από πολλά εργοστάσια εμπλέκονται σε αθέμιτες πρακτικές αγορών συχνότερα από ό,τι μικρότερα.

Η βιομηχανία ενδυμάτων αντιπροσωπεύει το 85% του εξαγωγικού εισοδήματος του Μπαγκλαντές, ενώ περισσότεροι από 12 εκατομμύρια κάτοικοι του Μπαγκλαντές εξαρτώνται από τον τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μετά την πανδημία, τα εργοστάσια ρούχων στο Μπαγκλαντές απασχολούσαν μόνο το 75% των εργαζομένων που απασχολούσαν πριν, κάτι που υποδηλώνει ότι έως και 900.000 θα μπορούσαν να έχουν χάσει τη δουλειά τους.

«Οι λιανοπωλητές λένε στις εκθέσεις τους ότι έχουν δεσμευτεί απέναντι στους εργαζόμενους και ότι έχουν σημειώσει πρόοδο, αλλά η διαφάνεια αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στον τομέα και είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν συγκεκριμένα προϊόντα παράγονται με ηθικό τρόπο», είπε ο Ισλάμ.

Πρόκειται για μια έρευνα που πρέπει να μας αφυπνίσει, καθώς βλέπουμε με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που τελικά υποφέρουν. Εάν ένας λιανοπωλητής δεν καταβάλει το συμφωνημένο ποσό ή καθυστερεί τις πληρωμές, ο προμηθευτής πρέπει να μειώσει το κόστος με κάποιον άλλο τρόπο, και αυτό συχνά μεταφέρεται στους εργαζομένους του. Για να μην αναφερθούμε στις συνθήκες εργασίας…

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η απαράδεκτη -και σκληρή- αλήθεια για τη βιομηχανία της μόδας και τα εργοστάσια στο Μπαγκλαντές εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
-και -, Μπαγκλαντές,-kai -, bagklantes